Filistin meselesi yıllardır tartışılıyor. Kimileri Filistin’i ümmet kardeşliği üzerinden sahipleniyor, kimileri ise ihanetlerle dolu tarihî örnekleri göstererek tepki duyuyor. Ancak unutulmaması gereken en önemli nokta şu: Filistin yönetimleri ve siyasi elitleri başka, Filistin halkının dramı başkadır.
Evet, tarih boyunca Filistinli şeyhlerin Yahudilere toprak sattığı, Osmanlı’ya ihanet eden Arap aşiretlerinin İngilizlerle iş tuttuğu, hatta PKK ve ASALA’ya kucak açan Filistin örgütleri olduğu inkâr edilemez. Bugün de Mahmud Abbas yönetiminin Doğu Akdeniz’de Yunan-Rum tezlerini desteklemesi, Arap Birliği kararlarına imza atması, Türkiye’nin tezlerine karşı bloklarda yer alması hepimizin hafızasında.
Ama işin bir de diğer yüzü var: Gazze’de açlığa, yokluğa, bombalara rağmen ayakta kalmaya çalışan masum siviller. İsrail füzeleri altında can veren çocuklar, yıkık evlerin enkazı altında yaşam mücadelesi veren anneler, babalar… Onların PKK’ya, ASALA’ya, Rum tezlerine, Doğu Akdeniz planlarına dair bir suçu yok. Onlar yalnızca hayatta kalmaya, evlatlarını korumaya çalışıyor.
Burada asıl ayrımı iyi yapmak gerekiyor:
Filistin yönetimleri, çoğu zaman çıkar hesapları, Arap milliyetçiliği ve iktidar oyunlarıyla hareket etmiş; çoğunlukla Türk Milleti’nin aleyhine tavır almıştır.
Filistin halkı ise tarih boyunca sömürgecilerin, işgalcilerin, kendi yöneticilerinin yanlışlarının ve büyük devletlerin hesaplarının arasında ezilmiş, bedel ödemiştir.
Bugün Türkiye’nin yapması gereken; Filistin halkının insani dramına gözlerini kapatmamak, ama aynı zamanda Filistin yönetimlerinin ikiyüzlü ve Türkiye karşıtı politikalarını da unutmamaktır.
Unutmayalım: Bizim davamız, ümmet maskesi ardına saklanmış çıkarcı siyasetlerle değil; zalimin zulmü altında ezilen masumlarla yanadır.
Ve asıl ders şudur: Bir millet kendi toprağını, kendi bağımsızlığını satarsa; kendi değerlerine sahip çıkmazsa; günü geldiğinde ihanetin, işgalin ve yabancı oyunlarının kurbanı olur.
Filistin örneği, Türk Milleti için ibret levhasıdır. Bugün Anadolu’da yabancılara satılan topraklar, vatandaşlık karşılığı verilen pasaportlar, yarın bize aynı acı faturayı çıkarabilir.
Ey Türk Milleti!
Halkların dramına merhametli ol, ama yönetimlerin ihanetini asla unutma. En önemlisi de, kendi vatanına sahip çık ki bir gün kendi evladın enkaz altında kalmasın
Strateji Uzmanı
Gazeteci Yazar
Gökalp Şentürk
Yorumlar
Kalan Karakter: