DP Millet vekili adayı Azmiye YINAL ile Röportaj?

Ülke Postası Deşifre Haberin bugünkü konuğu DP Magusa Milletvekili adayı Azmiye Yınal....

24 Aralık 2017 - 22:09 - Güncelleme: 27 Aralık 2017 - 18:24

SORULAR

1)Milletvekili aday oldunuz, siyasete olan ilginiz nerden geliyor?

Demokrat parti ilkeleri ve doğruları, benim ilke doğrularımla birebir uyduğu için burdayım. Beni etkilen, Kurucu Cumhur başkanımız Rauf DENKTAŞIN bizlere bırakmış olduğu bu mirasın izini devam ettirmektir. Eyer biz bu  bayrağın altında, bu topraklarda özgürce yaşıyorsak bunu Sn Kurucu Cumhur Başkanımız Rauf Denktaş’ a borşluyuz.

Aile olarak hiç bir zaman torpil düzeninin  parçası olmadık elde ettiğimiz herşeyi ezilerek, dişimizle, tırnağımızla elde ettiğimizden ideolojisi olmayan kişilerin kolaylıkla bir yere gelmeleri, şu anda içinde bulunduğumuz adam kayırmaca, sistemsizliğin olduğ bu düzen beni hep rahatsız etti. Her bireyin eşit, adalet içerisinde, insan haklarına ve varoluşuna saygının varoluşuna saygının olduğu, her insanın özel ve birinci olarak nitelendirdiği bir düzende yaşamas gerektiğini inancındayım. Demokrat Parti demokrat bir yapıya sahip halkını düşünen, halkına sahip çıkan, ezilen halkına sahip çıkan bir yapıya sahip olduğu için siyaset alanında Demokrat Partideyim.

2)Siyasi görüş olarak kendinizi nasıl tanımlayabilirsiniz?

Ben halktan biriyim artık halka yapılan bukadar haksızlıklara dur demek için burdayım. Daha fazla eşitlik daha fazla adalet daha fazla özgürlük için burdayım. Artık hakla sahip çıkalım. Artık adil ve kalıcı bir siyaset annlayışı olmasından yanayım politika, adalet ve hakkın üstünlüğünü, ekonomisinin sürdürülebilir bir yapıya kavuşmasını, sağlık, güven ve eğitim alanlarında çağdaş düzeylere ulaşmayı hedefliyoruz. Çevre hijyen ve gıda güvenliği hassasiyeti üst düzeyde olan, gençliğe, üretime önem ve en önemlisi eğitim için elimden gelenin fazlasını yapacagım. Eğitim konunusunda donanımlarımı ve bilgilerimi meclisime ve halkımla paylaşmak istiyorum.

‘Millet sevgisi kadar büyük bir sevgi yoktur.”

3)Sizce KKTC’nin şu an itibarı ile en büyük sorunları nelerdir?

En büyük sorunu denetimin olmaması, eğitim, sağlık ve ekonomidir.

4)Son dönemlerde vatandaşların siyasete ve siyasilere karşı büyük bir güvensizliği var, katılıyor musunuz? Katılırsanız nedenleri nelerdir?

Evet katılıyorum. Halkn güveni ve inancını kaybetti. halkımız yapılan birçok eşitsizliği düzeltmek için,  halkımız için en iyisini biz demokrat parti olarak halkımız için burdayız. Halkımızın özgürlüğünü, eşitliğini, ve halkımıza yapılan haksızlıkları düzeltmek ve halkımıza sahip cıkmak için burdayız.

5)Mecliste görev yapan vekillerin gerçekten vatandaşın beklentileri doğrultusunda icraat yaptıklarına inanıyor musunuz?

Malesef inanmıyoru çünkü halkımızın bukadar sorunları varken sadece koltuklarda oturarak icraat yapılmaz halkın içine girilmeli halkın sorunlarına gercekten çözüm bulunmalı halk artık sorunlarını söylemekten bıktı ve artık içraat görmek istiyor bunun tek adreside DEMOKRAT PARTİ dir ve biz halkımız için halkımızın, çoçıklarımız, gençlerimiz için burdayız halkımız bize güvenmeli eşitliği, adaleti biz halkımıza sunuyoruz.

6)Sizce meclisin tam anlamıyla yenilenmesi gerekli mi?

Evet kesinlikle yenilenmelidir mecliste her alanda uzmanların olması gerekiyor sadece doktorların değil eğitim, hukuk, ticaret, ciftci vs tüm alanlarda uzman kişiler olursa gelecekte yapılacak olan uygulamaların daha üretken ve daha iyi olacağını düşünüyorum.

7)Meclisteki kadın vekil sayısı yetersiz, bunu nasıl yorumlarsınız?

Kadının toplum içindeki yeri ve önemi küçümsenmeyecek kadar büyüktür. Sağlıklı eğitimli bir nesil yetiştirmekte ve üretmekte en önemli kişileriz. Kadınlar düzeni üretmeyi sever

8)Uzun zamandır Rum tarafı ile yapılan görüşmelere devam edilmeli mi, yoksa artık başka planlar devreye sokulmalı mı? Sokulacaksa ne olmalı?

Artık halkımız için en doğru kararı düşünülmeli ve planlar yapılıp devreye sokulmalıdır. Bu halkın önce kendi içeriğindeki sorunlarını çözmeliyız ekonomiği, sağlığı, eşitliği, eğitimi, iş yerlerindeki denetimi, iş imkanlarını sağlamalıyız bu kadar sorunları varken rum tarafındaki görüşmeleri daha dikkate alınıp halkımız için en doğru kararı vermeliğiz. Devletimize sahip çıkmalıyız. Geleçeğimiz için önce kendi halkımızla ilgilenmeliyız ve biz bunun için burdayız. Kuzey Kıbrıs Türk Cuhuriyetinin devamlılığı için Demoktat Parti şarttır.

9)KKTC Meclisi sizce tam bağımsız olarak hareket edebiliyor mu? Yoksa müdahale var mıdır?

Bağımsız olarak hareket etmiyor müdahaleler var bu müdahellerin ortadan kalkmalı ve halk için en iyisini düşünüşüp meçliste sunulması gerekiyor.

10)Milletvekilliği dokunulmazlığı ile ilgili görüşleriniz nedir?

Doğru bulmuyorum. Eğer milletvekillerin yanlışları varsa gerekli müdahalelerin yapılması gerektiğini düşünüyorum.

11)KKTC mahkemelerindeki davaların çok büyük bir kısmı alacak – verecek davasıdır. Sizce ülkedeki banka faiz oranlarının düzenlenmesi gerekiyor mu? Neden?

Kesinlikle düzenlenmeli halkı düşünerek öncelikle faiz oranlara düzenlemeler getirilmeli bizim Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde kullanılan Türk Lirası para birimi olduğu için  TL üzeriden para akışı olmalıdır.

12)Son yıllarda kullanımı ilkokul yaşlarına kadar düşen içki, sigara ve uyuşturucu kullanımı ile ilgili mücadele yeterli mi? Neler yapılmalıdır?

Kesinlikle yeterli değildir.

Ülkemizde sigara içmek yaygın bir alışkanlık ve önemli bir halk sağlığı sorunudur. Sağlımızın en büyük düşmanlarından biri olan bu alışkanlık gençlerimiz arasında gittikçe yaygınlaşmakta ve tercih edilmektedir. Uyuşturucu ve sigara şimdiye kadar bağımlılık yaptığı bilinen maddeler içinde etkisi en fazla olandır. Bu nedenle ne yazık ki, sigara kullanmayı deneyen her iki gençten biri, sigara kullanmaya devam etmektedir. Ülkemizde sigara kullananların önemli bir kısmının sigaraya 20 yaşından önce başladığı görülmektedir. Ancak gün geçtikce sigara içenlerin yaş ortalamasının giderek düştüğünü göstermektedir. Bunun yanında sigara içmenin getireceği sağlık sorunları adolesan ve gençler tarafından yeterince algılanmamakta ve önemsenmemektedir. Sigara kullanımının başlamasıyla birlikte sigaranın sağlık üzerindeki olumsuz etkisi fark edilmeyebilir. Ancak genç insanlar da, sigara içmenin neden olduğu sağlık risklerinin dışında değildirler. Sigara içiminin yıkıcı etkileri yaşamın ileriki dönemlerinde ciddi bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Gençlerimizi sigaradan uzak tutmak için hepimize çok önemli görevler düşmektedir.

Bu süreçte, çocuğun gelişimine katkı sağlayan başta anne baba olmak üzere, okul yöneticileri, rehber öğretmenlerin (psikolojik danışmanların) ve öğretmenlerin bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi verilen mücadelede oldukça önemlidir. Yine çocuğun eğitim sürecindeki etkileşimde bulunduğu, diğer çalışanların da çalışmalara katkıda bulunması kaçınılmazdır. Bunun yanı sıra madde kullanımı ve bağımlılıkla mücadelenin başarıya ulaşmasında, toplumun tüm kurum ve kuruluşlarının (medya, emniyet, adalet, sağlık kurumları ve sivil toplum kuruluşları) ortak anlayış ve dayanışma içerisinde olmaları son derece önemlidir.

13)Eğer vekil seçilirseniz mecliste ilk önce hangi düzenlemenin yapılmasını istersiniz?

Askında birçok alanlarda düzenlemeler yapılması gerekmektedir.

Öncelikle tüm alanlarda denetim üzerine, eğitim ve sağlık üzerine düzenlemeler yapılmasını isterdim. Hastahanelerde çalışan doktor, hemşire ve diğer çalışanların hastalara daha duyarlı ve doktorların hastalara en iyi şekilde kontrollerını yapmaları ve bunu sürekli denetlenmesi için düzenlenmeler yapılmalı. Tüm okullarda bütün sınıflarda akıllı tahta alınması ve akıllı tahta üzerinden derslerin devamı olmasını isterdim. Okullarda öğrencilere kitab yerine müfredat’ı aypetlere yüklemeliyız. Derslerin devalılığı bu şekilde olursa öğrenciler sırtlarıda bukadar yük taşımamış olurlar. Yurt dışına yönelik tanıtım çalışmaları yapılırken, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetin sahip olduğu kültür, sanat, tarih, eğlence potansiyeliyle doğal güzellikleri de sağlık turizmiyle bütünleşik olarak alt yapı çalışmaları yapılmasını isterdim.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum