Zehirlenme Nedir?

Zehirlenme Nedir, İnsan vücuduna zarar verebilecek madderin solunum, cilt, kan ve sindirim gibi yollarla insan vücuduna bulaşmasına zehirlenme denir

Zehirlenme Nedir?
23 Kasım 2017 - 20:06
Zehirlenme Nedir, İnsan vücuduna zarar verebilecek madderin solunum, cilt, kan ve sindirim gibi yollarla insan vücuduna bulaşmasına zehirlenme denir. Ev, iş, okul veya herhangi bir yerde zehirlenmek mümkündür.

Bozulmuş gıdaları yiyerek, ilaç ve kimyasal maddeleri farklı kullanarak ve bir böcek sokması gibi çeşitli şekillerde zehirlenme olabilir. Vücuda giren zararlı maddeye göre zarar genel veya bölgesel şeklinde ikiye ayrılır ve ölüme dahi sebep olabilir. Zehir vücuda sindirim, solunum, deri ve kan olmak üzere vücuda dört farklı yolla bulaşabilir.
Zehirlenme tedavisi ve ilk yardımı zehirlenme sebebi ile zehrin bulaşma yöntemine göre değişiklik gösterir. Mesela bazı zehirlenme durumlarında kusturmak doğru seçim olabilir ancak asit, baz içilmesi veya petrol içilerek oluşan zehirlenme durumlarında kişi kusturulmamalıdır. Bu nedenle tedavi için ilk olarak zehirlenme sebebi bulunmalıdır.
Zehirlenme Belirtileri Nelerdir
Zehirli maddenin temas ettiği ya da zehirli bir canlının sokup, ısırdığı bölgede şişme, kızarma, ağrı, kaşıntı ve gerginlik görülür. Ayrıca bir zehirlenme durumunda ateşlenme, vücutta kızarıklık, döküntü ve kaşıntı görülmesi, zayıf nabız, zor nefes alma, baş ağrıları ile kulak çınlamasına ek olarak halsizlik ve kendinden geçme görülür.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum