Artvin'de yaralı bulunan sakallı akbaba Sakarya'ya getirildi.

Editör: Ülke Postası Haber Sitesi
17 Nisan 2025 - 18:06
Artvin’de yaralı bulunan sakallı akbaba Sakarya’ya getirildi
Türkiye'de nadir görülen akbaba türü olan ve Artvin'de köylüler tarafından yaralı bulunarak kanadı ampute edilen sakallı akbabanın tedavisi tamamlandı.
Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliğince (IUCN) soyu tükenme riskiyle karşı karşıya olan hayvanlara yönelik yapılan çalışmada kırmızı listeye alınan sakallı akbaba, Artvin Merkeze bağlı Pırnarlı köyünde bir vatandaş tarafından doğada yaralı ve bitkin halde bulduğu sakallı akbabayı Artvin Doğa Koruma Milli Parklar (DKMP) Müdürlüğü ekiplerine teslim etti.
Sağ kanadında kırık ve yaralanmaya bağlı enfeksiyon tespit edilen sakallı akbaba il merkezindeki bir klinikte tedavi altına alındı.
Sağ kanadı ampute edilen sakallı akbaba 9 günlük tedavi sürecinin ardından yeniden DKMP ekiplerine teslim edildi.
Tedavisi tamamlanan akbaba, doğada kendi başına yaşamını sürdüremeyeceği için Sakarya’nın Adapazarı ilçesinde bulunan bir hayvanat bahçesine gönderildi. Yaklaşık 3 metre kanat açıklığına, 5 kilogram ağırlığa sahip ve doğada ender rastlanan büyük kuş türlerinden biri olarak bilinen sakallı akbaba, bundan sonraki hayatına bu hayvanat bahçesinde devam edecek.
Ziyaretçi Ela Güvener, Annemle babamla hayvan bahçesine geldik. Hiç böyle sakallı bir akbaba görmedim ama burada hayvanat bahçesinde gördüm gözleri de kırmızı kırmızı idi dedi.
Sena Güral ziyaretçi, yok hayır görmedik. Çok büyük ve çok değişik bir hayvan. Daha önce hiç görmemiştim. Buradaki yetkililer sayesinde böyle bir canlıyı görmüş olduk. Evet çok enteresan bir hayvan, çocuğunda dikkatini çekti dedi.
Aykut Ekmekçi ziyaretçi, bu akbabanın hikayesini duyduk ve çok üzüldük. Ve de büyük bir şans burada bunu görmek. İlk kez böyle bir hayvan görüyorum. Hayvan pençeside de çok güzel bence. Çok güzel bir aktivite oluştu çocuklar içinde bunun yetkilerine hepsine teşekkür ediyoruz. Evet, yaralı herhalde. Ve de ne bileyim çok değişik geldi bana. Böyle bir tür görmedim daha önce de. Çok hayvanat bahçesine gittik ama ilk kez burada görüyoruz böyle bir hayvanı dedi.
Hayvanat bahçesi veterineri Oğuzkan Güral, Sakallı akbaba Artvin'den geldi Artvin'de ameliyatını veteriner hekim arkadaşımız yapmış. Gayet de başarılı bir operasyon yapmış. Kendisine öncelikle teşekkür ediyorum. Sakallı akbaba türü tükenmekte olan yani Türkiye'de çok fazla görülmeyen türlerden biri. Burada da tedavisine devam ediyoruz. Burada ayrıyetten yapmış olduğumuz Sakarya'daki doğa koruma milli parklardan gelen puha olsun, leylek olsun mesela bugün bir leyleğe intramodüller pin taktık. Bunun şu anda kanadı ampute olmuş. Yani kanadı uçamayacağı için kanat kırılmış. Kırıldıktan sonra da mecburen alınmak zorunda kalmış. Tabii biz orada tedavi yapılmış Artvin'de. Veteriner hekimimiz kanadını ampute etmiş, almış yani. Daha sonrasında biz burada geri kanat tedavisini yapıyoruz. Günlük olarak kremleri sürülüyor. Doğaya salınma gibi bir şansı yok. Çünkü kanadı olmadığı için uçamayacak. O yüzden burada kalmaya devam edecek. Biz de elimizden geldiğince kendisine iyi bakmaya çalışacağız dedi.
FACEBOOK YORUMLAR