BOZUK EKONOMİ'İN SOKAK YANSIMASINDAN GÖRÜNTÜLER?

Görüntüler İSTANBUL Altınşehir ’de, otoban yan yol üzerinde 13.01.2020 saat 01:10 suları tarafımızdan merak ile izlenip bazı vatandaşların da görüşlerini alarak yapmış olduğum analiz...

BOZUK EKONOMİ'İN SOKAK YANSIMASINDAN GÖRÜNTÜLER?
13 Ocak 2020 - 19:51 - Güncelleme: 27 Mart 2020 - 18:52
Özel Haber: ŞEFİK ARMAN

Görüntüler İSTANBUL Altınşehir ’de, otoban yan yol üzerinde 13.01.2020 saat 01:10 suları tarafımızdan merak ile izlenip bazı vatandaşların da görüşlerini alarak yapmış olduğum ön izlemede “DİZAYN AYAKKABI” üreticilerinden OKTAY Beyin beyanına göre birçok değişik markalar ile kendi üretimleri olduğunu, Sultangazi ’de üretim yaptıklarını söyleyerek belli mahallelerde buldukları boş alanlarda halkın yaya ve araç yoğunluğu olan, seçilmiş yerlerde gece jeneratör aydınlatması ışıkları altında 6-7 kişilik bir gurup eşliğinde halka 40 TL ile 60 TL arasında fiyatlar ile sattıkları değişik marka ve modellerde ayakkabılar, satıcı ekipten bazı kişilere olan sorum “Bu ayakkabılar sizin üretiminiz mi?”. Soruma “Biz elemanız. Depodan bize veriyorlar, bizlerde bize söylenen bölgelerde satıyoruz.” diye cevaplamış bulunmaktadır. Bir diğer kişi, DİZAYN AYAKKABI firmasının yetkilisi olduğunu beyan eden OKTAY bey ise, değişik marka ve model ayakkabılarını kendilerinin ürettiğini ve imalattan satın alındığında ise 40 TL’lik modeller 30TL, 60 TL’lik modeller ise 50 TL’den satılmakta olduğunu beyan etmektedir.

DİZAYN ayakkabı yetkilisi olduğunu beyan eden OKTAY Beye şu soruyu sordum; “Oktay bey, bu sattığınız ayakkabılar imalatçı firmaların satış reyonlarında minimum 180-200 TL  iken, sizde neden bu fiyatlar çok aşağılarda”. OKTAY bey ise sorumu şu şekilde cevaplandırdı “Efendim biz sokak araştırması yaptık. Halkın son zamanlarda ekonomik ve alım gücünün düşük olması sebebiyle bizde düşük imalat maliyetler ile imal edip direkt sokakta halka satmayı düşündük.” der ve “Bu sistem ile sürümden hem kazanıyor hem de kazandırıyoruz.” diye yanıtlamaktadır.

Vatandaşlara “Beyefendi ve hanımefendi, bu saatte gece 01:00 sularında aracınızı yolun kenarına park ederek buradan 3-5 çift ayakkabı aldınız. Peki aldığınız ayakkabıların kalitesinden ve güvenilir olduğundan bir fikriniz var mı?” dediğimde ise beyefendi ve hanımefendinin şu cevapları oldu “Bizler inceledik. Kalitesinde bir problem göremedik. Hatta mağazadan aldığımızdan bile kaliteli görünüyor. Güvenilirliği pek ilgimiz değil. Sadece çok uygun fiyatlar, başka türlü bu imkanları yakalamak mümkün değil. Zaten kazançlarımız malum, ay sonunu borçlanarak getiriyoruz.  Ekonomimiz iyi değil, her şey pahalı. Aradaki açıklarımızı böyle yerlerden kapatmaya çalışıyoruz.” derler.



Bende bölge belediyelerine teklif olarak diyorum ki; bu tür bir çok mali kontrol dışı satışlar yapılmakta ve bu satışlardan anlaşılıyor ki orta ve dar gelirli vatandaşlarımız memnun. Sebebi de geçim sıkıntısı yaşamaları. O zaman buna benzer diğer temel ihtiyaç mamullerinin de satışlarına fırsat ve imkanlar verilsin. Belli günlerde, belli yerlerde, kapalı alanlarda ve zabıta ekipleri kontrolünde yapılabilir. Satıcı kiradan kazançlı ve gece herkesin bu tür alışveriş için müsait oluşu gerçeği. Alışveriş yapacak vatandaşta normal günde İstanbul’un yoğunluğundan ancak geç saatlerde bu tür alışveriş yapma imkanı yakalıyor. Onlar için uygun oluşu bir sebep görülmesidir.
Özel Haber: ŞEFİK ARMAN
                                                                                                                           

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum