Arsa, Arazi, Tarla Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir

Arsa satın alırken dikkat edilmesi gerekenler edilmeden önce kısaca arsa almanın avantaj ve dezavantajlarına değinelim.

Arsa, Arazi, Tarla Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir
16 Nisan 2020 - 22:41

Arsa alırken hayalinizdeki evi inşa edecek yeri seçerken bazı hususlara dikkat etmemiz gerekir. Eğer nelere dikkat etmemiz gerektiğini bilmiyorsanız büyük bedeller ödeyeceksiniz demektir. Arsa satın alırken dikkat edilmesi gerekenler edilmeden önce kısaca arsa almanın avantaj ve dezavantajlarına değinelim.

Arsa Almanın Faydaları

Önce arsa almanın yararlarına değinelim. Ülkemizdeki arazi maliyetleri her geçen yıl daha da artıyor.  Ev yapmayı düşünenler için hem de Yatırım olarak düşünmemek için karlı bir yatırımdır kentten uzaklaştıkça arsalar araziler tarlalar daha ucuza gelir, birçok kişi toprak satın almak ister çünkü kendi özelliklerine göre özel bir ev inşa etmek istemektedir. ayrı temiz hava ve daha fazla yer olsun istiyoruz evin çevresindeki piknik yapılacak bölge oluşturabiliyor buralarda.

Arsa almanın  Dezavantajları

Seyahat için neler gerekli yetenekli zanaatkar bulmak zor olabilir bazıları vaadettiği gibi görünmeyebilir ve mesafe kat etmek için daha fazla ücret isteyebilir.

İnşaat malzemelerini uzak bir yere taşınması Ve teslimat için ödeme yapılması muhtemelen şehri Bir de inşa etmekten daha maliyetli olacaktır. Eğer arsayı kentlerden uzak yerlerde alıyorsanız Bakkaliye ve diğer alışveriş ihtiyaçları için şehre gitmek genellikle planlama ve uzun yolculuklar gerektirebilir.

Arazi satın almadan önce düşünülmesi gereken 7 faktör

İmar şartları 

  • Şartları öğrenmek için yerel yetkililere danışın veya arazi satın almadan önce İnşa etmek istediğiniz konut tipini inşa edip edemeyeceğinize bakalım.
  • Almayı düşündüğünüz yeri Alışveriş merkezlerine veya havaalanlarına yerleştirme planları olup olmadığına.
  • Gelecekte  arazi devalüasyona açık hale getirecek olan arazi kullanımlarını değiştirmeye yönelik Gelecekteki imar planları hakkında sorular sorun.
  • Satıcı buraya bir yerde 8 katlı bina yapabilirsiniz diyebilir Buna hemen inanmayın.
  • Belediye sorun tapuda arsa yazması buranın imarlı olup olmadığını belirlemez.
  • Arsanın bulunduğu belediyeye gidip arsanın imarlı olup olmadığını kontrol edin.

Burası arsa ve arazi olabilir

Hisseli mi müstakil mi? Tapunun Malik bölümünde bu arsa hisseli mi müstakil mi görünüyor Burada Orhan yazmıyorsa ya da 1/1 yazıyorsa tapunun sahibi bir kişidir bu durumda Endişelenmeyin Lakin 1/5 gibi oran varsa Yüzden bu Tapu hisseli bir tapunun ortağı vardır demektir kimin nereye sahip olduğu açık değildir Bu yüzden ayırma işlemi ile tapuyu müstakil hale getirmeniz gerekir. Ayrıca hisseli alınan tapularda ön alım hakkının bulunup bulunmadığına dikkat edilecek hususlardan biridir. Ayrıca arsa işgal altında mı veya gecekondu gibi bir yapı bulunuyor mu Buna da dikkat edilmeli başınızı öğretebilecek bir husustur

Kokular ve sesler o hayvan  çiftlikleri tarafından kötü kokuların yayılmadığı ve hayvan sesleri bulunmadığı bir yer tercih edilmeli kaz, tavuk ve eşek gibi bazı çiftlik hayvanları bir kaç kilometre yolculukta dahi sersem edecek kötü kokular yayabilir

Doğal tehlikeler

Bir doğal tehlike araştırması yapın ve toprak sorunlarını araştırın Örneğin ülkemizde deprem olduğu için fay hatlarının Tamam üzerinde olup olmadığını kontrol edin veya bu alan muhtemeldir yangın tehlikesi taşıyor mu?

Yükseklik

Arsa, arazi, tarla heyelan tehlikesi taşıyan bir bölgede mi. arsa-arazi tepelerinin yakınlarında bulunuyorsa arazi ne kadar taşınabilir. Arazi kararsız ise bazı döşeme temelleri çatlayabilir.

Parselinizin potansiyel bir bir heyelan alanında olup olmadığını uçurumların üzerinde olup olmadığını öğrenin.  Su birikintilerinin yakınlarında yapılacak İnşaat için yükseltilmiş bir temel inşa etmeyi ve taşkın sigortası yaptırmayı düşünebilirsiniz.  Eğer arazi bir zamanlar Bataklık idiyse Komşulardan durum hakkında bilgiler alın.

İrtifak

Araziye erişim değişik bir parsel üzerinde mi bir irtifak hakkının bulunup bulunmadığından Emin olmanız gerekir.  Yolları kimin koruduğunu öğrenin komşular araziniz den geçmek için hangi haklara sahiptir sınırlar açıkça işaretlenmiş mi arsa arazi tarla üzerindeki tüm özellikleri bilin.

Araçlar

Su öne önemlidir tüm sular içilebilir değildir su tabla derinliğini öğrenin ve kazmanın zorluğunu belirleyin.  Zemin çoğunlukla Kaya mı kentlere yakın bir yerlerde kurulmayan mülkiyetler Elektrik telefon veya kablo hizmetleri pahalı olabilir. Bir propan tankı takmanız gerekir mi ? Elektrik kesinti için jeneratör lazım olacak mı bir kanalizasyona  bağlan almayacağınız bir arsada bir sistem kurmanın maliyeti ne kadar olacak

Arsa alırken dikkat edilmesi gereken diğer hususlar

Arsa sahip olan kişiden tapuyu göstermesini isteyin kimliğine bakarak tapu sicilinde arsanın sahibini kendisi kim olup olmadığı kontrol edilmelidir. günümüzde bu tür dolandırıcılıklar meşhurdur.

Arazi üzerinde haciz ipotek intifa ön alım yani Şufa hakkı bulunuyor mu Mesela hacizli arsayı satın alırsanız Hadise’den arsayı satılabilir ve olacağını alır bu tür konular mutlak suretle dikkat edilmeli arsayı satan kişi belirttiği metrekare ile tapudaki örtüşüyor mu incelenmelidir arsanın iki b hakkı olup olmadığını karayollarından öğrenmenin yararınıza olacaktır Çünkü belki de arsa veya arazi yol genişleme planı dahilinde olabilir.

Ev yapmak için yada yatırımlık satılık arsa alırken dikkat edilmesi gereken konuları ilişkin ayriyeten parselin  eğimi, zemini köşeli parselliği havaalanı, hastane veya hükümetkonağı gibi yerlere uzaklığı. caddeye yakınlığı taks ve kaks gibi hususlara dikkat edilmeli. Eğer risk almak istemiyorsanız Danışmanlık ücreti ödeyerek işleminizi gerçekleştirin

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum