HABER MERKEZİ - Gazze Şeridi'nde aylardır süren saldırılarına devam eden İsrail ordusu, bu kez kuzey bölgelerindeki yoğun yerleşim alanlarını hedef aldı. Askerî sözcü Avichay Adraee tarafından yapılan açıklamada, binlerce Filistinlinin yaşadığı mahallelerin tahliye edilmesi istendi. Adraee'nin paylaştığı haritada, “boşaltılması gereken bölgeler” kırmızı renkle işaretlenerek kamuoyuna sunuldu.
GAZZE’NİN KUZEYİNDE YENİ BİR ZORUNLU GÖÇ DALGASI
İsrail ordusu, Gazze kent merkezi, Cibaliya, Zeytun Şarki, Belde Kadime, Turkmen, Cedide, Tuffah, Sabra, Tel Zater ve çevresindeki mahallelerin "terör örgütleri tarafından kullanıldığı" iddiasıyla tahliye edilmesini istedi. Açıklamada bu bölgelerin "tehlikeli çatışma alanları" olduğuna vurgu yapılırken, operasyonların daha da yoğunlaşarak batıya, kent merkezine doğru genişleyeceği ifade edildi.
İsrail’in bu açıklaması, sivillerin bir kez daha zorla yerinden edilmesinin önünü açarken, insan hakları örgütleri tarafından da "zorla göç ve etnik temizlik" uyarılarıyla eleştiriliyor.
“GÜVENLİ BÖLGE” YALANI: GAZZE’DE HİÇBİR YER GÜVENLİ DEĞİL
7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze’yi haritalar üzerinden bölgelere ayırarak zorunlu tahliye emirleri yayımlayan İsrail, daha önce "güvenli bölge" ilan ettiği yerleri de hedef aldı. Bu nedenle Gazze'deki siviller arasında sıkça kullanılan ifade, bir kez daha yankılanıyor:
"Gazze'de güvenli yer yok."
BM ve uluslararası gözlemciler, İsrail’in yönlendirdiği bölgelerin de bombalanmasının siviller için sistematik tehdit oluşturduğunu belirtiyor. Gazze’de yaşayan 2,3 milyon kişinin %90’ından fazlası, savaşın başlangıcından bu yana en az bir kez yerinden edildi.
İŞGALİ KALICI HALE GETİRME PLANI: TOPLAMA KAMPLARI VE ZORUNLU GÖÇ
İsrail’in mevcut stratejisi yalnızca kısa vadeli askeri operasyonlarla sınırlı kalmıyor. Başbakan Binyamin Netanyahu, Gazze Şeridi’nin tamamının işgal edilmesini açıkça dile getirdi. İsrail ordusunun yeni planına göre:
Gazze’nin kuzeyi tamamen boşaltılacak,
Filistinliler güneyde oluşturulacak "toplama kamplarına" sürülecek,
Bu kamplarda yalnızca hayatta kalmalarını sağlayacak kadar insani yardım ulaştırılacak,
Süreç sonunda, Filistinlilerin başka ülkelere sürülmesi hedefleniyor.
İsrailli bazı bakanlar, Gazze'de ayakta kalan hiçbir yapının kalmayacağını, bölgenin tamamen yıkılacağını ve Filistinlilerin sistematik şekilde ülke dışına itileceğini açıkça ifade etti.
56 BİNİ AŞKIN KAYIP, 133 BİN YARALI: SAVAŞIN BİLANÇOSU AĞIRLAŞIYOR
7 Ekim 2023’ten bu yana süren saldırılarda, en az 56.412 Filistinli hayatını kaybetti, 133 binden fazla kişi yaralandı. Savaşta sivil altyapının neredeyse tamamı yok edildi; hastaneler, okullar, camiler ve yerleşim alanları hedef alındı.
İsrail’in "kalıcı işgal ve demografik dönüşüm" hedefi, hem bölgesel dengeleri altüst ediyor hem de uluslararası hukuku derinden zorluyor. İnsan hakları ihlalleriyle ilgili tepkiler artarken, sahadaki durum her geçen gün daha da kötüleşiyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: