B)  KESİKELYAF SANAYİ DİKİŞ İPLİĞİNDE DAMPİNG'İN GEREKÇELERİ?

Şimdi soruyorum, aşağıda adı geçen firmalardan hangisi kesik elyaf dikiş ipliğini üretiyor; eğer üretiyorlar ise neden halen prosedüre uygun olmayan şekilde kesik elyaf dikiş ipliği kelle bobin tabir edilen iplik çeşitli yöntemler ile Türkiye’ye sokulmaktadır.

  B)  KESİKELYAF SANAYİ DİKİŞ İPLİĞİNDE DAMPİNG'İN GEREKÇELERİ?
19 Kasım 2019 - 15:02 - Güncelleme: 28 Temmuz 2020 - 22:21
Yerli üretim dalı (YÜD) tarafından ÇHC, Endonezya ve Hindistan menşeli ürünler için uygulanmakta olan dampinge karşı önlemin sona ermesinin DAMPİNG ve zararın devamına veya yeniden tekrarına yol açacağı iddiası ile yapılan başvuru üzerine 10/1/2014 tarihli ve 28878 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2014/1) ile başlatılan NGGS T.C. Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü tarafından yürütülerek tamamlanmıştır.


''Acarsoy Tekstil Tic. ve San. A.Ş., Ak İplik Akrilik İplik San. ve Tic. A.Ş., Bakırlar İplik San. ve Tic. Ltd. Şti., Balsuyu Mensucat San. ve Tic. A.Ş., Can Tekstil Entegre Tesisleri ve Tarım Ürünleri San. Tic. A.Ş., ÇMS Çavuş Metal Teks. Loj. ve Taş. San. Tic. A.Ş., Diktaş Dikiş İplik San. ve Tic. A.Ş., Gapsan Tekstil San. ve Tic. A.Ş., İskur Tekstil Enerji Tic. ve San. A.Ş., Karsu Tekstil San. ve Tic. A.Ş., Kıvanç Tekstil San. ve Tic. A.Ş., Kipaş Mensucat İşletmeleri A.Ş., Murat Yapı Tekstil San. ve Tic. A.Ş., Piramit Sentetik İplik San. ve Tic. A.Ş., Tapeten Mensucat San. ve Tic. A.Ş. tarafından yapılan başvuru, diğer yerli üreticiler Adana Mensucat San. Tic. A.Ş., Akarca Mensucat San. ve Tic. A.Ş., Anateks Anadolu Tekstil Fabrikaları A.Ş., Birko Birleşik Koyunlular Mensucat Tic. ve San. A.Ş., Biteks İplik San. ve Tic. A.Ş., Bossa Tic. ve San. İşletmeleri T.A.Ş., Cem İplik San. ve Tic. A.Ş., Erkent Tekstil San. ve Tic. A.Ş., Esra Tekstil San. ve Tic. A.Ş., Göl İplik Şeremet Tekstil San. ve Tic. A.Ş., Gülle Entegre Tekstil İşletmeleri Eml. Dan. San. ve Tic. A.Ş., Indorama İplik San. ve Tic. A.Ş., İmka İplik Tekstil İşletmeleri San. ve Dış Tic. A.Ş., Kaanb Tekstil Tic. Ltd. Şti., Karacasu Tekstil Tic. ve San. A.Ş., Matesa Tekstil San. ve Tic. A.Ş., Mem Tekstil San. ve Tic. A.Ş., Özdilek Ev Tekstil San. ve Tic. A.Ş., Saçlı Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş., Teknik İplik Tekstil San. ve Tic. Ltd. Şti., Teymur Tekstil San. ve Tic. A.Ş., Tüsa Mensucat San. ve Tic. A.Ş., Uğur İplik Tekstil San. Tic. ve Paz. Ltd. Şti., Zümrüt Tekstil San. A.Ş. tarafından desteklenmiştir''.

Şimdi soruyorum, yukarıda adı geçen firmalardan hangisi kesik elyaf dikiş ipliğini üretiyor; eğer üretiyorlar ise neden halen prosedüre uygun olmayan şekilde kesik elyaf dikiş ipliği kelle bobin tabir edilen iplik çeşitli yöntemler ile Türkiye’ye sokulmaktadır. Polyester kesik elyaf kelle dikiş ipliği, DAMPİNG uygulanan ülkelerden DAMPİNG uygulanmayan ülkelere getirilerek orada menşe ’i değiştirilip Türkiye’ye sokuluyor olması Türkiye’de haksız rekabeti önlemek yerine aksine haksız rekabeti tam anlamıyla teşvik etmektedir.

Hatta sahada gerçek kesik elyaf dikiş ipliği sarımı yapıp piyasanın önemli bir yerine hitap eden Firmaların görüşleri alınarak, haksız rekabetin önlenmesi konusunda net bir çözüme gidilir olduğu görüşündeyiz. Piyasada polyester kesik elyaf dikiş ipliği ’ne getirilen DAMPİNG, ayrıca ihracattaki rakiplerinin karşısında yüksek maliyetler sonucu rekabet edememektedir. Dolayısı ile DAMPİNG ’in getirdiği iç piyasalardaki çok değişken kesik elyaf iplik fiyatları sonucunda tekstil giyim sektörünün ’de Yurt dışı rekabet gücünü azaltmaktadır.

Aynı zamanda istihdamdaki kayıt dışı işçi çalıştırmalarını da tetiklemektedir. Dolayısı ile haksız rekabetin önlenmesi planlanırken, bir taraftan değerlerinin üstünde ihtiyacımız olan kesik elyaf ipliği değişik yollarla temin etmek haksız rekabeti önlemek yerine, ülkenin tekstil dalındaki ekonomisine bir anlamda zarar verdiği düşüncelerini oluşturmaktadır.
                                                                                                                                                         
Şefik ARMAN
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum