Pazartesi Piyasaları.?

Pazartesi piyasalar yüksek açar ve peşinden satışlar gelir. Sonra tekrar yükselir. Borsadan bahsediyorum. Dolar ve faiz de tersi olur....

Pazartesi Piyasaları.?
30 Haziran 2018 - 21:52

Özel Haber / Gündüz Demirhan / Ülke Postası

Kahin değilim ve gelecekten haber vermiyorum.

Pazartesi piyasalar yüksek açar ve peşinden satışlar gelir. Sonra tekrar yükselir. Borsadan bahsediyorum. Dolar ve faiz de tersi olur.

Satış niye gelir? Çünkü büyük fonların bildiği ama küçük yatırımcının bilmediği kısa vadeli beklenti bitmiştir.

Olan şu... Seçimden bir buçuk ay önce Türkiye'nin puanını düşüren, kredi derecelendirme kuruluşu S&P, haftasonu piyasalar kapanırken, iki ayrı kategoride not yükseltti. Türkiye'nin notunu. Öyle ya, bayram değil, seyran değil. Üstelik S&P anlaşmalı olduğumuz bir kurum da değil.

Niye şimdi? Çünkü seçim öncesi düşüşte yeterli alım yaptılar. Bu açıklama ile piyasayı yukarı çekip satış yapacaklar... Bu satış belli bir kâr realizasyonu sağlayacak. Nakit tedarikinde bulunmuş olacaklar.

Sonra neden düşecek? Arz talep dengesi. Satış artınca alıcı güçsüz kalır ve fiyatlar düşer. Sonra ucuzlayan fiyatlardan tekrar alım yaparlar... Uzun vade için. Çünkü Devlet Bahçeli çok kişilikli ve güvenilir bir duruş ile hükümetin arkasında duruyor. Küresel sermaye daima istikrarı satın alır ve hareketi satar. Aşağı veya yukarı hareket farketmez, yönünü bilmek yeterlidir.

Sistem bu ve işte bu oyun ve bu sistem, sürekli bu şekilde işler. İnsanın para kazanma hırsı bu kumpasın en temel unsurudur. Pazartesi için anlattığım konu gelecek değil, yüzlerce örnekten oluşan bir geçmiştir.

Uzakdoğu krizinde de anlatmıştım. Kim ve Trump atışmasında borsalar düşerken, bunun adı "keriz silkeleme operasyonu" demiştim. Sonra batı piyasaları yükselirken, Türkiye ve Rusya gibi ülkelerde satışa geçtiler. O zaman da demiştim. (Bu 'demiştim' sözünden nefret ediyorum bu arada, keşke gerek kalmasaydı)

Şimdi, yazılan senaryo oynanıyor.

Her fırtınada alabora olup batmak istemiyorsanız, borsada yatırım yaparken şu söz aklınızdan hiç çıkmasın:
"Bugün borsa, piyasalar kapansa ve on yıl boyunca hiç açılmayacak olsa, almış olduğunuza asla üzülmeyeceğiniz değerde bir hisse senedine yatırım yapın."

Zaten helal olabilecek olan da budur. Para-borsa işlemlerinde bir çok haram yön vardır. Fetva makamları bu konuda bir çok ayrıntıyı bilmeden hüküm vermektedir.

Öncelikle, bir işletmenin finansman yani para desteği amaçlı ortak alması haram mıdır? Değil. Bu borsada yapılınca "haram" fetvası verenler var. Halbuki borsada rekabete açık ve şeffaf bir biçimde hisse alımıyla o işletmeye finansal destekte bulunulmuş olunur.

Parayla para veya kâr satılmamıştır. O işletmenin zarar etme ihtimali, daha çok yatırıma ihtiyaç duyma ihtimali her zaman vardır. Kâr sadece olumlu beklentiyi ifade eder. Zaten kâr garantisi olduğu zaman işlem para satma özelliği taşır ki faiz hükmü geçerli olur.

Mesele uzun ve sıkıcı detaylara girmemeye çalışarak bu kadar anlatılabilir.

Pazartesi dikkat. Başka açıklamalar da bekliyorum.

Selam ve dua ile.

Özel Haber / Gündüz Demirhan / Ülke Postası
 


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum