BİR ANKARA MESELESİ : ANKARAGÜCÜ
1980’lerde Ankara’nın Etlik semtinde henüz küçük bir çocukken bir pazar akşamüstü yorgun argın sarı lacivertli atkısıyla babamın Ankaragücü maçından dönüşünü hatırlıyorum. 19 Mayıs Stadyumunun önünde el arabasında satılan köfte ekmek ve arşı alâya uzanan ızgara dumanlarıyla hoş beş olmuş bir maç günü. “ Yine kelle etinden yapmışlar köfteyi midem yanıyor ve yine küfretti Abdülkerim yedi kırmızı kartı, on kişiyle ancak berabere kalabildik işte! Çay koyun hafifleyelim bakalım haftaya ne yapacağız?” Çay koyduk …
Ertesi günü evde çarşaf çarşaf gazeteler ve bir dahaki maça kadar hiç bitmeyen köfte ve Ankaragücü kritikleri. Midesi delinse de ne köfteden ne Ankaragücü’nden vazgeçti has Ankara’lılar! Serde Ankara varsa işler değişmez, yensek de yenilsek de defalarca küme düşsek de kalbimizdeki yeri zerre şaşmaz bizim takımın. Gururluyuz Güçlüyüz çünkü bizAnkaragüçlüyüz!
“ İstanbul takımlarına taraftar olunmaz kızım, biz Ankaralıyız bize yakışmaz. Kızarız, öfkeleniriz, belki ağız dolusu söveriz ama en çok da severiz takımımızı ve her şartta Ankaragüçlüyüz biz der, mevzuyu kapatırız!” [Olmazsa çay koyarız]*
Her şartta… O gün bugün zayıfın, gücü sekteye uğrayanın, zorda kalanın yanında olmayı ahlaki buldu bizim kuşak.
Yazıya Ankara Meselesi başlığını atarken; mesele kelimesinin sorun karşılığından çok, düşünülmesi ve çözülmesi gereken konu olarak altını çizmek istedim.
1910 yılında kurulan Ankaragücü’nün tarihçesi, İmalât-ı Harbiye işçileri tarafından İstanbul’da kurulmuş olan “Altınörs İdman Yurdu” adlı kulübe dayanır. 1917’de bu kulüp, İmalat-ı Harbiye adını alır ve 1.Dünya Savaşı sonunda Ankara’ya taşınarak bugünkü Ankaragücü’nün nüvesini oluşturur. Kulüp 1922’de Ankara’da “İmalat-ı Harbiye” ve “Turan Sanatkâran” kulüplerinin birleşmesiyle MKE Ankaragücü Gençlik ve Spor Kulübü adını alır.
MKE ile bağlantısı ise Cumhuriyet döneminde Türkiye’de sanayi ve savunma sanayi gelişirken, kulüp de Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu ile ilişkilendirilmiş ve MKE Ankaragücü adını almıştır. MKE’nin desteği ile özellikle tesisleşme ve alt yapıda ilerleme kaydetmiştir.
1959 yılında başlayan Türkiye Milli Liginin (süper lig) kurucusu olmuştur Ankaragücü. O dönemde Gençlerbirliği ile Ankara’yı temsil etmiştir.
Süper Ligde 2001 yılında 6. 2002’de 4. Sırada yer almasına rağmen içine girdiği uzun süreli mâli krizler yönetim zorlukları getirmiştir. 2012-2013 yıllarında transfer yasağı, mâli kaos ve lig sistemindeki değişikliklerle birlikte alt liglere düşmüş; hatta 3. Lige kadar gerilemiştir. 2017’de 2. Ligde şampiyonluğu alıp üst lige çıkmış, 2022’de tekrar süper lige yükselmiş ancak 2024 sezonunda 17. Sıraya gerileyerek yine küme düşmüştür. Günümüz Türkiye’sinde bir çok spor kulübü ve sivil toplum kuruluşlarının başına gelen Ankaragücü’nün defterine de not düşülmüştür : Çaya siyaset karışmıştır.
Kulübün efsanevi merkezi 19 Mayıs Spor Salonu da 2018 yılında yıkılmıştır. Ankara’nın en büyük taraftar popülasyonuna sahip olan Ankaragücü, özellikle “Gecekondu” adlı ultra grubuyla bilinir. Bu gruplar maç atmosferini uluslararası arenaya taşıyacak şiddette destekleri ile tanınır. Yani “Bir Angaralı dünyaya bedeldir!” Mesele Ankaragücü olunca…
Mayıs 2025 tarihinde Ankaragücü Spor Kulübü Olağanüstü Kongresi yapıldı ve yeni yönetim kurulu kulübün yönetimini devraldı. Yeniden Diriliş etiketiyle kolları sıvayıp işe başladıklarında, büyük bir borç batağına saplanmış kulübün aslında her yönüyle geçmiş yönetimin bıraktığı enkaza talip olduklarının bilincinde idiler. İdealist duygularla sıfırdan başlamaya cesaret gösterip, özveri kapılarını sonuna dek açan Angara delikanlılarına sıkı bir başarı dilemek lazım tez elden. İlk icraatları arasında güzel Türkçemize yapılan zarif dönüşü çok başarılı buldum. Ankaragücü alışveriş mağazası olan Ankaragücü Store adını, “Mühimmat Deposu” olarak değiştirmek bile başlı başına milli şuuru yeniden oluşturmaktır. Diriliş başladı bile…
Asıl çözülmesi gereken mevzu; yani mesele tam da buradabaşlıyor. 6 milyon nüfusa sahip bir Başkentin, Osmanlı’nın son döneminde başlayıp Cumhuriyetin ilanına tanıklık etmiş bir tarihe sahip köklü bir geçmişi olan Ankaragücü spor kulübünün delege sayısı sadece 400 kişi. Onca taraftar onca gönüllü niçin delege olmadı ya da kayıt mı edilmediler var olan bazı kayıtlar niçin silindi? Eski sayfalar açıldıkça gidenlerin çetrefilleri bir bir çıkıyor mu ortaya?! Önümüzdeki günlerde öğreneceğiz.
Ankara Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Belediyeler başta olmak üzere, Ankara adını tabelasına yazan sivil toplum kuruluşları, Ankara’dan TBMM’ye girmiş, Ankara’lı seçmenlerden oy almış Milletvekilleri, Ankara’lı siyasetçiler, bürokratlar, Ankara’lı sanatçılar, yazarlar, çizerler, meslek odaları ve birlikleri, Sendikalar ve Federasyonlar bu enkazı ayağa kaldırmakta oldukça ilgisizler ve ne yazık ki görmezden gelen bir tavır sergilemektedirler. Kulübe yarım saat uğrayıp hatıra fotoğrafı çektirerek faaliyet raporu gibi sosyal medyada paylaşan siyasilerimiz ve meslek odaları başkanlarımızın eminiz ki ellerinden daha fazlası gelir, gelmelidir. Bir sorunu görmezden gelmek o sorunu yok saymıyor. Ankaragücü geçmiş dönemlerde siyaset ve rant odaklı kötü yönetimler yüzünden çok kan kaybetti ve şu an bünyesi zayıf, bağışıklığı düşük iyileşmek için gayret sarfeden hasta bir çocuk gibi. O çocuk elbet iyileşecek ve elbet ayağa kalkacak, yeniden yapılanacak. Lâkin bunların olması için güç vermeniz, omuz vermeniz ve elinden tutup ayağa kaldırmanız gerekli has Ankaralılar!
Ankaragücü, İstanbul kökenli lakin Ankara ile özdeşleşmiş, tarihi boyunca ekonomik iniş çıkışlara rağmen ayakta kalmak için direnen, sarı lacivert renkleri ile Ankara’mıza umut veren her şeye rağmen güçlü bir kulüptür. Taraftar coşkusu ve bölgesel bağlığı ile Türk futbolunun belki de en özgün ve otantik spor kulübüdür. Türkiye’de siyasi, sosyal ve askeri tarih ile doğrudan ilişkili ender spor kulüplerindendir.
110 yılı aşkın tarihiyle sadece bir spor kulübü olmanın ötesinde aynı zamanda Ankara’mızın kimliğini yansıtan bir simge olması bakımından da oldukça önemli yere sahiptir MKE Ankaragücü Spor Kulübü.
Ankaragücü taraftarı aidiyet duygusu ve sadakat ile bağlıdır takımına. Bu duygusal ve aynı zamanda kemikleşmiş yanı,resmiyete döküp delegeliğe taşımanın vaktidir. Ciddiyetle,gücü nispetinde her Ankaralının ve Ankaragücü taraftarının sorumluluğu olmalıdır. Hasta çocuğu bir an evvel ayağa kaldırmalıyız.
Bir çay koyduk dumanı üstünde, kolları sıvadık. Alışığız biz dedik. Bin kere öldük binbirinci kez dirildik, yine diriliriz. Midemiz yansa da o köfteyi yeriz. Yensek de yenilsek de, o kırmızı kartı her maçta görsek de her şartta her yerde ve her zaman sendeyiz, seninleyiz Ankaragücü. Bu gönüller başka gönüller. Ayran olmayan, ahbap uğruna ölen gönüller. Dededen babadan kalma öğütler. Goç gibi meydanlarda dönen gönüller.
Bu arada altını çizmemiz gereken bir övüncümüz var; yeni yönetimin ilk icraatları arasında güzel Türkçemize yapılan zarif dönüş çok önemli ve oldukça başarılıdır. Ankaragücü alışveriş mağazası olan Ankaragücü Store adını, “Mühimmat Deposu” olarak değiştirmek bile başlı başına milli şuuru yeniden oluşturmaktır. Bu yönüyle yeniden diriliş başladı bile, rota yeniden oluşturuluyor.
Ankaragücü’müze güç verme, güç olma zamanı. Ankaralılarınen zayıf yanı birbirine vefasızlığıdır. Bu gamsız ve hiçe sayma yanımızı kırmak için Ankaragücü bahanemiz olsun. Geliniz“Mühimmat Deposuna” alışveriş yapınız. Kombine biletlerinizi bir an evvel alınız. Delege kayıdı yaptırıp destek veriniz. Yerel Yönetimler, Siyasiler, Meslek Odaları ve Sivil Toplum Kuruluşlarını da sorumlu davranmaya buradan davet etmiş olalım. Hemşehri olma bilinci, aidiyet hissi, bir olmak, birlik olmak ve ahde vefa böyle zamanlarda en çok Ankaralılara yakışır. Selçuklu’nun ardından Anadolu topraklarında yetmiş yıl süreyle Ahi Teşkilatı ile kendi kendini yönetmiş, iç barışı ve güvenliğini kendi sağlamış, ekonomisini kotarmış bir Ankara tarihinin evlatlarıyız biz. Elbetteki bir spor kulübünü toparlayıp yeniden eski başarılara ulaştırabiliriz.
Bilcümle : Çay koyalım ve yeniden başlayalım!
Gururluyuz Güçlüyüz çünkü biz Ankaragüçlüyüz.
Esen kalınız değerli okurlar.
23 / 07/ 2025
Ayşe Gülçin İLHAN
Yorumlar
Kalan Karakter: