Moda tasarımında renklerin dili

Moda tasarımında renk, tüketicilerin dikkatini çeken ilk özelliklerin başında gelir. Çünkü hem tasarımın yüzeyini kapsamakta hemde sosyal ve kültürel göstergeleri taşıyan önemli bir araçtır..

Moda tasarımında renklerin dili
24 Şubat 2019 - 23:19 - Güncelleme: 26 Şubat 2019 - 21:30
Özel Haber:Modacı Yazar Mehmet Sait Dalmış
Renklerin, tür, değer, doygunluklarına göre değişen sıcaklık, soğukluk, aktiflik, pasiflik, hafiflik, uyarıcılık, dinlendiricilik, sevinç, üzüntü gibi pek çok psikolojik etkileri olduğu günümüzde de deneylerle kanıtlanmıştır. Mesela Tutkunun rengi olan kırmızı, dikkat arttırıcı, ilgi çekici, hareketlilik sağlayıcı, beyni çalıştırıcı, heyecan verici, sağlık, canlılık, aşk, zafer hissi, enerji, cömertlik, fedakarlık, ihsan, acıma, cesaret, güç, hayat dolu, ısıtıcı etkiler taşır.
Abartılması halinde sertlik ve şiddet, tehlike, rahatsız edicilik, zulüm, günah ifade edebilir.
Mor, asalet, mistizm, utanç, hüzün, aşk ve aklın birleşimi, itibarın rengidir. Ortaçağ Avrupa’sında aristokratların rengiydi ve saray itibarını temsil eden bir renk oldu. Mor, büyük alanlarda görüldüğü taktirde korkutucu ve huzursuzluk veren bir renk olabilir.Erguvan, haklılık, ihtişam, egemenlik ve asillik duygusu doğuran kişiler arasında ciddiyet ve mesafe duygusu telkin eder.Menekşe moru, dini otorite, kaos, ölüm, kendini adama, ilahi aşkı temsil eden bir renktir.Leylak rengiyse melankolik duygular telkin eder.Beyaz, bütün renkleri içinde barındırdığından birliğin ve saflığın sembolü olmuştur.
Bir açıklık ve şeffaflık idealini yansıtır.ansıtır.
Siyah,, iyi-kötü, gündüz-gece, yin-yang, yaşam-ölüm gibi varolan doğal ikilemlerin rengidir. Siyah her birimizin doğasında bulunan derin uyuşmazlığın sembolüdür. Bu renk, yas, pişmanlık, suçluluğu sembolize edebileceği gibi, derin dinlendirici sessizlik ve sonsuzluk ya da yapısal kuvveti sembolize eder.

Modacı Yazar Mehmet Sait Dalmış

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum