220 MİLYON İNSAN TÜRKÇE KONUŞUYOR?

Çinceyi 1.300 bin insan, İngilizce’yi, 427 milyon insan, İspanyolca’yı 266 milyon insan,Hintçe’yi 260 milyon insan, Türkçeyi ise 220 milyon insan konuşuyor....

220 MİLYON İNSAN TÜRKÇE KONUŞUYOR?
26 Aralık 2019 - 19:00
220 MİLYON İNSAN TÜRKÇE KONUŞUYOR, AMA DİLİMİZİ BİLİYOR MUYUZ?
Birleşmiş Milletler İstatistiklerine göre, yeryüzündeki 8 milyara yakın insanın konuştuğu dillerin sıralaması şöyle
:
  • 1-Çince
  • 2-İngilizce
  • 3-İspanyolca
  • 4-Hintçe
  • 5 Türkçe
Çinceyi 1.300 bin insan, İngilizce’yi, 427 milyon insan, İspanyolca’yı 266 milyon insan,Hintçe’yi 260 milyon insan, Türkçeyi ise 220 milyon insan konuşuyor.

Bizim nüfusumuz 80 milyon. Bizim dışımızda demek ki 140 milyon insan daha Türkçe konuşuyor. Bunlar, Türk Cumhuriyetlerinde yaşayanlardır. İtiraf edeyim, son yıllardaki yakınlaşmadan dolayı, Türk Cumhuriyetlerinden edebiyatçılarla sık sık bir araya geldik. Bir çoğunun konuştuğu Türkçe’yi anlamak hayli zor. Kimisi gırtlaktan çıkarıyor harfleri, kimisi genizden. Kullandıkları kelime miktarı ise oldukça sınırlı! Bunlara fırsat buldukça Anadolu Türkçesine geçmelerini söyledikçe tepkiler aldım. Bugün bizim kullanılabilir 160 binin üzerinde kelimemiz varken, onların ki, sanırım bunun onda birine bile varmaz. Peki, bu anlayışla bu dil gelişecek mi? Sanmıyorum.

Ankara’da Bahtiyar Vahapzade ve Cengiz Aytmatov’la konuşurken, onlar da vakit geçirilmeden Bütün Türk Dünyasının Anadolu Türkçesi’ne geçilmesi gerektiğini söylediler. Ne var ki, onlar bu ideallerini gerçekleştirme şansına ulaşamadan aramızdan ayrıldılar. Şimdi iş yenilerine düşüyor. Bakalım başaracaklar mı?
Muhsin İlyas Subaşı

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum