Çocuklara Kıymayın?

İnsanlara din öğretme zamanı geçmiştir. İnsanlara düşünmeyi ve soru sormayı öğretme zamanıdır. Şimdiye kadar "imanlı" üreten dayatılmış hazır ve ezber dini bilgi, bundan böyle ya münafık ya da ateist/ deist üretecektir!...

Çocuklara Kıymayın?
05 Mayıs 2020 - 23:44

Atasından, medreseden, kurstan, camiden öğretilen din, çocuğu "müslüman" yapmaya yetiyordu. Yetmeyene de sopa, aşağılama, dışlama, karalama yetiyordu!

32 farzı saymak, rabbi yesiri bilmek, "elemtereye" kadar sureleri okumak, kabirde ne sorulacağını ezberlemek, guslün farzını sıralamak, "hak mezhebleri" saymak, komşunun Alevî mi Sünni mi olduğunu bellemek, bir tarikata kafayı ipoteklemek, yere düşen ekmeği öpmek, (Ama sadece ekmeği!: Diğer nimetler o kadar mübarek değil!) "gâvura" küfür edebilmek, çingenenin ayağının altında 40 tuğla erimeden müslüman olamayacağını anlamak, cumayı kaçırmamak, Alevinin yemeğinin "necis" olduğunu bilmek, peygamberin ebeveynlerinin, çocuklarının, amcalarının, eşlerinin adını saymak, (Mesajı hakkında tek cümle kuramasan da olur!) sünnet olmak, kendinin "kalubeladan beri müslüman", "kâfirin kalubeladan beri kâfir" olduğunu bilmek yetiyordu!.

Artık bunlar yetmiyor!; Çünkü bilginin yayılma hızı hurafenin ve yalanın, maskaralığın yayılma hızından daha süratli! Bir şekilde bu bilgiler, yeni sorular ve cevapların fırtınası "müslüman yaptığınız" çocuğunuzun kafasındaki kumdan kaleyi de gelip buluyor ve icabında yerle bir ediyor! Sonra: "Deizm yayılıyor!", Ateizm her yeri sarıyor!" oluyor! Aslında her yeri saran ateizm, deizm değil; senin çocuğunun kafasına diktiğin ve küçük bir rüzgâra, yani sorulara, yani yeni bilgilere, yani sorgulamaya karşı dayanıksız sözde kalelerdir!
Çocugunuzu müslüman yapmaya çalışmayın! Müslüman olmaları için yol yapın! Çocuklarınız zaten müslümandır! Fitratlarını soru sormayı, sorgulamayı öğreterek güçlendirin!
Onlara kıymayın! Ellerine mushaftan önce Kur'an verin!
Ebu hanifeden önce rey verin, imandan önce irade verin! Mezhebten önce hürriyet verin! Kimlikten önce kişilik verin!

Çocuğunuza sizin evladınız olmadan önce Allah'ın "evladı"(!) olma bilinci, sizin emrinizden önce Allah'ın emrine girme şuuru, ritüelden önce ibadet şuuru verin! Yani bırakın çok ama çok büyük soruları olsun! Gün gelecek onu bu sorular kul yapacak! Tapındığı ezberleri değil! Yoksa çocuğunuzu ya bir rubanî ilaha ya da bı seküler ilaha kul edersiniz!
Kaynak; Ramazan Yaman

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum