BİR ÖCÜ GÖRDÜM SANKİ?

Moda, sadece toplumsal bir beğeni değil aynı zamanda topluma karşı çıkmak ve reddetme durumları da moda ortamını belirleyici kategoriler içerisinde yer almaktadır...

BİR ÖCÜ GÖRDÜM SANKİ?
04 Mart 2019 - 21:34 - Güncelleme: 04 Mart 2019 - 22:31
Ülke Postası Köşe yazarı Moda Tasarımcısı & Yazar 
Mehmet Sait Dalmış
Moda
, sadece toplumsal bir beğeni değil aynı zamanda topluma karşı çıkmak ve reddetme durumları da moda ortamını belirleyici kategoriler içerisinde yer almaktadır.

Bir dönem ses getiren moda eylemlerinin günümüzde artık yadırganmayan ve toplum için bişey ifade etmeyen eylemler olduğunu görmekteyim.
 
1970’lerin başında Vogue” Kendinizi daha önce giydiklerinizin hepsinden daha akıllıca ve basit olan pozitif bir kostüm  anarşisi içinde bulacaksınız. Siz benzersiz varlıklarsınız, dolayısıyla modayı belirlemek sizin bireysel tercihinize kalmış, kuralları unutun, onları siz yaptığınıza göre çiğneyebilirsiniz”demiştir.

Anarşi önce yer altında yavaş yavaş çatlaklarının uzantısı her yere yayılarak daha sonra deprem gibi ortaya çıkarak dikili saçlar, çengelli iğneler ve çok fermuarlı pantolonlarla ortaya çıkmıştır. O dönemden sonra Moda çılgınlıkları günümüze kadar farklı çehrelerle yer değiştirmiş, her yaşanan moda devrimi değişik sahnelerle bizi bazen şaşkınlığa uğratan değişimlerle piyasada yerini almıştır. Günümüzde başarılarını takdirle izlediğimiz yetenekli modacıların yanısıra kendimizi alice harikalar diyarında hissettiren moda tasarımcılarınıda görmekteyiz. Bazen gözün estetik değerlerine o kadar  aykırı kıyafetler tasarlanıyorki ; bazı ses getiren moda şovlarını izlediğimde  “bir öcü gördüm sanki” hissiyle yaşanan moda kaosunu hayretle izlemekteyim. 

Moda değişim, farklılık, devrim kategorilerini içinde barındırdığı gibi gözün görmek istemeyeceği kadar yaşanabilecek aykırılıklarla çok aşırıya kaçılmaması gerektiğine inanmaktayım. Bu sorunun en önemli aktörünün ise medya olduğunu, çözüm önerilerinin ise yine medya tarafından dile getirilmesi gerekmektedir. Ama medya bu gücünü o kader  etkili kullanıyorki estetik ve etik değerleri konusundaki yaptığı ehemmiyetsizliği çok sıradanlaştırarak halkın beynine empoze etmektedir. Bilinçsiz bir şekilde tüketim kültürüne özendirilen kadın bedeni yapacağı her aykırılıkla medyanın yücelttiği göze batan aşırılıkları sokağa taşıyarak itici bir görünüm sergilemektedirler.
Köşe yazılarını görmek için Tıkla >>>

Moda Tasarımcısı & Yazar 
Mehmet Sait Dalmış

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum