MİLLİ SOSYAL MEDYA VE İNTERNET İLETİŞİM PLATFORMU (KRİZİ FIRSATA ÇEVİRELİM)?

Malumunuz, tüm dünya ile birlikte ülkemiz de bir pandemi krizi ile karşı karşıya. Bu kriz sosyal ve ekonomik olarak ciddi yaralar açıyor...

MİLLİ SOSYAL MEDYA VE İNTERNET İLETİŞİM PLATFORMU (KRİZİ FIRSATA ÇEVİRELİM)?
27 Kasım 2020 - 22:32
Krizi fırsata çevirmek diye bir tabir var ve herkes sık sık kullanır bunu.

Peki, nasıl fırsata çevrilir bu kriz?

Benim aklıma, başta ben olmak üzere özellikle MİLLİ damarı ağır basan bizim mahalle eşrafının sürekli sızlandığı ve bir türlü çözemediğimiz, sosyal medya ve WhatsApp gibi internet üzerinden iletişim platformlarını bir türlü MİLLİLEŞTİREMEME problemi ile ilgili, krizi fırsata dönüştürme anlamında bir teklif geliyor.

Pandeminin en ciddi etkilediği alanların başında EĞİTİM konusu oldu. İnsanların bir arada bulunması ile yayılan Covid19 virüsü yayılmasın diye tedbir olarak hükümetimiz ve Milli Eğitim Bakanlığımız çok hızlı ve başarılı çalışmalar yaptı ve süratle EBA sistemini kurarak, ayrıca zoom platformunu kullanarak bu alanda aksamaya neden olmayacak şekilde tedbirleri başarı ile alarak eğitim faaliyetlerinin devamını sağladı.

Görüyor ve şahit oluyorum ki Okullar; dersleri EBA ve ZOOM platformunda video konferans şeklinde canlı olarak devam ettirirken, Öğrenci-Öğretmen iletişimini ise öğrenci ve öğretmenlerin kurdukları whatsApp grupları ile yürütüyorlar.

Türkiye'de son yıllarda MİLLİ SOSYAL MEDYA ve MİLLİ İLETİŞİM PLATFORMU kurmak adına bazı çabalar oldu ancak maalesef yeterli başarıyı yakalayamadı. Zira bu alanda ESAS SORUN başarılı bir platform "YAPMAK" DEĞİL, esas sorun; yapılan platformu İNSANLARA KULLANDIRABİLMEK, özellikle de İLK YAYGIN KULLANIMI gerçekleştirebilmek idi.

Bu yaygınlaşma bugüne kadar MAALESEF sağlanamadı.

"BIP" olsun, "Yazbee" olsun, "Yaay" olsun yeterli YAYGIN kullanıma erişemedi. Yaygın kullanıma erişememek bir sarmaldır. Yani, toplum yaygın kullanılmayan sosyal platformları telefonlarına kurmaktan imtina ederler ve bu imtina sonucu, zamanla kuranlar da yaygınlaşamadığı için bu programları tekrar silerler. Dolayısı ile bu tip platformlarda YAYGIN kullanım için özellikle ilk kuruluşta İTİCİ ve DESTEKLEYİCİ etkenler şarttır...

Şimdilerde "yaay" için sanatcılar aracılığı ile reklam ve yaygınlaştırma gayretleri olduğunu görüyorum ancak maalesef bu bile yeterli etkiyi sağlayamıyor. Zira whatsApp'ın ve Twitter'ın baskın alışkınlığı ve yaygınlığı altında eziliyorlar. Bu baskın yaygınlığı ancak ve ancak bir parça zorunlu yönlendirme ile kırmak mümkündür.

Ülkemizdeki ÖĞRENCİ ÖĞRETMEN nüfusunun ne derece yoğun olduğu malumunuz. Ülkede neredeyse evinde ÖĞRENCİ OLMAYAN HANE YOKTUR desek herhalde, çok abartmış olmayız.

Diyorum ki;
Gelin KRİZİ bir alanda daha MİLLİLEŞEBİLMEK için FIRSATA ÇEVİRELİM.

Bu alanda çalışma yapılması için Milli Eğitim Bakanlığına yeterli kaynak aktarılsın ve Milli eğitim Bakanlığı da hem kendi ihtiyacını gidermek hem de Ülkeye bu alanda iki kıymetli YENİ ve YAYGIN platform oluşturulması için katkı vermiş olsun.

Örneğin; daha önce Türkcell BIP isminde whatsApp'a çok benzeyen bir platform oluşturmuştu. Bu şirketle sözleşme yaparak veya bunu satın alarak, veya bir başka çözümle bütün EĞİTİM SİSTEMİNDE öğrenci-öğretmen iletişiminin bu platform üzerinden sağlanmasını mecbur tutsa..... hem öğrenci öğretmen iletişimi tam ihtiyacı karşılayacak oranda karşılanmış olur, hem de bu alanda YAYGIN KULLANILAN MİLLİ BİR PLATFORM kazanmış olur ülkemiz.

Aynı şekilde, derslerin canlı işlenmesine katkı sağlayan platformlar da şirketler ile protokol yapılarak özel ve MİLLİ şirketler tarafından yapılması sağlanarak bu alanlarda hem ucuz hizmet alımına hem de bu alanların yeni sosyal medya platformları için MİLLİ ŞİRKETLER oluşumuna katkı verir, zemin oluşturur... ŞİRKET deyince hemen kimse homurdanmasın, zira Twitter, facebook, instegram, whatsApp nasıl Amerika devleti adına bir GÜÇ ise MİLLİ bir TÜRK ŞİRKETİ de Türkiye adına bir güç olacaktır. Unutmayın ABD devleti istese Facebook,Twitter vs.. bütün şirketlerini anında devletleştirir veya zaten kendi devleti tarafından kurulan bu platformları devlet çatısı altına kurardı. Böyle yapıyorlarsa eğer emin olunuz ki çok geçerli REEL sebepleri var.

Ülkenin Milli Eğitim camiasına ait bilgilerinin GÜVENLİ ve MİLLİ bir platformda oluşunun ise paha biçilemez öneme sahip olduğu bilinen bir gerçektir.

Eğer bu alanda YAYGIN bir PLATFORM oluşturulabilirse bu platform kendi ürün FLORASINI oluşturarak bu alanda yeni ve BAŞKA BAŞKA platformların da oluşabilmesine katkı verir.

Yazılım alanında oldukça iyi ve yeterliyiz. Gençlerimiz evelallah, bu alanda önüne konacak her işi yapmaya muktedirler.

LÜTFEN BU FIRSATI KAÇIRMAYALIM.
Allah'a emanet olunuz.

Analiz: Bumin Arı

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum