Şehir Üniversitesi Devredildi?

Son Günlerde kamuoyunun gündeminde hiç düşmeyen İstanbul Şehir Üniversitesi ile ilgili dikkat çekici gelişmesi yaşandı. YÖK'ün kararını Ajanslar son dakika olarak duyurdu. Şehir Üniversitesi, garantör üniversite olan Marmara Üniversitesi'ne devredildi.

Şehir Üniversitesi Devredildi?
19 Aralık 2019 - 21:30 - Güncelleme: 19 Aralık 2019 - 21:44
Günlerdir kamuoyunun gündeminden düşmeyen ve tv ekranlarında tartışılan Şehir Üniversitesi tartışmalarına YÖK son verdi. Bilindiği üzere Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şehir Üniversitesi ile ilgili çarpıcı açıklamalar yapmıştı. Şehir Üniversitesi'nin eski Başbakan Davutoğlu döneminde söz konusu arsaya hibe yoluyla sahip olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bunlar hani dürüstlerdi" diye tepki göstermişti. Erdoğan ayrıca, üniversite yönetiminin Halkbank'ı da dolandırmaya çalıştığını vurgulamıştı.

İşte YÖK'un Şehir üniversitesi açıklaması


"Bu süreçte, İstanbul Şehir Üniversitesinin banka hesaplarına 11 Ekim 2019'da İstanbul 18'inci Asliye Ticaret Mahkemesinin 2019/1384 sayılı kararıyla haciz konulmuştur. Gelinen bu noktada İstanbul Şehir Üniversitesi yetkililerinin banka yetkilileriyle yürüttüğü borcun yapılandırılmasına yönelik görüşmeler bir uzlaşmayla sonuçlanmamış, yargı sürecinden de konunun çözümlenmesine yönelik bir sonuç çıkmamıştır. Bilindiği gibi vakıf üniversitelerinin bankalardan kredi kullanması, üniversiteler ve bankalar arasındaki özel hukuk ilişkisi olup Yükseköğretim Kurulunun onayına bağlı değildir.
Vakıf üniversitelerinin varlıklarını aşacak, mali yapılarını olumsuz etkileyecek derecede borçlanmaları ihtimali öngörülmediğinden yürürlükteki mevzuatımızda buna ilişkin kısıtlayıcı bir düzenleme bulunmamaktadır. Dolayısıyla konunun, bir vakıf üniversitesi özelinde değil, sisteme ait bir sorun olarak değerlendirilmesi doğru olacaktır. Yükseköğretim Kurulunun muhtemel sorunların önüne geçebilmek için bazı yasal düzenlemelere ihtiyaç olduğuna dair defaatle dile getirdiği tespitlerin de ne denli önemli olduğu açıkça görülmektedir. Yükseköğretim Kurulu, bütün bu süreç içinde herhangi bir gecikmeye yol açmadan üniversitenin yetkilileriyle iletişime geçmiş, yaşanan sorunlara çözüm olabilecek bütün imkanları ve yolları kullanmaları beklentisini kendilerine birçok kez iletmiştir. Aradan geçen sürede sorunun çözümü bağlamında beklentiler ne yazık ki gerçekleşmemiştir. Üniversite rektörlüğünden alınan bilgiler ışığında üniversitenin içinde bulunduğu durumun Denetleme Kurulunun 17 Aralık 2019 tarihli inceleme raporu ve 18 Aralık 2019 tarihli kararı birlikte değerlendirildiğinde; üniversitenin mevcut mali durumunun eğitim öğretim faaliyetini sürdürülemeyecek hale getirdiği; öğrencilerin, akademik ve idari personelin mağduriyetini büyüteceği ve eğitim-öğretim faaliyetlerinin aksamasının artık kaçınılmaz hale geldiği anlaşıldığından Vakıf Yükseköğretim Kurumları Yönetmeliğinin 25/d-3 maddesi uyarınca İstanbul Şehir Üniversitesi'nin faaliyet izninin geçici olarak durdurulmasına ve idaresinin garantör üniversite olan Marmara Üniversitesine devrine karar verilmiştir.
Bilinmelidir ki eğitim öğretimi devam eden öğrencilerimiz önceliğimizdir. Öğrencilerimizin herhangi bir mağduriyet yaşamaması hususunda azami dikkat ve hassasiyetin gösterilecektir. Marmara Üniversitemizin de Yükseköğretim Kurulunun bu dikkat ve hassasiyetine sahip çıkacağını başta öğrencilerimiz olmak üzere kamuoyuna saygı ile duyururuz.
"denildi.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum