Kararın ardından finans çevrelerinde piyasaya etkileri tartışılmaya başlarken, Finans Analisti İslam Memiş’ten dikkat çeken değerlendirmeler geldi.
“Vatandaş için olumlu bir adım”
Memiş, Merkez Bankası’nın 2017’den bu yana Türkiye’de üretilen altınlarda ön alım hakkına sahip olduğunu hatırlatarak, bu durumun ithalat yasağıyla birleştiğinde serbest piyasada fiyat makasının oluşmasına yol açtığını söyledi.
“Normal şartlarda gram altının 5 bin 500 TL civarında olması gerekirken, piyasada 5 bin 630 TL’ye satıldığını gördük. Bu fark 200-250 TL civarındaydı. Vatandaş televizyon fiyatlarıyla Kapalıçarşı fiyatları arasındaki farkı sürekli soruyordu,” diyen Memiş, son dönemde fiziki altın bulmakta da sıkıntı yaşandığını ifade etti.

Memiş, “İki hafta önce Kapalıçarşı’da fiziki altın neredeyse kalmamıştı. Bu nedenle işçilik farkı tarihi seviyelere ulaştı. Bir kilo altına 11 bin 500 dolar işçilik bedeli yansımıştı. Şu anda bu fark 6 bin dolara geriledi, önümüzdeki günlerde 1000-1500 dolar seviyelerine düşmesini bekliyoruz,” dedi.
“Serbest piyasada rahatlama bekleniyor”
Altın alımlarının durdurulmasının piyasaya olumlu yansıyacağını belirten Memiş, “Bu adım, serbest piyasada fiyat farklarının azalmasına ve daha sağlıklı bir fiyat oluşumuna yol açabilir. Şu anda Kapalıçarşı’da gram altın 5 bin 633 lira seviyesinde. Olumlu bir yansıma olursa 5 bin 500 lira civarını görebiliriz. Hem sektör hem vatandaş bu durumdan fayda sağlar,” ifadelerini kullandı.

“Kasım ayında alım fırsatı doğabilir”
Memiş, altın fiyatlarına ilişkin beklentisini de paylaştı:
“TCMB’nin bu hamlesinin etkisiyle önümüzdeki haftalarda fiyatlarda normalleşme görebiliriz. Ancak dalgalı seyir sürecek. Geçtiğimiz haftalarda hem ons hem gram altında tarihi zirveler görülmüştü. O balon patladı, piyasa dengeye geliyor. Kasım ayında ons altının 3 bin 800 dolar seviyelerine gerilemesi mümkün. Gram altın da buna paralel olarak düşebilir. Bu durum, yatırımcı için bir alım fırsatı oluşturabilir.”
Yorumlar
Kalan Karakter: