Erdoğan'ın konuşmasında öne çıkan başlıklar şöyle;
"Lahey Zirvesinin öne çıkan konusu müttefiklerin savunma harcamalarının artmasıydı. Silahlı silahsız insansız hava araçları başta olmak üzere birçok alanda küresel ölçekte söz sahibiyiz. Türk savunma sanayiinin yaptığı büyük atılım, dünyada parmakla gösterilmektedir.
Birçok müttefikin tehdit ve sınamalar karşısında daha fazla sorumluluk üstlenmek konusunda bizimle aynı çizgiye gelmesini doğru buluyoruz.
Ukrayna'daki savaşın bölgesel ve küresel etkileri oldu. Türkiye olarak savaşın adil ve sürdürülebilir barışla sonlandırılması için çabalarımızı sürdürüyoruz
"BEBEKLER UYURKEN SUSULUR, BEBEKLER ÖLDÜRÜLÜRKEN SUSULMAZ"
Şimdiye kadar İsrail saldırılarında çoğu çocuk ve kadın 56 bin Gazzeli hayatını kaybetti. Hiçbir kural tanımayan, uluslararası hukuku açıkça ihlal eden İsrail, ihlallerine yenilerini ekliyor.
Vicdan sahibi hiçbir insan böyle bir vahşete sessiz kalamaz. Bebekler uyurken susulur, bebekler öldürülürken susulmaz. Tüm bölgenin selameti için acı da olsa rahatsız edici de olsa hakikatleri cesaretle söylemeyi sürdüreceğiz.
İsrail ile İran arasındaki en son askeri tırmanma bölgemizi çok ciddi risklerle karşı karşıya bıraktı. Komşumuz İran'la sorunların kalıcı çözümü diplomasi ve müzakereyle mümkündür.
"ATEŞKESİ MEMNUNİYETLE KARŞILADIK"
Bölgemiz savaşla yıkımla saldırganlıkla tehditler hiçbir yere ulaşılamayacağının örnekleriyle dolu. Sayın Trump'ın gayretleriyle sağlanan ateşkesi memnuniyetle karşılıyoruz. Trump'ın çağrısına taraflar koşulsuz uymalı."
"EUROFİGHTER'DA GÖRÜŞMELER OLUMLU"
Basın mensuplarının sorularını yanıtlatyan Erdoğan, Eurofighter' da görüşmelerin olumlu yönde olduğunu belirterek, "Gerek İngiltere gerek Almanya ile görüşmelerimizi yaptık, yapıyoruz ve bu konuda olumlu gelişmeler var" dedi.
Erdoğan, "Türkiye ve İsrail arasında bir gerilim yaşanır mı?" sorusu üzerine şöyle konuştu:
"TÜRKİYE, BÖLGESİNDE BARIŞIN HAKİM OLMASI İÇİN BÜTÜN GAYRETLERİNİ GÖSTERMEKTEDİR"
"Türkiye'ye herhangi bir saldırı olmadıktan sonra böyle bir şey söz konusu değil, Türkiye bölgesinin bir barış ülkesidir ve bölgesinde de barışın özellikle hakim olması için bütün gayretlerini göstermektedir. Ancak tabii bütün bunların yanında özellikle de İsrail'in bu dayanılmaz tavrına karşı da biz orada zulmün karşısında yer almayı devam ettireceğiz. Ve bugüne kadar Gazze'de olduğu gibi bölgede zalimlerin karşısında yer aldık, zulmün karşısında yer aldık, yer almaya devam ediyoruz. Özellikle de garip gurebanın yanında yer almaya devam ediyoruz ve düşünün şu anda Gazze'de aylardır oradaki mazlumlara yardım gitmiyor. Şimdi bu insanlara aynı yardım gitmezse bu insanların hali ne olacak? Biz de tabii şu anda güçlü olan ülkelere diyoruz ki gelin İsrail'in karşısında yer alın ve bu aynı yardımların götürülebilmesi için Gazze'ye kapıların açılmasını ne yapmak lazım? Kızılhaç'a bile şu anda İsrail yol vermiyor. Kızılhaç kanalıyla bile Gazze'deki bu insanlara yardım gitmiyor. Böyle bir durum söz konusu. "
Yorumlar
Kalan Karakter: