AYİNESİ İŞTİR KİŞİNİN LAFA BAKILMAZ,ŞAHSIN GÖRÜNÜR RUTBE-İ AKLI ESERİNDE...!

Giyinmek ilk çağlarda örtünme ve soğuktan korunma ihtiyacı olarak başlayan serüvenini, günümüzde insanların yaşam tarzları, kültürünü, sosyal statüsünü ve kişisel özelliklerini bize belirten analizler sağlamaktadır...

AYİNESİ İŞTİR KİŞİNİN LAFA BAKILMAZ,ŞAHSIN GÖRÜNÜR RUTBE-İ AKLI ESERİNDE...!
15 Mart 2019 - 22:47 - Güncelleme: 15 Mart 2019 - 23:48
Tarihsel süreç içerisinde Giyim, insanlığın gelişimiyle paralellik taşıyarak, günümüze ulaşmıştır. Giyinmek ilk çağlarda örtünme ve soğuktan korunma ihtiyacı olarak başlayan serüvenini, günümüzde insanların yaşam tarzları, kültürünü, sosyal statüsünü ve kişisel özelliklerini bize belirten analizler sağlamaktadır. Postlarla karşılıklı açılan deliklerin bağlanmasıyla ilk dikiş dikmek ortaya çıkmıştır. İnsanlar binlerce yıl dikiş dikmek için parmaklarını kullanmıştır. Teknolojik gelişmelerle birlikte giyim sektöründe çok büyük dönüşümler yaşanmış özellikle 16.yy Lois döneminde moda tüccarlığı mesleğinin örgütlenmesi, konuyla ilgili bilgi ve modeller üreten uzmanlaşmış dergilerin çıkması, gündelik yaşama sokan araçlardan olmuş ve estetik kaygılar sebebiyle insan vücudunun biçimi değiştirme ve şekillendirme isteğine sanayi devriminin yarattığı imkanlar eklenince moda, çok hızlı bir şekilde ilerlemiştir.

Modanın ilerlemesiyle birlikte halkın giysi konusunda farklı olma arayışları HAUTE COUTURE akımının doğmasına neden olmuştur. Yüksek kalitede terzilik uğraşı olarak bilinen bu akımı Paris’te Charles Frederiç Worth tarafından başlatılmıştır. Elbise üzerine markasını etiket olarak koyan ilk moda tasarımcıdır. Yılda dört defa defile düzenlemiş, model kullanmıştır. Kadınsı hatları ortaya çıkaran elbiselerinde gösterişli mücevherler ve nakışlara yer vermiştir. Kimsenin asla aklına gelmeyecek bir malzemeyi kullanarak herkes tarafından hayranlıkla takdir edilen elbiseler tasarlamıştır.

Haute Couture akımının en önemli özelliği kişinin vücut özelliklerine uygun kumaş ve malzeme üreterek yüksek nitelikli bir terzilik uğraşı olarak kişinin vücut yapısına uygun kıyafet tasarlamak yani maharetini en güzel şekilde sergileyerek yaptığı işi sunmaktadır... Ziya paşanın dediği gibi insanın aynası yaptığı işidir... Başarılı bir modacınında yaptığı iş sergilendiği için aynasını iyi yansıtması gerektiğini düşünmekteyim!

Moda Tasarımcısı&Yazar
Mehmet Sait Dalmış

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum