DEPREM TAHMİN İSTASYONU'NDAN HABERLER?

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü olduğu yıllarda halkın kendisine Deprem Dede adını verdiği Ahmet Mete Işıkara’dan sonra şimdi bir de Deprem Baba’mız oldu...

DEPREM TAHMİN İSTASYONU'NDAN HABERLER?
26 Ocak 2020 - 21:49 - Güncelleme: 27 Mart 2020 - 18:51

    DEPREM DEDE’DEN SONRA DEPREM BABA

RÖPORTAJ; ŞEFİK ARMAN
Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü olduğu yıllarda halkın kendisine Deprem Dede adını verdiği Ahmet Mete Işıkara’dan sonra şimdi bir de Deprem Baba’mız oldu 

Deprem tahmin bilimci uzmanı Sayın Kadir SÜTÇÜ ’nün ilginç ve iddialı deprem tahmin metotları vardır.
Sayın Kadir SÜTÇÜ bey, kendi imkanları ile kurmuş olduğu 40.000 -50.000  TL’lik bir imkanlar ile kurmuş olduğu “Deprem tahmin merkezi ”nde karınca odaları ile Deprem tahminlerini belirlemektedir.
Sayın Sütçü ‘ye "Sizin bu deprem tahmin yönteminiz ne gibi kesin sonuçlar verecektir ?”diye sorduk. Sorumuza Sayın sütçü derki; “Benim yöntemim doğru bir yöntemdir. Dolayısıyla ileride çok daha işe yarayacaktır.” şeklinde cevaplamaktadır.


Sayın sütçü iddiasında derki; “İstatistik veriler ile ben depremin nerede, yaklaşık ne şiddette olacağının formülünü bilmekteyim. Lakin bu bilimsel araştırma ve tespitlerimi sürdürebilmek için yeterli destek ve imkanlar tarafıma sağlanmamaktadır. Fakat ben yine de kendi imkanlarım ve çabalarım ile deprem tahmin ve erken ön görü sistemini geliştirip kalıtsal tespitlerimi ortaya koyacağım.” demektedir.

Sayın Sütçü derki; “Ankara Afat biriminde bir Profesör ’ün deprem ile tahmin ilişkisi sorusuna verilen cevap, Deprem ile tahmin ilişkisi olup olmadığı bilgisi olmadığı yönde fikir belirtmekte” olduğu söylenmektedir.
Sayın Sütçü, Sayın vali yardımcımız Yaşar Beyin ilgisi üzere, Sayın Sütçü ’nün bilgilerini İstanbul afat birimi yetkililerine göndermesini ister ve sayın Sütçü ’de elindeki bilgileri İstanbul Afat birimi yetkililerine gönderir.
Sayın Sütçü ’nün iddiasına göre, TV programlarına ve bir takım deprem ile ilgili seminerlerde açıklama veya sunum yapan Profesör veya uzmanların, Sayın Sütçü ile Deprem konulu değerlendirme ve istişarelere girmek istemiyorlar. Sebebi ise; Sayın Sütçü ‘nün deprem tahmin ve tespitlerinin onların tezlerini ters köşe yapacak nitelikte olduğundan dolayıdır.


Sayın Sütçü, depremin tanımını enerjinin boşalması olduğunu söyler ve bu enerji nereye, nasıl gidiyor derken şu açıklamayı yapmaktadır. “Atmosfere giden enerji nasıl bir etki yapmaktadır derken, o anda gelen bir telefon Sayın enerji ve maliye bakanı Berat Albayrak tarafından arandı ve sonunda birilerinin dikkatini çekmişti benim deprem tahmin yöntemim” der.

Deprem nedir?

Sarsıntı anında aniden sarsıntı, öncesinde ise kırıklar yavaş yavaş sızarak sarsıntının büyüklüğüne göre geniş bir alana salınır.

Sayın Sütçü deprem olacağı zaman “hava kapalı bulutlu ise yağışı tetikleyip yağmur yağmasını başlatır” der ve “Deprem olmadan önce hava yağışlıysa şayet bu kez yağışı hızlandırdığını” ifade eder. “Sızarak çıkan enerji ile aniden çıkan enerjinin eşitliği aynıdır” der. “Eğer öyle olmasaydı ben deprem tahminini yapamazdım” demektedir.

Enerji nedir?
Sayın Sütçü derki; “Efendim, bilim adamları veya deprem araştırmacıları önce deprem anında çıkan enerjinin peşine düşün araştırın, önce ben araştırıyorum sonra siz araştırın öneriyor. Fakat araştırmıyorlar” diye ifade etmektedir ve “Ne yapıyorlar biliyor musunuz?” der. Mantığı kilitliyorlar diye belirtmektedir. Bütün dünyada insanların mantığını Galileo den sonra kilitlendiğini iddia etmektedir. Çünkü Galileo termometreyi bulduktan sonra sıcaklık meselesinden sonra Deprem konusunu koymadığını ve bu günkü teknolojiye göre araştırsaydı, Galileo de kendi makalesine kesinlikle koyardı, o gün  aklına gelmemiş diyor. 

Sayın Sütçü, “Galileo ’nin o gün aklına gelmeyeni, bu günkü üniversiteler niçin yapmıyor” diye soru işaretleri oluşturmaktadır ve bizde acaba bilim adamı yetiştirme yöntemimizde mi yanlışlıklar var sorumuza “evet” diye cevaplamaktadır. Aynı zamanda “ne alakası var” diyerek kilitleme yapıyorlar. Bu mantık kilitlemedir. Yani ben Aritmetiği görüyorum. Aritmetiği kilitleyemiyorlar ama mantığını aritmetiğe çalıştırma  anına da kariyer etki ediyor. “Hayır ben bunu bulamadım sende bulma mantığı oluştu Galileo ‘den sonra” diye ifade etmektedir.
Sayın Kadir SÜTÇÜ bey kendi imkanları ile epey deprem konusunda yol kat etmiş, kurmuş olduğu deprem tahmin istasyonunda yapmış olduğu çalışmaları, karıncaları kullanarak bir takım metotlar geliştirerek ve uzun süre bir takım doğa gözlemleri ile karıncaların hareketlerinden de elde ettiği deprem öngörü hesaplamaları neticesinde, tahminlerinin doğru çıktığı yönde yapmış olduğu formüller ile tespitleri rapor halinde SÜTÇÜ tescilli markası ile örnekler eşliğinde raporlamıştır. Kadir Sütçü beyin bir eleştirisi ’nde Kadir Sütçü bütün çalışmalarını kamuoyu ile deprem bilinci ve çözümlerini paylaşamamasıdır.    

RÖPORTAJ; ŞEFİK ARMAN

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum