Geçmiş yıllarda halkın geçim kaynağı olan kumaş dokumacılığı Sakarya Serdivan İlçe Halk Eğitim Merkezinde dokuyorlar.
Sakarya’nın değerini tanıtmak ve kadınların istihdamına katkı sunmak amacıyla, geçmişten günümüze unutulmaya yüz tutmuş, yüzde yüz pamuk kumaşa dönüştüren kadınlar, çirişleme yapılarak kazanlarda kaynatıldıktan sonra tezgahlarda ilmek ilmek dokuyup, kültürel mirası yaşatmanın gururunu yaşıyorlar.
Yüzde yüz doğal olan kumaşı işleyerek katma değer kazandıran kadınlar, kurs sayesinde meslek öğrenmenin yanı sıra özel sipariş veya internet üzerinden sattıkları ürünlerle aile bütçesine de katkıda bulunuyor.
ÜRETTİKLERİ KUMAŞLARI DAĞA SONRA SERGİLEDİLER
Serdivan Halk Eğitim Merkezi Müdürü Hakan Öztürk, “Bakanlığımızın öncelikle alanlar olarak belirlediği unutulmaya yüz tutmuş meslekler adı altında burada kumaş dokuma kursumuzu açtık.
Safiye Hocam ve 16 öğrencisiyle burada öğrencilerimizin de ilgi alakasıyla kursumuz devam ediyor. Günümüzde el sanatlarının daha değerli olduğu insanların daha özen gösterdiği bir döneme girdik ancak bunu yapacak insan da oldukça azaldı, o yüzden bakanlığımız da bu unutulmaya yüz tutmuş mesleklerin unutulmaması için bu kurslara öncelik veriyor.
Biz de bu kapsamda Serdivan Belediyesi ile iş birliği içerisinde Serdivan Halk Eğitim Merkezi olarak bu kursumuzu açtık ve devam ettiriyoruz.” şeklinde konuştu.
Dokuma Hocası Safiye Güzel, “Burada tamamen doğal yöntemlerle hiçbir kimyasal işlem görmeden, pamuk ipliğimizin içerisinde un, buğday, yağ, su belli bir kıvamda kaynatıyoruz, çirişliyoruz, çıkrıklarda sarıp dokuma tezgahlarına aktarıyoruz.
Geçmişten günümüze kadar gelen dokuma sanatını burada sürdürmeye çalışıyoruz. Pamuk bitkisinden elde edilen pamuk ipliği hiçbir kimyasal işlem görmeden doğal yöntemlerle kaynatıp, çıkrıklara sararak çözgümüzü yapıp dokuma tezgahlarına aktarıyoruz. Kumaşlarımız doğal bitkilerden elde edildiği için nefes alabilen özelliğe sahiptir. Yazın serin, kışın sıcak tutar, en önemli özelliğinden bir tanesi de yazın serin, kışın sıcak tutar, kışın havayı hapsettiği için yani dışarıya ısıyı vermiyor. Yazın da serin tutuyor. Nefes alan özelliğe sahiptir. 16 öğrencimiz var burada. Öğreniyorlar ve hızlı bir şekilde, kumaşlarda da geleneksel motifler işleniyor. Sade kumaşlar işlenip kıyafetlerimizde dokuyoruz. Kıyafetlerimizi çarpana dokumasında aksesuarlandırıyoruz, Unutulmaya yüz tutmuş mesleği canlandırıyoruz.” dedi.
Reyhan Kolip, “Kursiyer, dokuma ile yeni tanıştım, artık günümüzde kimyasal her şey, hastalık, alerjik çok yaygın, bu iplerimiz de tamamen el dokuması ve bu ipleri kendimiz kaynatıyoruz, baştan oluşumundan son noktaya kadar her şeye bize ait ve her gün buraya gelip düzenli işte dokuma şeklinde yapıp kumaşlarımızı oluşturuyoruz sağlıklı olabilmesi için yani bu dokumada nefes alabildiğini hissediyorsun, fabrika kumaşından farklı olup, bu dokumayı kullandığında kendi üzerinde, kullanım alanında her şekilde nefes aldığını, oksijenlenebildiğini hissediyorsun.” dedi.
Diğer bir kursiyer ise, “Serdivan Halk Eğitim Merkezi'nde öğrenciyim, burada kumaş dokuma için buradayım. Burada fabrikasyon değil, el sanatlarıyla kendimiz bunları kaynatma yöntemiyle ipliklerimizi hazır yapıyoruz. Bunun ekonomik anlamda da bizlere büyük etkisi var, dokuduğumuz kumaşları satıyoruz ev ekonomisine katkıda bulunuyoruz.” ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Kalan Karakter: