TENCERE KAYNAR MAYMUN OYNAR.?

Bazen aklı başında birinin giyemeyeceği şeyi sırf dikkat çeksin diye tasarlanan moda şov’larını izlemekteyiz. Ozaman aklıma şu deyim geliyor”Tencere kaynar, Maymun oynar”...

TENCERE KAYNAR MAYMUN OYNAR.?
01 Mart 2019 - 21:05 - Güncelleme: 01 Mart 2019 - 21:24
Moda Tasarımcısı & Yazar
Mehmet Sait Dalmış

Geçmişten bugüne giyim ve görünüm insanlar için herzaman  önemli olmuştur. Bugün olduğu gibi insanlar giyimleriyle kişiliklerini özdeşleştirmişlerdir, toplumsal statünün ve cinsiyetin en belirgin ifadesidir. Modanın yaygınlaştığı dönemlerde  ahlaka aykırı, giysi kalitesini bozan, sınıf farklılıklarını kapatan bir suçlamayla karşılanmıştır. Ekonomide pazarlamanın gelişmesiyle birlikte Moda trend öngörü çalışmalarının önemi artmış ve tasarım çalışmalarına çok ciddi önem verildi ve suçalamanın yerini destek aldı.

1970’lerde Geleneksel kalıplar içinde yaşayan topluma karşı algıyı bozmak için Punk akımı ortaya çıkmıştır. Punklar, içinde bulunduğu durumu protesto etmek için ellerindeki her malzeme ve bedenleride dahil kendilerini toplumsal atık olarak sunmuşlardır. O dönem için devrim niteliği taşıyan bu tavrın yarattığı tarz, ironik olarak sonsuza kadar kullanabilecek bir akım olarak moda ürünü haline gelmiştir.
  Bu akımın yansımalarını farklı olma yolunda ses getirmek için çaba sarfeden modacılar ve ikoncanları örnek gösterebiliriz.

Moda ikonları kendi stilini yaratan ve trend öncülüğünü yapan kişilerdir. Yaşam tarzlarıyla, giysileri yorumlanışlarındaki özgünlükleri ve cesaretleriyle modacılara ve takipçilerine büyük ilham vermektedir. Günümüzde bir ürünün satılabilmesi için, öncelikle ünlü birisinin üzerinde görülmesi gerekmektedir. İkonların her hareketini takip eden dünya basını ünlülerin markalarına büyük alaka göstermektedirler. Türkiyede ise gerçek anlamda moda ikonu olup olmadığı tartışma konusu olmuştur. Bu konudaki tereddütlerini ikoncan kelimesiyle özetlemektedirler.

İnsanların cesaret edemeyeceği şeyleri giyerek amaçları sadece dikkat çekmek olan ikoncanlar çabasız bir şekilde şıklıklarıyla beğeni toplamayı başarmış olan ikonları yeterince taklit edememiş bence... Bazen aklı başında birinin giyemeyeceği şeyi sırf dikkat çeksin diye tasarlanan moda şov’larını izlemekteyiz. Ozaman aklıma şu deyim geliyor”Tencere kaynar, Maymun oynar”... Çünkü nekadar aykırı olursa medyanın desteğiyle çabasız üne kavuşan bu modacılar, istedikleri maymunluğu sergilemektedirler. Zaten amaç, eleştiri yapılması ve ses getirmek olan bu tasarımcılar şov dünyasıyla bütünleştikleri gayet açık bir durum...
Moda Tasarımcısı & Yazar
Mehmet Sait Dalmış

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum