DEPDREMLERİ İYİ OKUYAMADIK GALİBA?

Son depremin arkasından bir fay haritası yayınlandı. Bu haritada, Egeye paralel uzanan deprem kuşağı, Karadeniz’i de paralel geçerek, Kaçkar dağlarının güneyinden Doğu Anadolu’ya ulaşıyor ve oradan güneye doğru bir sarkma yapıyor...

DEPDREMLERİ İYİ OKUYAMADIK GALİBA?
26 Ocak 2020 - 03:35
Son depremin arkasından bir fay haritası yayınlandı. Bu haritada, Egeye paralel uzanan deprem kuşağı, Karadeniz’i de paralel geçerek, Kaçkar dağlarının güneyinden Doğu Anadolu’ya ulaşıyor ve oradan güneye doğru bir sarkma yapıyor.

Bu harita yeni keşfedilmiş bir şey değil. Uzmanlar 16. Yüzyıldaki büyük yıkımlara sebep olan depremlerden söz ettiklerine göre, bu harita her asırda elimizin altında olması gereken bir malzeme?

Peki, bugüne kadar devletin kurumlarından evini yapan vatandaşın kendisine kadar, hangimiz böyle bir haritayı dikkate alarak inşaat izni verdik, ya da evimizi inşa ettik?

Buna; ‘Kaderi İlahi’ deme ucuz savunma refleksinden çıkarak, binalarımızı bu zemine göre inşa etmemiz gerektiğini düşünüyorum.

Yüksek bina yapma alışkanlığından, hata ne alışkanlığı, hastalığından vaz geçerek böyle hallerde bizi kurtaracak sisteme geçmemiz gerekiyor. Bina yıkılır, yenisini yaparız ama kaybettiğimiz cani geri getiremiyoruz. Bugüne kadar yaşadığımız yüreğimiszi yakan depremleri iyi okuyamadık galiba?

Milletimizin başı sağ olsun.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum