Doğu Akdeniz ve biz.?

Doğu Akdeniz'de olan her şey, Ortadoğu ve Avrupa'yı ile birinci dereceden ilgilendirir...

Doğu Akdeniz ve biz.?
29 Haziran 2018 - 21:30

Özel Haber / Gündüz Demirhan / Ülke Postası

Şubat 2018'de İsrail, Yunanistan ve Kıbrıs Rum kesimi Doğu Akdeniz 10. parselde sondaj çalışmaları yapıyordu. Hemen bölgede askeri bir tatbikat devreye soktuk. Çalışmalarını durdurdular veya ertelediler.

Takip eden günlerde, Mart 2018 olduğunda ABD'nin meşhur 6. Filosu Cebelitarık boğazını geçmeye başlamıştı. Onlarca uçak gemisi, yüzlerce feribot...

Ortadoğu her haliyle içinde diri diri hayatlar kaynatılan bir cadı kazanı. ABD açısından, Irak işgali tamamlanamadı ve kargaşa sürüyor. Suriye' de yapılan hiç bir hesap tutmuyor. İran, güvenilmezliğini sürdürüyor. Filistin yok olmadı, Gazze susmuyor.

Gerçi bölge kuşatılmış durumda... Doğu Akdeniz'in doğu yakası İsrail kontrolünde. Mavi Marmara'dan beri bu böyle, yaşadık. İsrail, arka planda Suudiler, Irak merkezi yönetimi, İslam dışı Kürtler, BAE ve Ürdün ile ittifakını tamamlamış ve batıya bakıyor. Güney batısındaki Mısır Firavunu Sisi ile ise tam bir ittifak halinde. Hatta Sina'daki askeri üssün kalıcılığına karşılık Gazze'yi Mısır'a devretmeye hazır. Suriye Lazkiye'deki ağırlıklı Rus, ayrıca Çin ve Kuzey Kore üssü şimdilik sessiz... Poker masasındaki en kötü el şimdilik onlarda görünüyor.

Kuzey ise karışık. Gerçi Yunanistan ve Kıbrıs Rum kesimi ile bütün mutabakatlar sağlanmış, AB'ye Akdeniz üzerinden boru hattı garantisi verilmişti ama...

Türkiye hesapları bozdu.

Her ne kadar zamanında, (bakmayın siz Karaoğlan, Kıbrıs Fatihi dendiğinde) Ecevit denen kabiliyetsiz, beceriksiz zavallı alelacele İngiltere'den dönüp Kıbrıs Harekatını durdurmuş olsa da, Türkiye bugün adanın tamamı kendisininmiş gibi karasuyu açıklamasını yaptı. AB tanımadı... Ama biz de onların kararını tanımadık. Her ne kadar chp seçim öncesinde AB'ye bu yöndeki taleplerini kabul edeceğinin taahhüdünü vermiş olsa da artık ipler yine bağımsız Türkiye temsilcilerinin elinde...

Aslına balılırsa...

Elbab, İdlip, Afrin ve Kuzey Irak'taki bu askeri taarruz gösterisi, küresel şer odaklarına gerçek olamayacak kadar ürkütücü geliyordu. Münbiç bu nedenle teslim edildi.

Münbiç denince söylemeden geçmeyeceğim... "Suriye'de ne işimiz var?" diyen patates-soğan operasyonundan medet uman sarımsak beyinliler özellikle duysun... Bu günlerde fiyatlar 7 liradan iki liraya düşüyorsa, etkenlerden biri de, bu bölgede aşiretlerin el birliği yapıp, anında tırlarla bedelsiz patates göndermiş olmasıdır ve unutulmamalıdır.

Plan yapanların hepsinin üzerinde Allah'ın planı vardır.

Şimdi Mısır açıklarında tüm Akdeniz havzasına eşit petrol ve doğalgaz rezervi açıklanmak üzere... İsrail petrol şirketlerinin borsadaki değer kayıpları yüzde 10'ları buldu.

Gerçi bu enerji kaynakları yine aynı küresel şirketlere hizmet edecek ama... Ben ümitliyim. Mursi yaşıyor. Esma'nın sabah namazındaki şehadetinden ümidimi kesmedim. Firavunlar ülkesinin Esma'ları ölümsüzdür. Yusufiye'de Nil Nehrine kimbilir ne azizler hazırlanıyor.

Türkiye, Suriye'de ihvan'ı askeri olarak da eğitti... ÖSO büyük ölçüde İhvan... Ve İhvan'ın kalbi Mısır...

Yavuz, Ridaniye'den önce Mercidabık'taydı. Ve Sina Çölünde o 'kutlu öncü' belki hala bekliyor.

Tarih tekerrürden ibarettir. Ama önce kuantum bilgisayarları, sanal paranın iflası ve doların intiharı... Çeyrek ömürden daha az zamanda görülecek şeyler bunlar. Ben inanıyorum.

Özel Haber / Gündüz Demirhan / Ülke Postası

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum