MODA TEKERRÜRDEN İBARET.

Yüzyıllardan beri moda tek bir çizgide ilerlemişti, şimdi ise farklı yönlere doğru hızla yol almaktadır ve yeniliklerin artık herkes tarafından bilinmesi için yılların geçmesine gerek olmadığı bu dönemde radikal değişiklikler dönem dönem yaşanmaktadır.

MODA TEKERRÜRDEN İBARET.
08 Mart 2019 - 22:43
Yüzyıllardan beri moda tek bir çizgide ilerlemişti, şimdi ise farklı yönlere doğru hızla yol almaktadır ve yeniliklerin artık herkes tarafından bilinmesi için yılların geçmesine gerek olmadığı bu dönemde radikal değişiklikler dönem dönem yaşanmaktadır. On yıllık periyodların insan hayatı için kısa bir dönem olduğunu ancak bu periyodlarda yaşamın değişimi gelişmesine paralel yarattığı algıda görebilme yetimiz geçmişin ışığı ile geleceği görebilmemize çok büyük katkılar sağladı. 

70’lerde bir moda devriminin gerçekleştiğini söylemek aşırıya kaçmaz elbette… Bu devrim beraberinde hippi, bohem, retro ve punk gibi birçok giyim stilini de beraberinde getirdi. kumaşlarda kullanılan desenleri incelediğimizde ise; parlak renklerle beraber kullanılan iri desenler, geometrik çizgiler, puantiyeler, etnik desenler, ekose ve baklava dilimi gibi desenler 70’lerde son derece popülerdi. 
Frapan siluetlerin ve eksantrik görünümlerin çağı olarak nitelendirebilecek 80’ler, moda dünyasında kafa karışıklığının en belirgin olduğu yıllar olarak biliniyor.

Birbiriyle uyumsuz parlak renkler, dantel-vinil gibi farklı dokuların beraber kullanıldığı ilginç giysiler, büyük boyutlu abartılı aksesuarlar, kabarık saçlar, XL vatkalar ve daha nice aşırılıkların bir arada kullanıldığı bir dönem olarak tarihte yerini almaktadır.
70’li ve 80’li yılları içine alan süreçte bugünde çoğu tasarımlarda etkisini gördüğümüz çok sesli bir moda akımı benimsenmiş ama aynı zamanda geçmiş dönemlerin bazı yorumlarının yeniden sahnelenmesinden ibaret olmuştur.

Moda, ne kadar sürekli değişim halindeki bir devrim niteliğinde olsada “tarih tekerrürden ibaret”sözünden yola çıkarak “Moda tekerrürden ibaret”sözüyle yer değiştirebiliriz.

Moda, tüketim kültürünün en çok hissedildiği alanlardan birisi olmakla beraber yakından takip edilen bir olgu olarak günlük hayatımızdaki yerini almıştır. Toplumdaki yerimiz ve değerimiz ne giydiğimizle ölçülür hale getirildiğini, son yıllarda giysilerin rengi,  uzunluğu ve biçimi her yıl büyük ölçüde değişmekte, güzelliği örnek alınan kadın tipleri de büyük değişikliklere uğramaktadır. Altmışlı, yetmişli ve seksenli yıllarda, renk, saç ve giyim biçiminde büyük farklar vardır. Ama yaşanan her değişim ve farkın arkasından geçmişin siluetlerinin yansımalarını her dönemde görmekteyiz.

Moda Tasarımcısı & Yazar
Mehmet Sait Dalmış

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum