Rahim Kanseri Nedir Nasıl Anlaşılır?

50-60 lı yaşlarda sık rastlanan kadın hastalıkları arasında olan rahim kanserinin tıbbi literatürde “uterus kanseri ya da uterin kanser” olarak anılır

Rahim Kanseri Nedir Nasıl Anlaşılır?
26 Kasım 2017 - 02:10 - Güncelleme: 29 Ocak 2018 - 01:06

50-60 lı yaşlarda sık rastlanan kadın hastalıkları arasında olan rahim kanserinin tıbbi literatürde “uterus kanseri ya da uterin kanser” olarak anılır. Rahim iç zarınından (endemetrium) kaynaklanan kanserlere endometrium kanseri denir.

Kadınlarda görünen kanser cinsleri arasında 4. sırada olan rahim kanseri aynı zamanda en sık rastlanan kadın üreme organı kanseridir.Genç yaşlarda pek rastlanmayan kanser ekseriyetle menepozda sonraya ortaya çıkmaktadır.Rahim kansarı iç zarda oluşumunu tamamladıktan sonra yayılma eğilimi gösterir. Kan ve ya lenf yoluyla kanserin diğer organlara ve vücudun diğer yerlerine yayılmasına metastas denir.Genellikle iç zarda geliştikten sonra serviks ( rahim ağzı ) yumurtalıklar ve tüpler de metastas yapar.
Uterus Kanserine (Rahim Kanserine) Neden Olan Etmenler
Beklenenden geç gerçekleşen menopoz
Bebek yapmamış olmak
adet düzensizlikleri, adet gecikmeleri, PCOS
Aşırı derecede Şişmanlık (Obesite)
Hipertansiyon
Şeker hastalığı (Diabetes mellitus)
Endometrial hiperplazi öyküsü olanlar
Daha önce doğum kontrol hapı kullanmış veya kullanmakta olanlar rahim kanseri ve yumurtalık kanseri için risklerini azaltırken, rahim ağzı (serviks) kanseri için risklerini arttırırla
Rahim (Uterus) Kanserlerinde Hastaların rahatsızlıkları ve şikayetleri nedir?

İlk bulgusu menopozdan sonraki süreçte rahim kanamaları, adet gören bayanlarda düzensiz adet kanamasıdır.Özellikle düzensiz adet gören kadınlarda çok sinsi davranan rahim kanseri için erken teşhis çok önemlidir.Rahim kanserinde tanı rahim içinden kürtaj ile parça alınıp patoloji labaratubarında mikroskop altında incelenerek konur ve kanser hücrelerinin davranışları ve metastasları incelenir.
Rahim Kanserlerinde Tedavi Nedir?
Rahim kanserine yakalanan hastaların tedavisi için rahimi almak ( Cerrahi Operasyonla) ana prensiptir ve operasyon sırasında kan örnekleri, ve rahim yakınındaki lenf bezlerinden örnekler alınarak metastas olup olmadığı kontrol edilir.Operasyondan sonra alınan tüm örnekler patoloji labratuvarında incelenerek hastalığın yaygınlığı değerlendirilir.Eğer kanser sadece rahim bölgesinde ise histerektomi tam kür sağlar.Kanser metastas yapmışsa operasyona ek olarak yaygınlığın durumuna bağlı tedaviler uygulanır.Kanser çok ilerlemişse ışın (radyasyon) tedavisi yapılır ancak bazı istisnai durumlarda ilaç tedavisi de uygulanabilir.Bu ilaç tedavisine kemoterapi denir.


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum