Gıda fiyatları neden artıyor?

Gıda fiyatlarındaki artış tamamen TEKNİK bir mesele, nasıl derseniz, şöyle...

Gıda fiyatları neden artıyor?
18 Ocak 2021 - 04:55 - Güncelleme: 18 Ocak 2021 - 05:28
Dünya artık küresel bir pazara dönüştü, Türkiye'de yetişen bir ürünün değerini Türkiye'deki arz/talep ilişkisi belirlemiyor, Rusya'da, AB'de hatta başka (Irak,Katar vs) ülkeler de bu ürünlerin  talebine dahil oluyorlar, hem de fahiş fiyatla çünkü dolar ve avro altın değerinde. 

Döviz artığında yurt dışına satışı mümkün olan her ürünün fiyatı artar, misal Rusya'ya patates ihraç eden bir aracı Rusya için üreticiden 0.50 dolar cente (yaklaşık 3.5 lira) patates topluyorsa, üretici patatesini 3.5 liraya ihracaatcıya satmak varken neden yurt içine 50 kuruşa ya da 1iraya versin? Bu kıstas tüm ürünler için geçerlidir, domates için de böyledir, ayçiçek yağı içinde böyledir, diğer emtialar için de böyledir.


Patates, soğan, hatta sarımsak İHRACAT yüzünden aşırı pahalınca hükümet mecburen bu üç ürüne kota koydu, üretilen patatesin iç tüketimi aşan kısmı için İHRACAT izni verilmeye başlayınca patates, soğan meselesi halledildi.

Çözüm çok basit tüm temel gıda ve temel ihtiyaç ürünlerinde uygulanması gereken yöntem aynı olmalıdır, temel ihtiyaç ürünlerinn iç talebi aşan kısmı için İHRACAT İZNİ verilmeli, patates soğanda ki gibi ihracaat KOTASI getirilmeldir,.zira bu mesele önemli, önce can sonra canan, temel gıda malzemesinden tasarruf etmek olmaz, önce içerisi, artarsa dış satım olmalıdır.
Kaynak: Fahrettin Yeşil

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum