FAİZ Mİ YOKSA ENFLASYON MU SONUÇ?

Diğer bir şekliyle; yüksek FAİZ mi enflasyona sebeptir, yoksa yüksek ENFLASYON yüksek faiz için mi bir sebeptir?...

FAİZ Mİ YOKSA ENFLASYON MU SONUÇ?
13 Aralık 2020 - 00:07
Düdüklü bir tencere içerisindeki ISI-BASINÇ ilişkisini bilenler bu tartışmaya hiç girmez bile bence. Malumunuz, Düdüklü tencere içerisinde ISI arttırılırsa buna paralel olarak BASINÇ da artar. Aynı düdüklü tencere içerisindeki BASINÇ arttırılırsa bu da yine aynı şekilde bu sefer ISIYI arttırır... Ve sonra siz tartışır durursunuz "efenim ISI mı sonuçtur, yoksa BASINÇ mı?"

Her ikisi de yerine göre SEBEP ve yerine göre SONUÇ olur...
%50 Enflasyonun olduğu yerde %5 faizin makul olacağını (haram kaidesi dışında ifade edilmiştir) düşünmek kadar, %50 faizin olduğu yerde enflasyonun da %5 lerde kalabileceğini düşünmek de saçma olur... (not: üretim, talep gibi farklı etkenleri ayarlayarak bunu ayarlamak mümkün olabilir. Ancak diğer değişkenler sabit tutulduğunda, bir bakıma deneylerdeki "oda şartlarında" ifadesindeki gibi düşününüz...

Faiz ve Enflasyon tartışmasında Reisime iki açıdan katılıyor ve destekliyorum.
1)
karşı taraf sadece enflasyonu sebep faizi sonuç olarak gösterip, hele bir siz enflasyonu düşürün diyerek FAİZi körükleyebildikleri kadar körüklemek istemekteler. Bundan maksatları da bellidir; faiz sabitken enflasyon düşürülür ise REEL kârları katlanacaktır. Karşı taraftakiler eğer FAİZ lobisi değil iseler eğer ISI-BASINÇ ilişkisindeki gibi kendilerinin de paralarını(ellerini) taşın altına sokmaları gerekir... Yani Reis'e önce sen enflasyonu düşür diyenler FAİZ lobisidir ve ESAS dertleri, enflasyon veya faizlerin düşmesi DEĞİL, esas dertleri kılçıksız olan REEL faizin daha ÇOK OLMASIDIR...

2) Evreni ve İnsanı yaratan Allah her şeyi insandan daha iyi bilmektedir. Karma karışık sistemleri yaratan Allah insan için "faizi" HARAM kılmış ve yasaklamış ise bu FAİZ denilen illet belli ki İNSAN ve TOPLUMLAR için çok zararlı bir illettir. %99'unu Müslüman olan bir ülkede FAİZ'i alt etmek, için bundan daha iyi ve makul bir sebep olabilir mi???
FAİZ yatırım düşmanı, istihdam düşmanı, üretim düşmanı bir İLLETTİR. Enflasyon olmayan bir yerde %5-10 bile olsa FAİZ varsa eğer, hangi SALAK böyle tatlı kâr varken parayı risk barındıran ÜRETİM, TİCARET, İSTİHDAM oluşturacak yatırımlara gömer???
Millet olarak FAİZ LOBİSİNİ iyi tanıyıp REİS'imiz ile yaptıkları bu döğüşü iyi görmek zorundayız...
Selam ve dua ile...
Kaynak: Bumin Arı Analiz

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum