Dünya'da suikaste uğrayan insanlar?

Aslında bu konu kitab yazılıp okunması gerekecek kadar uzun ve derin ama kısa kısa başlıklarla Dünya suikast'e uğrayan insanlar tarihinden bir kaç sayfa...

Dünya'da suikaste uğrayan insanlar?
14 Ocak 2021 - 21:19 - Güncelleme: 14 Ocak 2021 - 21:24
Habil:
Tarihin ilk cinayeti... Aşk gibi kutsal bir duyguyu, nefsanî bir kıskançlıkla kirleten bir kardeşin, bir başka kardeşe kıyması ile başladı her şey. Ve o taptığı nefsi bir karga kadar bile zekî değildi.
Jül Sezar:
Doğarken anasının karnı bıçakla kesilerek alındığı için "sezaryen" isminin babası, en büyük Roma Kralı olduğu için de "Sezar" isminin babasıydı. Korsanlara esir düşse de, sonra hepsini öldürdü. Politik entrikalara kızıp kral oldu. En sevdiği ve evlatlık olarak gördüğü Brütüs tarafından ihanete uğradı. Milattan önce 44 yılında soğuk bir 15 Mart günü bıçak darbeleri ile annesi ile aynı akıbete uğrayarak öldürüldü.
Attila:
Kısa boyu ile kavimler göçünün tam ortasında bir fırtına gibi esti. Tanrı'nın kırbacı dediler. Roma İmparatorluğunu haraca bağladı. Fatih'in İstanbul'u fethinden tam bin miladi yıl önce ve evlendiği gece karısı İldiko tarafından zehirlenerek öldürüldü.
Hazreti Ömer:
O gün Darülerkam'daki 40. Müslümandı. Cennetle müjdelendi ama buna rağmen hep en fazla gayret edenlerden oldu. Gündüzleri çarşı pazar, geceleri sokak aralarında sıradan halk gibi dolaşarak adaleti ile nam salan bir hilafet dönemi yaşadı. Şeytan ondan çok korkardı. Zamanın en büyük hükümdarı olsa da, kölesi ile aynı şartlarda yaşardı. Secdede iken ve ruhu zaten başka bir makamda iken, yanyana namaz kıldığı bir başka köle tarafından cesedi saldırıya uğradı. Naaşı, Miladi 644 yılında en sevdiği arkadaşının ayak ucuna, Hazreti Ayşe'nin feragat ettiği mezar yerine gömüldü.
İdris bin Abdullah;
Son Peygamber'in torunu idi. Fas şehrini kurdu. Fethettiği yerlerdeki Berberi halka, zekat uygulaması ile nasıl zengin ve refah içinde yaşandığını öğretti. Halkı onu o kadar sevmişti ki, o öldükten sonra halkı hamile zevcesinin doğurduğu çocuğu büyütüp kendilerine kral yaptı. Fas'ta halen aynı hanedan vardır. Ölümü, "ya kendisine rakip olursa" diye binbir gece masallarının Bağdat'taki şatafatlı kralı Harun Reşid tarafından gönderilen bir casus tarafından, 15 Temmuz 793 tarihinde ilaç diye verilen bir sakız ile zehirlenmesi sonucu oldu.
Ebu Müslim Horasani:
Çin'i dize getirdi, Emevî Hanedanını sona erdirdi. Kısa boylu ve acımasızdı. Baştacı ettiği Abbasilerin Halifesi Mansur tarafından Miladi 755 tarihinde bir salon dolusu insana öldürtüldü.
Büyük İmam Ebu Hanife:
Mazlumlardan yana olduğu ve dün de bugün de insanların en fazla peşinde olduğu baş hukukçu makamını kabul etmediği için, zindana atıldı. 10 gün boyunca her gün halkın önünde kırbaçlanarak, bu makamı kabul etmesi istendi. Sonra da, Dünya'ya, makama ve paraya tapan mahluklara kötü örnek olduğu gerekçesi ile Abbasilerin Halifesi Mansur tarafından zehirlenerek miladi 767 yılında şehadete kavuşturuldu. Cenazesi aynı gün altı defa kılındı.
Nizamülmülk:
Yönetimi bir bilim haline getiren insandı. Nizamiye Medreseleri ile altın bir çağın öncüsü olmuştu. Sultan Melikşah'ın genç ve güzel eşi Terken Hatun tarafından, küçük oğlunun veliaht olmasını engellediği için Batınî fedailere havale edildi ve bir 14 Ekim akşamı 1092 yılında öldürtüldü. 
Melikşah:
Nizamülmülk'ten tam 35 gün sonra aynı kişi tarafından ve aynı gerekçe ile zehirlendi.
Çaka Bey:
Sultan Alp Arslan'ın komutanlarındandı. Bizansa esir düştü, denizciliği öğrendi. Bizans ordusundaki pagan ve Hristiyan Türkler ile iş birliği yapıp İzmir'i fethetti. İlk Türk tersanesini kurdu, gemiler yaptırıp Bizans üzerine seferler düzenledi. Büyümesi, cesareti, aklı ve feraseti tehlikeli görüldüğü için, Kayınpederi Anadolu Selçuklu Sultanı Birinci Kılıçarslan ile Bizans'ın iş birliği sonucu 1093 tarihinde bir ziyafet sırasında öldürüldü.
Murad Hüdavendigar:
Babasından devraldığı Osmanlı toprakları 90 bin kilometrekare idi. Sınırları 500 bin kilometrekareye ulaştırdığı gün, savaş meydanındaki yaralı bir düşman askerine su vermek isterken şehid edildi. Yer Kosova ovası ve yıl 1339 idi. 
Sokullu Mehmed Paşa:
Osmanlı İmparatorluğunun üç padişah devrinin uzun boylu ve kudretli Bosna kökenli sadrıazamı idi. Takıyyuddin Raşid Rasathanesi ve Karadeniz'in Hazar'a bağlanma projelerini gerçekleştiremeden bir deliye öldürtüldü. 1579
Mahatma Gandi:
Şiddetsiz eylemin öncüsü olarak kabul edildi. Ama zenci ırka ve kadınlara olan şiddeti ikinci sınıf oldukları için meşru gördü. Karısı zatürreden acılar içinde ölürken ilaç kullanmasına izin vermedi. Hindistan'ın özgürlük adı altında ama İngilizler'e hizmetini garantiye aldıkdıktan sonra 30 Ocak 1948'de öldürüldü.
Hasan el Benna:
Babası Teşkilatı Mahsusa'da eğitim almış bir saatçıydı. Hilafet ilga edilince hayatını mutasavvıf bir tebliğci olmaya adadı. İslam aleminin en güçlü kardeşlik yapısını kurdu. 12 Şubat 1949 tarihinde 6 kurşun ile şehid edildi.
J. F. Kennedy:
Amerika'nın 35. başkanı idi. Merkez Bankasının para basma yetkisini belli ailelerin elinden alınca kalemi kırıldı ve 1963 Kasım'ında öldürüldü.
Malcolm X:
Amerika tarihinin en etkili siyahî liderlerinden biridir. Hacda bir beyaz ile omuz omuza aynı safta namaz kılıp tavaf yaptığı an hayatının dönüm noktası idi. Aynı anda edilen ateşler ile şehid edildiğinde tarih 21 Şubat 1965'i gösteriyordu.
Ahmet Yasin:
Hamas'ın kurucularındandı. Felçliydi ve bir sabah namazı çıkışında terör devleti İsrail'lin helikopter saldırısı ile şehid edildi. 2004.
İkinci Faysal:
4 yaşında Irak Kralı oldu. 23 yaşında bütün ailesi ile beraber öldürüldü. 1958.
Adnan Kahveci:
Daha soru çalmanın icat edilmediği günlerde, girdiği üniversite sınavında 180 sorunun tamamını doğru cevaplayıp, TÜBİTAK Bursu ile okumuştu. Elektrik mühendisi bir profesör olarak üç dönem bakanlık yaptı. Kürt Raporu hazırladı ve 5 Şubat 1993 tarihinde şehid edildi.
Abdullah Çatlı:
Erbakan'a çıktı ve içteki vatan hainlerini temizlemeyi teklif etti. Görüşme duyuldu. Sadece Paris'teki 26 Asala'yı çökertme başarısı görmezden gelindi ve 3 Kasım 1996 tarihinde derin bir devlet tarafından infaz edildi.
Mahmud Esad Coşan:
Ramuz el Ehadis dersleri ile milyonların gönlünde yer eden bir kanaat önderi idi. 28 Şubat sürecinde, fitneye sebep olmamak için yurt dışına çıkmıştı. "Yeryüzündeki hiç bir dinî oluşumun İslâm ile açıktan mücadele edemeyeceğini" söylüyordu, öyle de oldu. Bazı şer odaklarının gelecek planına uymadığı için, 4 Şubat 2001 tarihinde bir cami açılışından dönerken ters yöne giren bir tırın, üzerlerine sürmesi sonucu şehid edildi. Türkiye sınırları içindeki en mübarek yer olan Hazreti Peygamber Efendimizin ev sahibi ile komşu olarak, Eyyüb Sultan Kabristanında medfundur. Rahmeti ilahi ile mekanları cennet olsun.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum