TARİHTE ŞEREF, ŞANIMIZ SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ.

TARİHTE ŞEREF,ŞANIMIZ SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ. RAHMET VE MİNNETLE ANIYORUZ.

22 Aralık 2017 - 12:44 - Güncelleme: 22 Aralık 2017 - 12:57


103 Yıl önce bugün, 22 Aralık 1914’te, bir ülküyü gerçekleştirmek için, kara inat yürüyen yiğit Anadolu insanları Allahu Ekber nidası ile Allahu Ekber Dağlarında, Sarıkamış’ta -40 derece 1,5 metre karda, zemheri soğukta, ayaz gecelerde sessizce ölüme yürüdüler. Bir günlük aşları ’yağsız kavrulmuş buğday’ en lüks içecekleri ’şekersiz üzüm hoşafı’ idi. Kalplerindeki ulvi Vatan sevgisiyle, topraktan önce kara gömüldüler. Şehit düşen askerler baharda karların erimesiyle bozkırın ortasında kardelen çiçekleri gibi açıyorlardı. Büyük Türkistan davasının yiğit evladı şehit Enver Bey ülkün ülkümüzdür, sen hayaller kurmaya devam et Enver Bey. Biz yine ölürüz Sarıkamış dağlarında

1914 yılının 15-22 Aralık tarihleri arasında, Sarıkamış yakınındaki Allahuekber dağlarında, Kars'ı Ruslardan geri almak için harekata katılan 60 bin asker donarak öldü.
Başkumandan vekili Enver Paşa büyük bir güçle, Rusları hiç beklemedikleri bir yerden, Allahüekber dağlarından aşarak vurmayı ve Kars'ı yeniden vatan topraklarına katmayı hedeflemişti.

Allahuekber dağlarının yer yer 2-3 bin rakımlı geçitlerinde ısı sıfırın altında 30 dereceye kadar düşüyordu. Türk askerlerinin büyük bölümü ise çölden gelmişti ve üzerlerinde yazlık üniformalar vardı.
Sarıkamış'ta dondurucu soğuk altında askerlerimizin durumunu Kurmay Subay Şerif Bey "Sarıkamış" adlı kitabında şöyle anlatıyor:
"Yol kenarında karların içinde çömelmiş bir asker, bir yığın karı kollarıyla kucaklamış, titreyerek, feryat ederek dişleriyle kemiriyordu. Kaldırıp yola sevk etmek istedim. Beni hiç görmedi. Zavallı çıldırmıştı. Bu suretle şu lanetli buzullar içinde biz belki on bin kişiden fazla insanı bir günde karların altına bıraktık ve geçtik".

Rus Kafkas Ordusu Kurmay Başkan Vekili Dük Aleksandroviç Pietroviç Sarıkamış'ta gördüklerine anılarında şöyle yer vermiş:
"İlk sırada diz çökmüş 9 kahraman. Mavzerleriyle nişan almışlar, tetiğe asılmak üzereler ama asılamamışlar... İkinci sırada cephane taşıyanlar var, sandıkları bir avuçlamışlar ki, kainattan hırslarını almak istiyor gibiler. Öylesine kaskatı kesilmişler... Ve sağ başta Binbaşı Nihat. Dimdik ayakta, başı açık, saçları beyaza boyanmış, gözleri karşıda... Allahuekber dağlarındaki son Türk müfrezesini teslim alamadım. Bizden çok evvel, Allah'larına teslim olmuşlardı."
Allahuekber dağları, 37 bin şehit verilerek aşıldı ve Sarıkamış kuşatıldı. Sarıkamış kuşatma harekatı aşırı soğuk ve açlık yüzünden, hedef ele geçirilemeden, 5 Ocak 1915'de sona erdi.

Osmanlı Ordusu bu dağlarda, 60 bini donma sonucu tam 78 bin şehit verdi. Rus birlikleri de bu savaşlarda 32 bin askerini kaybetti.
Osmanlı zayiatları 60.000 ve Rus zayiatları 30.000'dir.[1] Savaşın en hazin kısmı ise Osmanlı kayıplarının birçoğunun Rus'lar ile yapılan çarpışmalarda değil de ağır soğuk hava koşulları yüzünden ölmesidir. Ruslar; Türklerden 200 subay, 7000 eri esir, 20 makineli tüfekle 30 topu ganimet olarak almışlardır. 5000 kişi civarında esir alınmıştır. Bunlar tahmine göre Kırımda domuz çiftliğinde çalıştırılarak ve aç bırakılarak ölmüşlerdir. Şehitlerimizin ruhu şad olsun. 22 Aralık 2017 Hasan ALPARSLAN Araştırmacı, Gazeteci-Yazar

SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ.
Tarihteki izi büyük 
Sarıkamış şehitleri 
Kar altında yatan bölük 
Sarıkamış şehitleri
Zalim felek tuzak kurdu 
Elde tüfek beden dondu 
Bıraktılar bize yurdu 
Sarıkamış şehitleri
Emir verdi Enver Paşa 
Emekler gitti boşa 
Feri yoktu nereye koşa 
Sarıkamış şehitleri
Yemen çölünden geldiler 
Düşmana korku verdiler 
Bedeni kara serdiler 
Sarıkamış şehitleri
Ne kaput var ne de potin 
Savaşları geçti çetin 
Gururudur bu milletin 
Sarıkamış şehitleri
Ne kurşun attı ne de yedi 
Son nefesi dondu verdi 
Kader talih böyle dedi 
Sarıkamış şehitleri
Orada bir kalp atıyor 
Doksan bin şehit yatıyor 
Vatana şeref katıyor 
Sarıkamış şehitleri
Ermeni Rus bayram etti 
Doksan bin erimiz gitti 
Turan hayaliyse bitti 
Sarıkamış şehitleri
Eğer tutsaydı hesaplar 
Bizim idi Batum ile Hazar 
Böyle kurulmuştu pazar 
Sarıkamış şehitleri
Ağladı analar bacılar 
Unutulmaz bu acılar 
Kara kışta anılar 
Sarıkamış şehitleri
Ozan Ergün ecdadımız 
Al bayrakta al kanımız 
Tarihte şeref şanımız 
Sarıkamış şehitleri

 


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum