ÜÇ BİN YILLIK KÜLTÜRÜ YAŞATIYORLAR

ÜÇ BİN YILLIK KÜLTÜRÜ YAŞATIYORLAR
17 Mart 2024 - 20:06 - Güncelleme: 17 Mart 2024 - 20:23


3 bin yıllık kültürü yaşatıyorlar
Orta Asya'dan göçen Yörüklerin Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde yaşattıkları sağlamlığı, kullanıldıkça artan değeri ve doğallığıyla ünlü Yağcı bedir halı dokumacılığı, Sakarya Serdivan Halk Eğitim Merkezinin girişimleriyle kültürlerin mozaiği konumundaki yeni bir coğrafyada hayat buluyor.

Yüzde yüz koyun yünü, kök boyasının kullanıldığı el dokuması halılar geleneksel motifleriyle bilinir. Yağcı bedir halıları santimetrekareye 30-35 ilmik atılarak dokunur.
Çeyizlere konulan, dokuma tekniği anadan kıza geçen Yağcı bedir halısı, Yörüklerin örf ve adetlerini yansıtan sanat eseri niteliğini taşıyor.
Serdivan Halk Eğitim Merkezi’nin girişimleriyle eğitim alan kadınların eliyle üretimine başlanan tarihi yaklaşık 3 bin yıla dayanan Yağcı bedir halı dokumacılığı, bu sayede nesilden nesle aktarılmasının yanı sıra şehirden şehre taşınan kültür özelliğine sahip olma yolunda ilerliyor.

Serdivan Halk Eğitim Merkezi Müdürü Erhan Kantepe  Halk Eğitim Merkezleri'nin misyonu gereği sadece kurslar açmak değildir, bunun yanında beş bin yıllık kadim Türk tarihine kadar ulaşılmış olduğu geleneklerimizi göreneklerimizi, ahlakımızı ve her şeyden önemlisi, kültürümüzü gelecek nesilleri aktarmamakla yükümlüyüz.
Bu anlamda bulunduğumuz binada dokunma kursumuz mevcut  bu kursumuzun mihenk taşını yağcı bedir halıları oluşturmakta, Yağcı Bedir halıları özellikle Balıkesir, Bigadiç ve Sındırgı yörelerinde  çok kullanılan bir halı türüdür.
Orta Asya bozkırlarından Selçukluya, Selçuklu'dan Osmanlı'ya ve nihayetinde Türkiye Cumhuriyeti'ne kadar ulaşmış olan bir kültürün devamı, yağcı bedir halılarının en büyük özelliği koyun yönünden yapılmış olmasıdır.

Elde edilen yünler temizlendikten sonra kök boya ile doğal olarak boyanmakta ve daha sonra Anadolu'nun motifleriyle ilmek ilmek nakış nakış işlenmektedir.
Kurslarımızın önemli bölümlerinden elde edilen ürünlerin tamamına yakını satılmaktadır.
 Bayanlar özellikle maddi anlamda bir gelir elde ettiği gibi  evlenme çağına gelmiş olan genç kızlarımızın çeyizlerinden de çok önemli bir yer tutmakta, hem tarihi anlamıyla hem maddi anlamıyla hem manevi anlamıyla bu özelliğini ortaya koymaktadır dedi.
Dokuma Hocası Safiye Güzel, Yağcı bedir halısı yaklaşır 3 bin yıllık bir halıdır. Yağcı Bedir halısı ismini  Yağcı Bedir örüklerinden almıştır, tamamen yün ve doğal kök boyadır. Türk düğümüyle yapılıp çok sağlam olduğu için ömrüde uzun olmaktadır, desenleri ve renkleri  tamamen yün ve kök boyadır, biz de bu kültürümüzü yaşatmaya çalışıyoruz, halıları  dekoratif olarakta yapıyoruz ve sipariş üzerine de yapıyoruz ve bu sayade kursiyerlerimizde ev ekonomilerine katkı sağlamış oluyorlar.
İplerimizi kendimiz hazırlayıp kaynatıp, çözgülerimizi yapıp dokumalarımızı bu şekilde yapıyoruz. Aynı şekilde pamuklu iplerimizi de kendimizi kaynatıp çıkrıklarda makaralara sarıyoruz.

Bunun motifleri, desenleri, iplerinin, renkleri her birisi farklı anlam ifade ediyor dedi. 
Halı dokumacısı Ayşe Kılıç, şu anda dokuduğum halı yaklaşık 3 bin yıllık Yağcı Bedir halısı ve çalışmalarımızda gayet güzel gidiyor.

Halı ören kursiyer Ahu Küçükmeriç, özellikle yağcı bedir halısı üzerine çalışıyorum ve bunun yanında da kilimlerimizi dokuyoruz. Dokuduğumuz halıları sipariş üzerine yapıyoruz, ayrıcı kızlarımıza çeyiz için dokuyoruz, arkadaşlarımıza satış da yapıyoruz, dokuduğumuz halıların değeri çok yüksek el ürünleri üretiyoruz dedi.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum