Türkiye'nin tek subasar ormanı Longoz'u SAKARYA' da neler oluyor.?

Türkiye'nin tek subasar ormanı Longoz'u SAKARYA' da neler oluyor.?
07 Eylül 2023 - 00:27 - Güncelleme: 18 Ekim 2023 - 22:02
SAKARYA ' nın en önemli değerlerinden Su basar ormanı kaderine ve Kontrolsüz yok edilişinine terk edilen bu değerin önemini ancak tamamen kaybedince anlayacağız.!!
Türkiye'nin bir çok yerinde Longoz'un eşsiz güzelliğine sahip olmayanlar.!!  Fakat bir parça Gölleri bile Doğa dostu projelerle hayat bulurken... Bir çok ilin benim elimde olsa buraları Doğasıyla özleştirilen görkemli projeler yaparız diye imerenilen Longoz' maalesef 
SAKARYA' nın ilgi odağında bile olmaması başka soruları akıllara getirmekten öte bir şey değildir.!!
Böylesine kıymetli bir değeri Yörenin, yani Sakarya'nın Turizm faaliyetlerine kazandırılması yerine her geçen gün iç ten içe yok edilişini izlemeyi tercih eden Bir Sakarya' yönetimi hakim görülüyor..!

Oysaki Doğa harikası bir çok yaban hayatını bünyesinde barındırıyorken her geçen gün Ormanın yok oluşuyla beraber, Suyunun sanayi atığıyla buluşturulması'da ayrı bir tartışma konusu olurken. Longoz'un içinde ki yaban hayvanları ve her türlü canlının azaldığınıda görmek mümkün.

 
Longoz' İstanbul'a yakınlığı ile Önemli Sosyal projelere açılabilir...??
Birde Longoz 'a nereden nasıl geldiyse yada birileri tarafından bırakıldıy'sa Kırmızı yanaklı Büyümeyen balık türü.! Diğer balık türlerinin havyarlarını tüketen bu balık Longoz' daki Balık çeşitliliğini gelecekte yok etme tehlikesi oluşturduğu değerlendiriliyor..
Bu balığın diğer balık neslini tehdit ederken.!

Birde Longoz' a salınan sanayi atıkları'da eklenince Longoz' suyunda Oksijen sorunu başlamıştır...
Longoz'un Önü Karasu Deniz Köy mahallesin'de daraltılmış olması gerilerde Kaynarca Büyükyanık ve Turnalı Mahalleleri sınırında bekletilen su akar özelliği kısatlanınca Yaz ayında ısınan su İçindeki canlı bitkileri ve Ağaç köklerini haşlıyor olması bir anlamda Orman' ın yeşil örtüsünün kurumasına sebebiyet vermektedir..!!
 Sakarya'ya gelen Her Valilerimizi'n dikkat odağı olan ve Sadece Valilerin gezip imrenmekten öteye gidilmemesinin anlamını bizler hala anlamış değiliz. Karadenize Sıfır noktasında olan içinde binlerce canlıyı barındıran. Nefes borumuz kaderine terk edilmeye devam ediliyor.






Longoz'a bağlı kanal ve dere yakınlarındaki Tarım arazilerinde Çifçimizin yetiştirdiği temel ihtiyaç ürünleri sulanan kirli sudan kaynaklı olarak verimliliği ve Besin değeri düşmektedir..
Bu kanal ve derelerde Geçmişte gençler çocuklar yüzmeyi öğrenir balık tutarlardı. Şimdi ise ne giriliyor nede tutulan balıkların sağlıklı olduğunu söyleyebiliyoruz...
 
Hal bundan ibaret olurken.. ? Yöre halkını yerinden, huzursuz ve tedirgin etmeyecek önlem ve projeler yapılmasını Yetkililerden bekliyoruz..
 
Acarlar Longozu, Sakarya'nın kuzeyinde Karasu ve Kaynarca ilçeleri arasında yer alan Türkiye'nin tek parça halindeki en büyük longoz (subasar) ormanı özelliğine sahiptir......

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum