Ek besinlere geçildiği zaman annelerden gelen en büyük şikayet " benim çocuğum yemek yemiyor" sitemi olmaktadır. Çoğu anne elinde yemek tabağı çocuğun peşinde koşturur, bir lokma yedirmek için. Çocuklar ise yemek yemeyi ret eder ağzını kilitler. Zorla yedirmeye kalkarsanız kusmaya kadar giden tepkiler verebilir. Yemek yemeyi ret eden çocuğun aç kalacağı endişesi ile anneler gün boyu ısrarcı bir tutum izler.
Çocuğun Besinleri Keşfetmesine İzin Verin
Çoğumuz etraf kirlenecek, çocuğun kıyafetleri pis olacak düşüncesi ile çocuğun yemeğini kendisinin yemesine izin vermeyiz. Oysa çocuğumuz yiyeceği yemeği keşfetmek isteyecektir. Önce dokunacak ve hissedecek , ardından tadına bakacak. Bu nedenle etrafı ne kadar kirlettiğine bakmadan çocuğunuzun yemeği kendisinin yemesine izin vermelisiniz
Yemeğini Kendi Yemeye Başladığında Özgüveni de Artacaktır
Yemeğini tek başına yiyen çocuğunuzun hem karnı doyacak hemde kendine olan güveni artacaktır. İsteksiz sizin zorlamanız ile yemek yedirmeye kalkmak çocuğu ve sizi yormaktan başka bir işe yaramayacaktır. Bu nedenle bırakın çocuğunuz kendi yemeğini kendi yesin. Mama masasına oturtun ve yemek tabağını önüne bırakın. Belki yoğurt kasesine elini daldıracak, o yoğurtlu ellerini yüzüne sürecek ama yiyeceğini kendi keşfedecek. Döke saça yiyecek ama karnı doyacak emin olun.
Çocuğunuzu Size Bağımlı Bireyler Olarak Yetiştirmeyin
Türk annelerinin en önemli özelliği fazlaca korumacı olmaları. Bu özellik biraz abartılınca anneye bir ömür bağımlı çocuklar yetiştirmiş oluyoruz. İlk okul çağına kadar elimizle besleme, suyunu bile ayağına getirme, odasını onun yerine toplam gibi. Tüm bunları onun iyiliği yada onu çok sevdiğimizden yapıyoruz ama böyle yetişen bir çocuk hayatta sorumlulukların farkında olmadan yaşıyor ve hep birilerine bağımlı kalıyor. Özgüvensiz ve sorunlu bir hayat sürüyor.
Emine Sarı/ Ülke Postası
Çocuklarınıza İzin Verin Yemeklerini Kendileri Yesin
Ek besinlere geçildiği zaman annelerden gelen en büyük şikayet " benim çocuğum yemek yemiyor" sitemi olmaktadır...
Yayınlanma :
05.03.2017 16:24
Güncelleme :
26.03.2018 14:23


Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: