Koronavirüs'ün bize bulaşmasından nasıl korunabiliriz?

Koronavirüsten korunmanın en çözüm yolu?

Koronavirus bize bulaşmasından nasıl korunabilirim, Coronavirus yüzeylerde ne kadar aktif kalabiliyor, Virüs korkutucu gözükse de bize engellenemez değildir....

31 Mart 2020 - 02:56 - Güncelleme: 31 Mart 2020 - 19:21
Korona tedbirleri sadece her birimizin Can güvenliğini sağlamak için değil aynı zamanda Kamu düzeni, Devlet güvencesi ve Toplumsal barış için de gerekli olan tedbirlerdir. "Evde Kal" aynı zamanda ""Devletle Kal" demektir. O nedenle "Sağlığımı ben yönetirim; Kontrol bende!.." denemez. Sadece başkalarını değil Kamu düzenini de zorlaştırmış oluruz.
Akıllı, Sorumluluk içinde ve Panik atak değil "Akıllı Atak" içinde bu süreci atlatalım.. Unutmayalım; Devlet Devlet gibi kaldı ve o nedenle muhalefetiyle-iktidarıyla kontrol elde.
Evde Kal'... Başka türlü Devletinle, Komşunla, Sevdiğinle kalamazsın. Evin dışında Hizmet vermek durumunda olanlar için de şükran dua et. Varsa ödevlerimiz yapalım.

ÖNCE KOROVİRUSÜ TANIYALI?

Bütün Dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs elektron mikroskobu altında işte böyle görünüyor. Normalde renksiz olan bu görüntü dijital ortamda renklendirilmiş videodaki sarı yuvarlak Koronavirüsler ve mavi kısımlar ise insan hücreleri gösteriyor. virüsün dışında ise Korona yani taki ismini sağlayan protein parçaları bulunuyor, bu protein parçaları virüsün dışını saran ve yağdan oluşan bir zara bağlı, sabun yağ çözücü etken gösterdiği için elleri sabunla yıkadığımız virüs'un dışındaki yağ eridiği için virüs etkisiz hale geliyor.


Coronavirüs Ün yüzeyindeki bu protein parçaları sayesinde insan hücreleri acı 2 atlı bir roseptere bağlanıyor, acı 2 reseptörü yayılan yanlış bilgi aksine Türklerde De vardır.  Virüs akciğer hücresine bağlandıktan sonra içindeki genetik bilgiyi hücreye enfekte eder genetik madde insan hücresini ele geçirip onu adeta bir virüs üretme fabrikasına dönüştürür ve kısa sürede çok sayıda virüs üretilir. bu sirada vücudumuz virüsleri zayıflatmak ve bağışıklık sisteminin çalışması için vücut ısımızı yükseltir bu yüzden ateşimiz çıkar. ayrıca öksürükle birlikte ciğerlerimizdeki virüs'un dışarı atılması sağlanır. başka bir savunma mekanizması ise ciğerlerden sıvı salgılayarak ciğerlerden uzaklaştırılmasıdır bu olaya inflamasyon yada iltihap denir. Ak ciğerlerdeki hava keseciklerinde sıvı salgılanmaya başlar ve virüsu dışarı atmaya çalışılır ancak coronavirüs bazen akciğerlerde çok fazla sıvı birikmesine ve iltihap oluşmasına neden olur. Hava boşluğunda sıvı biriktiği zaman ciğerler yeterli oksijen alamazlar ve nefes darlığı yaşamaya başlar bazı kişilerde bu durum ağır yaşanır ve solunum cihazı yardımıyla nefes alma ihtiyacı ortaya çıkar. Virüs korkutucu gözüksede engellemez değildir.

Peki Koronavirüs bize bulaşmasından nasıl korunabilirim?

Hasta bir kişi öksürdüğünde hava ile birlikte çok sayıda gözle görülmeyen sıvı damlacıkları saçılır içinde virüslerinde olduğu bu sıvılar havada fazla kalamayıp yere çökerler bu yüzden hastalık etraftaki virüslü yüzeylere dokununca ellerin yüze getirilmesiyle bulaşıyor işte bu nedenle dışardayken ellerin yüze götürülmemesi ve ellerin sık sık sabunla yıkanması ve hastalığın yayılmasını önemli ölçüde azaltıyor. Maske takılması ise sanıldığı kadar koruma sağlamıyor, çünkü maske zamanla nefesimizle ıslanıp ıslanıp virüsleri daha fazla tutabilir hale geliyor.

Ayrıca maskelere olan aşırı talep yüzünden sağlık çalışanları koruyucu ekipman bulmakta zorlanıyor. bu yüzden maske takmak yerine insanlarla aramızdaki mesafeyi bir buçuk metreden fazla tutmak daha etkili bir çözüm, ayrıca hasta olan herkes belirti göstermiyor yani bir kişi hasta gözükmese bile coronavirüs taşıyıp başkalarına bulaştırabilir.

Coronavirüs yüzeylerde ne kadar aktif kaldığı kesin olarak bilinmesede bir kaç gün olduğu düşünülüyor, bu yüzden bir şey satın aldığımızda mümkünse sabunla yıkamalı yada hemen kullanmamalıyız. ayrıca dışarıdan geldiğimizde kıyafetlerimizi hemen boş bir odada çıkarmalıyız ve havalandırmalıyız.

Virüsler yere çöktüğü için ayakkabıların tabanlarına bulaşabiliyor bu yüzden ayakkabıları evin dışında tutmak son derece önemli.

Ayrıca Dünya sağlık örgütüne göre Korona virüsten korunmak için sirke içmek, tuzlu su ile gargara yapmak gibi önlemlerinde faydası bulunmuyor. 

Hasta olduğunu düşünen kişilerin ise ciddi bir rahatsızlıkları yoksa hastaneye gitmek yerine evde durmaları tavsiye ediliyor.


Hastaneye sadece ciddi rahatsızlıkları yaşayan kişilerin başvurması öneriliyor.

Unutmayın Koronavirüsun neden olduğu hastalık grıp kadar basit bir hastalık değildir, öldürme oranı grip virüsüne göre çok daha fazla olan tehlikeli bir hastalık.

Ayrıca yeni ortaya çıktığı için hakkında çok az şey biliyoruz ve henüz bir aşısı yok, bu yüzden Koronavirüsü çok ciddiye almalıyız ve doktorların uyarılarına mutlaka uymalıyız

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum