Normalleşme Psikolojik Bir Yanılgıdır.?
Yayınlanma :
30.05.2020 01:06
Güncelleme
: 30.05.2020 01:06
Bir anda yatağımızda uykuya dalarken saniyeler içinde kendimizi bu rüyanın içinde bulduğumuz halde bunu devam eden yaşantımız zannedip süregelen bir tavır sergileriz.
Kâbus olmasın bu kez normal bir rüya olsun fakat bir anda kendimizi hiç tanımadığımız bir yerde ve hiç tanımadığımız bir aile ile yaşıyor bulalım ve yaşamımızın mutlu devam ettiği bir rüya olsun. Rüya başladığı andan itibaren bir anda uyum sağlarız ve olayın, mekânın, durumun, kişilerin etkisinde kalırız. Bir yaşam kurgusunun tam ortasına ve bir anda düştüğümüz halde bunu normal karşılayıp rüyaya normalmiş gibi bakarız.
Bu durumu neden örnekledim. Çünkü arkadaşlar insanın normali yoktur. Bizim anladığımız cinsten bir düzeni yoktur. Eğer hiç evden çıkmasaydık bu artık bize normal olmak zorunda olacaktı. Eski normalimizin bir kısmı kayboldu.
Ayrıca şunu hatırlayalım ömrümüz boyunca bir düzene sokmaya çalıştığımız hayatımızın neresi tam olarak istediğimiz normallikte. Kendi normallerimiz bilgimizin seviyesine göre her gün değişmektedir.
Normal olabilmesi için hayatımızın amacını çözmüş olmamız gerek. Yaşamımızın amacı bizim basit düzenlerimizin etkisinde kalmadan işlemeye devam ediyor. Ayrıca hayatlarımızı planlayan bizden daha yetkili insanlar bizim kurulu düzenlerimizde söz sahibi olmaktadır.
Tıpkı bir odadaki her şeyi dağıtmayı hedeflemiş çocukların aslında ev içindeki hareketleri büyükleri tarafından planlanmaya çalışıldığı gibi. Yine aynı şekilde yönetimin, siyasetin, eğitimin sürekli değişmesi gibi. Kurmaya çalıştığımız her düzen hayalimizdekinden daha iyi de olabilir daha kötü de. Önemli olan her hâlükârda rüyada olup olmadığımızın farkına varacak kadar uyanık olmaktır.
Gerçek normali bulabilmek bilgelik gerektirir. Tarih okursak ve farklı kültürlere sahip insanlarla tanışırsak daha net farkına varabiliriz; Bir çok olayın aslında birilerinin başarılı veya başarısız planlarından sızan gürültüden ibaret olduğunu anlayabiliriz.
Kafamızda yıkmamız gereken çok duvar, fethetmemiz gereken çok İstanbul var.
Altan BEZEK
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: