Arıcılara Yeni Nesil Ana Arı Üretim Teknikleri Uygulamalı Eğitimi Verildi.

Arıcılara Yeni Nesil Ana Arı Üretim Teknikleri Uygulamalı Eğitimi Verildi.

Arıcılara Yeni Nesil Ana Arı Üretim Teknikleri Uygulamalı Eğitimi Verildi.
30 Nisan 2025 - 18:15 - Güncelleme: 30 Nisan 2025 - 18:19
Arıcılara Yeni Nesil Ana Arı Üretim Teknikleri Uygulamalı Eğitimi Verildi
 
Sakarya ili arı yetiştiricileri Birliği ve Türkiye arı yetiştiricileri Merkez Birliği iş birliğiyle arıcılara, yeni nesil ana arı üretim teknikleri anlatıldı.
Sakarya da birçok ailenin geçim kaynağı olan arıcılığın geliştirilmesi ve arıcılık işletmelerinde yeni nesil ana arı üretiminin artırılması, arıcılığın geliştirilmesi ve arıcılık işletmelerinde ana arı üretiminin arttırılması amacıyla, Tarım ve Orman Bakanlığının görevlendirdiği yüksek ziraat mühendisi Ümit Karataş Sakaryalı arıcılara teorik ve uygulamalı olarak yeni nesil Ana Arı üretim teknikleri uygulamalı eğitim gerçekleştirildi. 
Eğitimde ana arı yetiştiriciliği konusunda bilgi, beceri ve farkındalıklarının artacağını arı yetiştiriciliği yapan üreticilerin ticari ana arılarını üreterek verim ve ekonomik kayıpların önüne geçileceğini, arı koloni sayısının artması konusunda bilgilendirdiler.
Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü konferans salonunda gerçekleşen eğitim 10 gün sürdü. Eğitime katılan 30 kursiyer 6 Mayıs 2025 tarihinde yapılacak olan yazılı sınavdan sonra, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilecek sertifikadan sonra, arıcılar ticari olarak damızlık ana arı işletmelerini kurabilecekler.
Arıcı Hasan Kolbasar, Sakarya Arıcılar Birliği'nin düzenlemiş olduğu ana arı yetiştirme kursuna katılım sağladık. Bu kursu değerli bilgilerinden faydalandığımız Ümit hocamıza teşekkür ediyoruz. Bu 10 günlük teorik olarak yapmış olduğumuz kurs katılımında değerli bilgiler elde ettik. Bu ana ağrı üretimini profesyonel olmasa da yapıyorduk. Fakat bu yapmış olduğumuz kurstan dolayı çok bilgiler üzerimize koyduk, bilgilerimizin üzerine koyduk. Bugün uygulamalı eğitim aldık sahada. Ana arı nasıl yetiştirilir, aşılama nasıl yapılır, nasıl başlatıcı kolonini elde ederiz, nasıl yaparız, besleyici nasıl olmalı, nasıl transfer ederken larva transferi, yumurta aşılama için hangi tür yavru yumurta almamız gerektiğini hocamız bize bilgilendirdi ve bu kursa katılım yaptık. Daha sonra bu Tarım Bakanlığımızın bize verecek olduğu resmi ana arı üretim izni sertifikasından sonra tabi ticari olarak ana arı üretimi yapmak isteyen arkadaşlarımız bende olmak üzere olacaktır muhakkak. Bu da tabi biz değerli arıcılar için iyi bir gelir kaynağı, gelir kapısı olacaktır dedi. 
 
Arı üreticisi Hasan Yılmaz, 10 günlük eğitimlerde birçok bilmediğimiz konuları, daha önceden arıcılık yapıyoruz, birçok konuları bildiğimizi zannediyoruz. Eksik yönlerimiz çokmuştu. Almış olduğumuz eğitimde birçok konuları tamamlamış olduk. Saha çalışmasında hangi larvalar alınır, hangisi transfer edilir, nasıl başlatılır, nasıl bitirilir, kaç günde yerine verilir diye eğitimler aldık. Çok güzel bir eğitim oldu bugün. İşte yakında yapacağımız sınavdan sonra Orman ve Tarım Bakanlığı'nın vermiş olduğu sertifikayı alırsak, inşallah ana arı yetiştirir. Bu memlekete biz de vatana millete hayırlı olarak bir ticari olarak ana arı yetiştiririz. Hem bize bir kazanç kapısı olur, ek bir geliri olur, kendi arılarımız kaliteli olur diye düşünüyoruz dedi. 
 
Tarım ve Orman Bakanlığı Yüksek Ziraat Mühendisi Ümit Karataş, Sakarya İli Arı Yetiştirici Birliği'nin Tarım ve Orman Bakanlığı'na başvurusuyla 10 gün sürelik eğitim verdik. 10 gün sürelik bu eğitim sürecinde ilk olarak bir ana arı nedir, ana arı yetiştirirken neler dikkat edilir, ana arı yetiştirme tekniklerine, ana arı bankalamasından, satışa sunmasından her şeyi Adan ze'ye anlattık. Bugün de anlattığım o teorik bilgiyi sahada nasıl uygulanacağını gösterdim. Önce bir ana arıyı üretmeden önce damızlık kolonilerin nasıl olması gerektiğini, daha sonra başlatıcı kolonisi hazırladık. Daha sonra yine ana arıda ikinci basamak olan besleyici koloniyi hazırlayıp ondan sonra larva transferi nasıl yapılır onu öğrettik. Larva transferini yaptıktan sonra koloniye nasıl verileceğini Adaze'ye bugün her şeyi uygulamalı olarak gösterdik. Evet, daha sonra da şimdi bu uygulama yapıldıktan sonra biz öğrencilere, yani daha doğrusu ana arı yetiştiricilerine yazılı bir sınav yapıyoruz.Tabii yazılı sınav yapmadan önce uygulama sınavı da yapıyoruz. Uygulamayı bugün başarıyla geçtiler. Uygulamayı geçenler zaten yazılı sınava giriyor. Ayın 6'sında da yazılı sınav yapılacak. Ve yazılı sınav sonuçlarını daha sonra başarılı olanlar Tarım ve Orman Bakanlığı'na bildirilecek. Oradan sertifika gönderilecek buraya arıcılarımıza. Daha sonra onlar bu sertifikayla kendileri damızlık ana arı işletmelerini kurabilecekler. Bu sertifika olmadan çünkü ana arı yetiştiriciliği yapsalar dahi resmi olarak satış yapamıyorlar dedi.
 
Sakarya Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Ör, burada ana ağrı kursuna başladık. Arıcılarımız tabii ilgi çok, yaklaşık 30 kişi civarı kursa başvurdular. Bu arkadaşlarımız hem arazide hem burada ana arı yetiştiriciliği eğitimini aldılar. Belgelerini aldıktan sonra ana arı ünitesi kuracaklar. Ana arı üretim kurduktan sonra da yine Arıcılar Birliği'ne başvurarak yine biz Tarım Bakanlığı'na başvuracağız. Tarım Bakanlığı ve üniversiteden bir heyet kurularak ana arı üretim ünitesi kurulmuş olacak. Bundan sonra da bu ünitenin bu olayı da hak ettikten sonra ticari ana arı üreticiliği yapabilecekler. İzinli bütün Türkiye'ye, dünyaya istedikleri yerlere satış yapabilecekler. Bu tabii çok önemli bir üretim. Ana arı üretimi arıcılığın çok önemli bir yeri, arının anası, arının beyni. Eğitime katılan arkadaşlar sınavdan sonra Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan sertifikalarını alacaklar dedi.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum