İsrail’in Gazze’yi işgal kararına yönelik tepkiler büyüyor. Avustralya, Almanya, İtalya, Yeni Zelanda ve İngiltere’nin imza attığı ortak açıklamaya Avusturya, Fransa, Kanada ve Norveç de katıldı.
Söz konusu açıklamada, İsrail Güvenlik Kabinesi’nin Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Gazze kentini işgal etme planı “uluslararası insancıl hukukun ihlali riski taşıyor” ifadeleriyle sert şekilde eleştirildi. İlhak ya da yerleşimlerin genişletilmesine yönelik her türlü girişimin uluslararası hukuku ihlal ettiği vurgulandı.
Ortak açıklamada, yeni askeri operasyonların insani durumu daha da kötüleştireceği, İsrailli esirlerin hayatlarını tehlikeye atacağı ve sivillerin kitlesel yerinden edilmelerine yol açacağı uyarısında bulunuldu. Ülkeler, “Gazze’de en kötü senaryo olan kıtlık yaşanırken, engelsiz insani yardımın sağlanması için acil ve kalıcı ateşkes” çağrısı yaptı.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise Fox News’e yaptığı açıklamada, “Gazze’nin tamamını kontrol altına almayı hedeflediklerini” söylemişti. Güvenlik Kabinesi, Gazze kentinin işgaline ilişkin planı geçtiğimiz günlerde onaylamıştı.
Yorumlar
Kalan Karakter: