"YABANCI ÖĞRENCİLER EBRU SANATI İLE TANIŞTI"

"YABANCI ÖĞRENCİLER EBRU SANATI İLE TANIŞTI"
28 Nisan 2024 - 10:40
Yabancı öğrenciler ebru sanatı ile tanıştı  
Sınırların Ötesinde Öğrenme-Learning Beyond Borders, isimli Erasmus Plus AB. Projesi, programı ile Romanya’dan 16 öğrenci ve 4 öğretmen Sakarya’ya geldi.
Türk kültür ve sanatı ile tanışma fırsatı bulan yabancı lise öğrencileri, bir hafta boyunca, Hendek İlçesinde, Atike Hanım Anadolu Lisesi velilerinin evlerine misafir oldular.
Misafir öğrenci ve öğretmenler Atike Hanım Anadolu Lisesinde, Türk öğrenciler, yabancı misafirlere önce tarihini anlattıkları ebru sanatını uygulamalı olarak gösterdi.
İlk kez ebru sanatı ile tanışan yabancı misafirlerin şaşkınlığı ise yüzlerinden okundu. Romanya’dan gelen lise öğrencileri okul bahçesinde,
 Kendi kültürleri olan oyunları oynadılar ve daha sonra Türk öğrencilerle birlikte erik dalını oynadılar.
Proje danışmanı İngilizce öğretmeni Emine Paslı, misafirlerimiz Romanya'nın Fetesti şehrinden geldiler. Erasmus Plus projesi kapsamında kendilerinin yürüttükleri bir projeyle geldiler, daha önce de bizim misafirimiz olan bir okuldu o yüzden tekrar ziyaret etmek istediler.
 Projelerinin konusu, okul tertiyle ilgiliydi, biz de onlar için okul bizim okullarımızda, bizim ülkemizde okul tarzıyla ilgili neler yapılıyor, bunları göstermek istedik, hem de kültürümüzü tanıtmak istedik, Şehrimizi tanıtmak istedik bu anlamda bir haftalık bir program hazırladık kendilerine. 
Okul dada Ebru sanatını özellikle yaptırmak istedik, çünkü bizim kültürümüzü çok güzel ifade eden bir etkinlikti, bu yüzden resim öğretmenimiz önceden hazırladığı materyallerle öğrencilerinin her birine bir atölye çalışması Yaptırdı denediler ve çok beğendiler. 
 Romanyalı öğretmenler buradan malzeme alıp kendi öğrencilerine orada kendi okullarını uygulatmak istiyorlar çok etkilendiler ebru sanatından. 
Gelen öğrencilerimizi buradaki öğrenci aile yanında kalmalarını özellikle önceden planladık. Çünkü aile yanında kültürü ilk elden öğrenmek için çok büyük bir fırsat olacaktı onlar için ve gerçekten de öyle oldu hepsi Türkiye’den çok büyük deneyimlerle ayrılacak ailelerimizin desteği sayesinde. 
Bugün Romanyalı ekibimizin bir gösterisi yaptı ve onlar Gösterilerinin arkasından hemen bizde bir erik dalı ile Romanyalı Türk öğrenciler birbirleriyle kaynaşarak bu haftayı güzel bir şekilde noktalamış olduk dedi.
Romanyalı öğrenci Madalina Ciotura, bizleri Türk aileleri çok hoş karşıladılar. Çok misafirperverdiler. Kendi kültürlerinden söz ettiler ve bizim kültürümüzü sordular ve bizi tanımaya çalıştılar. 
Yanında kaldığım aile bana çok iyi davrandı ve güzel gün geçirdik ben buradan ayrılacağım için tabiki çok üzgünüm ve onlardan ayrılacağım için çok üzgünüm.
Bu proje sayesinde farklı kültürleri tanıyabildik ve bugün burada, Ebru sanatını deneyimledik başka türlü bunu öğrenmem mümkün olmazdı, bu proje sayesinde farklı kültürleri ve birçok şeyi öğrenebildim gelip Görmek yerine tecrübe edebilmek benim için harika oldu bunları ifade etmekten de memnuniyet duyuyorum. Öğrendim ki Ebru sanatta göründüğü kadar kolay değil. Öncelikle sabırlı olmalısınız çok dikkatli olmalısınız ve renklerin karışımı konusunda gerçekten dikkatli olmak gerekiyor dedi.
Öğrenci Alexandru Cretu, Romanya'da böyle bir sanat yok ben ilk defa böyle bir şeyi denedim ve gerçekten çok etkilendim. Çok güzeldi. Eğer gerekli materyalleri, malzemeleri bulabilirsem mutlaka ülkemde de deneyip bunu arkadaşlarımla, ailemle paylaşıp onlara öğretmek istiyorum. 
Yanlarında ile gerçekten harikaydı ne talep edersem, neye ihtiyacım olursa hemen karşıladılar kendi ülkeme dair bir şeyi özletmediler bana çok yakında Türkiye'de Romanya'da onlarla yeniden buluşmak istiyorum dedi.
Öğrenci Marina Visoiu, böyle bir şeyin nasıl mümkün olacağını hayal edememiştim. Öğretmen etkinliği anlattığında ortaya nasıl böyle bir şey çıkacak bunu bir düşünememiştim ama bugün bunu tecrübe ettim. 
Gerçekten ortaya harika bir iş Romanya'ya gittiğimde bunu arkadaşlarıma, çevremdeki insanlara anlatıp öğretmeyi düşünüyorum. 
Öncelikle beni çok nazik karşılamaları, çok sıcak karşılamaları için beni misafir eden aileye çok teşekkür ediyorum, onlarla birlikte tecrübe öğrendim, Anneye yardım etmek oldu beni misafir eden ailenin ailedeki anneye yardımcı oldum. 
Hatta bana bir Türk yemeği yapmayı öğretti ama üzgünüm. Şu an yemeğin adını hatırlayamıyorum gerçekten beni kendi kızları gibi ailenin bir parçası haline getirdiler bu harikaydı hepsine teşekkür ediyorum dedi.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Günün Başlıkları