"Erken Tanı Kurtarır!" Projesi Kapsamında Eğitmen Eğitimi Gerçekleştirildi.

"Erken Tanı Kurtarır!" Projesi Kapsamında Eğitmen Eğitimi Gerçekleştirildi.
27 Nisan 2025 - 17:01 - Güncelleme: 27 Nisan 2025 - 17:16
"Erken Tanı Kurtarır!" Projesi Kapsamında Eğitmen Eğitimi Gerçekleştirildi
 
Avrupa Dayanışma Programı (ESC30) kapsamında Türkiye Ulusal Ajansı tarafından desteklenen “Early Diagnosis Saves! (Erken Tanı Kurtarır!)” projesi KANSERDER, Sakarya Üniversitesi Genç Ofis ve Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü ortaklığıyla yürütülüyor.
Sakarya Üniversitesi Genç Ofis'te gerçekleştirilen eğitmen eğitimimizde, 30 genç gönüllü, kanserde erken teşhisin önemi konusunda kapsamlı bir eğitim aldı. Eğitmen eğitimin ardından yetiştirilen bu 30 genç eğitmen, proje süresi boyunca, yani 12 ayda 3 bin kişiyi bilgilendirmek için sahada akranlarına erken tanının önemini anlatacak ve toplumda farkındalık oluşturacaktır.
Eğitim sürecinde gençler, kanserde erken teşhisin hayat kurtarıcı etkisini öğrenmiş, ESC30 ve Avrupa Dayanışma Programı hakkında bilgilendirilmiş ve KANSERDER Derneği'nin çalışmaları hakkında detaylı bilgi edinmiştir. Eğitim sonunda tüm katılımcılara başarı belgeleri takdim edilmiştir.
Bu proje ile gençlerin, erken teşhis bilincini geniş kitlelere yaymaları ve toplum sağlığına katkı sunmaları hedeflenmektedir. 
Lösemi ve Kanser Hastaları Sağlık Eğitim Derneği (KANSERDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nihal Akar  Muhabire, bizim yaptığımız çalışmalarda şunu gördük kanserde erken teşhisin çok önemli olduğunu burada hastalarımızın veya hasta adaylarımızın erken teşhisle daha güzel bir tedavi aldıklarını organ kaybolmadığını da gözlemleyince bu çerçevede bir proje yapmayı uygun gördük. Projemizin yönetim kurulumuzla birlikte karar vererek yazıldı ve kabul gördü. Avrupa Birliği Ulusal Ajans'a gönderdik Dışişleri Bakanlığına bağlı ve kabul görünce gençlerimize kanserde erken teşhisin eğitimini Sakarya Üniversitesi Genç Ofis Merkezi'nde iki gündür anlatıyoruz. Güzel bir ilgi var. Üniversitede okuyan gençlerimiz, tıp fakültesinde okuyan gençlerimizle güzel bir katılım gördük. Bu eğitimimiz bittikten sonra eğitmen sertifikaları kendilerine takdim edilecek. Bu sertifikalar akabinde 2025 Aralık ayına kadar, Aralık'ın başına kadar 3 bin kişiye ulaşmayı hedefliyoruz bilgilendirme. Bu aynı zamanda gençlik ve akran eğitimi. Genç bu eğitimi alıyor ve karşısındaki arkadaşına, çevresine bunu anlatacak. Tabi kayıt sistemini anlattığı kişiden bilgisini de forma işleyecek. Akabinde bizler bittikten sonra ilgili raporlarımızı bakanlığımıza sunarak bir değerlendirme yapacağız. Şunu gördük, bu çok önemli bir projeydi çalışma açısından, kanserin erken tesis açısından. Bu ve benzeri projelerimizi de zaman zaman sürdürmeyi düşünüyoruz dedi.
 Lösemi ve Kanser Hastaları Sağlık Eğitim Derneği (KANSERDER) Yönetim Kurulu Üyesi Proje Departmanı Mahmut Kılıç, biz Kanser der Derneği olarak 2024 yılında bir proje başvurusuna bulunduk. Projeyi Türkiye Ulusal Ajansı'na başvurduk. Projeyi başvurduğumuz konsept ise Avrupa Dayanışma Programı projesi. Türkiye'nin dahil olduğu bir program bu. Burada amacımız gençlerin özne olup, gençlerin eğitmen olup bizim dışımızda, Kanserder dışında projeyi yaygınlaştırması. Asıl spesifik hedef ise gençlerin erken teşhisi, kanserde erken tanıyı öğrenip kendi akranları arasında yaygınlaştırmasıdır. Burada birkaç ana faaliyet var. Ana faaliyetlerinden biri eğitmen eğitimi, 30 eğitmenin yetiştirilmesi. Bu projede bizim Kanserder Derneği dışında iki tane paydaşımız var. Biri Sakarya Üniversitesi Genç Ofis Gençlik Spor Bakanlığına bağlı. Biri de Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü. İl Sağlık Müdürlüğü'nün de dün bize destekleri oldu. Eğitmen eğitimde doktor arkadaşlar bize eğitim verdiler. Çok güzel bir çalışma olacağına ve proje sonunda en az 3 bin kişiye ulaşarak erken tanıyı yaygınlaştıracağımıza inanıyoruz. Proje kapsamında bizim doğrulanabilir YouTube PES sertifikası dediğimiz eğitmenlerin alabileceği Avrupa Birliği tarafından onaylı bir sertifika vereceğiz. Bunu hem bu proje kapsamında eğitmen olup kullanabilecek. Hem de bundan sonraki süreçte eğitmen olan gençler hayatlarının başka alanlarında da Avrupa Birliği'nin verdiği ve doğrulanabilir bir sertifika olarak kullanacaklar. Eğitmen eğitimimiz iki gün sürüyor ama onun dışında proje faaliyetlerimiz 12 ay sürecek dedi. 
 
Nadire Konyalı Eğitmen Eğitimi alan Üniversite öğrencisi, biz burada da Kanserder eğitiminin kanser derken teşhis programını insanlara ulaştırmak, daha fazla insana ulaşmak amacıyla buradayım. Aynı zamanda bu projede de ben de yer alıyorum. Bu projedeki amacımız da kanser derken teşhisinin önemini birçok insana ulaştırmak ve daha bilinçli insanlar yaratmak. Bu proje çok eğlenceli geçiyor. İki gündür buradayız ve gayet bilgilendirici bilgiler alıyoruz bu projede yer aldığım için ve insanlara hizmet edeceğim için çok mutluyum dedi.
 
Emin Karasu Üniversite Öğrencisi, Eğitimin birinci gününde aldığımız eğitimde konusunda uzman olan kişiler, KETEM'den uzmanlar geldiler. KETEM'lerin kanseri erken teşhis etmedeki önemine dair açıklamalar yaptılar. Bu konuda bilgilendik ve bu bilgilerimizin sonucunda da eğitmen olacağız. 
Sertifika aldıktan sonra okuduğum fakültenin konferans salonunda bir eğitim yapmayı düşünüyorum. Orada öğretmen adayları var ve eğitim temelleri de var. Onların da bu konuda bilinçlenmesini istiyorum dedi. 
Ülkü Tuna Üniversite Öğrencisi, İki gündür burada eğitim alıyoruz. Uzman doktorlarla birlikte meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve kolon kanseri olmak üzere birçok alanda uzman doktorlar tarafından eğitim aldık. Bunun hakkında nelere dikkat etmemiz gerekiyor, hangi zaman aralıklarında bu teşhislerin belirlenmesi gerekiyor, testlere girilmesi gerekiyor hakkında birçok eğitim aldık, bilgilendirildik. Sertifikamı alıp bugünden itibaren eğitimlere başlamayı düşünüyorum, İnşallah daha fazla yaygınlaştırıp daha fazla insana ulaşmayı hedefliyoruz dedi.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum