Sakarya Kaynarca’da Çevre Alarmı: Longozu Besleyen Kanallarda Toplu Balık Ölümleri Gerçeği
Sakarya Kaynarca’da Çevre Alarmı: Longozu Besleyen Kanallarda Toplu Balık Ölümleri Gerçeği

Sakarya Kaynarca’da Çevre Alarmı: Longozu Besleyen Kanallarda Toplu Balık Ölümleri Gerçeği

Özel Haber | Ülke Postası Gazetesi
Sakarya’nın Kaynarca ilçesinde bulunan ve bölgenin en önemli doğal yaşam alanlarından biri olan Su Basar (Longoz) Ormanı’nı besleyen dere ve kanallarda yaşandığı öne sürülen Gerçeğin bugünkü çevre felaketi, bölge halkını ve doğa severleri endişeye sevk etti.
Ülke Postası Gazetesi’nin olay yerinde yaptığı incelemelerde, longozu besleyen su kanallarında çok sayıda ölü balık ile karşılaşıldı. Bölgede çekilen fotoğraf ve video kayıtlarında su yüzeyine vurmuş balıkların yanı sıra, çevrede yaşamını yitirdiği iddia edilen çeşitli yabani hayvanlara ilişkin görüntüler de yer alıyor.

İddialara ve bugünkü gerçeğe göre, uzun süredir kanallara karıştığı öne sürülen ve tespitleri yapılan kimyasal içerikli atıklar nedeniyle suyun rengi, kokusu ve yapısı değişirken, bu durum yalnızca su ekosistemini değil, bölgedeki tarım ve hayvancılığı da doğrudan etkiliyor.
Tarım ve Hayvancılık Tehlikede
Longozu besleyen derelerin çevresindeki üreticiler, suyun kirliliği nedeniyle tarım arazilerini sulamakta büyük güçlük yaşadıklarını ifade ediyor. Çiftçiler, kirli suyun ürünlere zarar vereceği endişesiyle sulama yapamadıklarını dile getirirken, hayvan yetiştiricileri ise temiz suya ulaşamayan büyükbaş ve küçükbaş hayvanların ciddi risk altında olduğunu belirtiyor.
Bölge sakinleri, susuz kalan bazı yabani hayvanların ve diğer canlıların mecburen derelerden su içtiklerini, ardından kısa süre içinde öldüklerini iddia ediyor. Bu iddiaların bilimsel ve resmi incelemelerle açıklığa kavuşturulması gerektiği vurgulanıyor.
Longoz Ekosistemi Alarm Veriyor
Su basar ormanları, Türkiye’nin en hassas ve en değerli sulak alan ekosistemleri arasında yer alıyor. Bu alanlarda meydana gelebilecek kirlilik yalnızca balıkları değil; kuşları, sürüngenleri, memelileri, böcekleri ve tüm doğal yaşam zincirini etkileyebilecek sonuçlar doğurabiliyor ve doğuruyor
Uzmanlara göre böyle bir kirliliğin kaynağının belirlenmesi, sudan, topraktan ve ölü balıklardan numune alınarak laboratuvar analizlerinin yapılması büyük önem taşıyor.
Yetkililere Acil Çağrı
Ülke Postası Gazetesi olarak kamu adına yetkililere çağrıda bulunuyoruz.
* Sakarya Valiliği’nin koordinasyonunda acil çevre incelemesi başlatılmalı,
* Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından su ve sediment numuneleri alınmalı,
* Sakarya Büyükşehir Belediyesi ilgili birimleri bölgede kapsamlı inceleme gerçekleştirmeli,
* Doğa Koruma ve Milli Parklar ekipleri yaban hayatındaki ölümleri araştırmalı,
* Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarımsal sulama ve hayvancılık üzerindeki etkileri raporlamalı,
* Gerek görülmesi halinde Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından çevre kirliliği iddialarına ilişkin adli soruşturma başlatılmalıdır.
Kamuoyu Gerçeği Bekliyor
Doğa yalnızca bugünün değil, gelecek nesillerin de ortak mirasıdır. Eğer iddialar doğruysa,ki doğru bu yalnızca bir balık ölümü değil; bir ekosistemin sessiz çığlığıdır.
Ülke Postası Gazetesi olarak bölgede yaptığımız incelemelerde elde edilen fotoğraf ve video kayıtlarını kamuoyuyla paylaşmaya devam edeceğiz. Görüntülerde yer alan iddiaların ve gerçeğin açıklığa kavuşturulması, kirliliğin kaynağının belirlenmesi ve sorumlular hakkında gerekli işlemlerin yapılması için tüm ilgili kurumları göreve davet ediyoruz.
Çünkü doğa konuşamaz; ancak onun sesi olmak hepimizin ortak sorumluluğudur.
#sakarya #SakaryaValiliği #sakaryabüyükşehirbelediyesi #longoz #öldü #sondakika #öneçıkar #gündem #haberler #halktv #ahaber #CNN #NTV #trthaber #ÜlkeTV #foxtv Sakarya Büyükşehir Belediyesi T.C. Sakarya Valiliği DOĞA KORUMA VE MİLLİ PARKLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Orman Genel Müdürlüğü Recep Tayyip Erdoğan T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Sakaryanin Sesi Kanal Karasu Tv Sakarya Medyası Gözlem Sakarya Sakarya Haber Sakarya54.net Sakarya Son Dakika Sezgin Cafemm Tutar Sedat Balta Medyabar Karasu Cihan Haber Yusuf Alemdar Rahmi DOĞAN Büyükyanık köyü medyası Bayram Gedikli Efe Karadayı
















