YÖRE HALKININ ve BELEDİYELERİN İSTEMEDİĞİ TAVUK ÇİFTLİĞİ'NE ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇED RAPORUNU NASIL VERMİŞ OLABİLİR.?

ABONE OL

SAKARYA' VALİLİĞİ' ÇEVRE,ŞEHİRCİLİK ve İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İL MÜDÜRLÜĞÜ, SAKARYA' Büyükşehir Belediyesi' Karasu,İlçe Belediyesi' Kaynarca,İlçe Belediyesi, Karasu,Taşlıgeçit mah. Muhtarılığı' Büyükyanık mah. Muhtarlığı, olmak üzere bu kurumların onayı ve bazı kurumların dahi bilgisinin olmadığı halde yapılan değerlendirmenin gözden kaçırılan yanlışları. SAKARYA' KARASU ve KAYNARCA, İlçeleri Hudutlarında' ( Karasu , Taşlıgeçit Mah. ve Kaynarca, Büyükyanık Mahalleleri sınır hattında' 09.05.2012 Yılında yapılmış olan' ÇIT PİLİÇ TARIM VE İNŞ SAN TİC LTD ŞTİ ( TAVUK BESİCİLİĞİ ) İki adet Fason etlik tavuk yetiştirme kümesleri kurulmuş olup bugün çevreye verdiği sağlık, ekonomik zarar ve etkileri. Yöre halkı Tavuk çiftlileri,nin kurulduğu yıldan beri çiftliklerin vermiş olduğu rahatsızlıklara güçlükle katlandıklarını söylüyorlar. 2 adet çiftliğin bize vermiş olduğu zararları tüm ilgili yetkililere bildirmemize ve toplantılar yapılmasına rağmen Tavuk çiftliği kapasite artışına şiddetle hayır dememize istinaden bizim sesimize ve yaşayacağımız daha büyük sorunlarımıza kulaklarını kapatan yetkili birimler bizim sorunlarımıza ne zaman..? kulaklarını açacaklar diyor mağdur yöre halkı... !


SAKARYA' VALİLİĞİ' ÇEVRE,ŞEHİRCİLİK ve İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İL MÜDÜRLÜĞÜ, SAKARYA' Büyükşehir Belediyesi'  Karasu, İlçe Belediyesi' Kaynarca, İlçe Belediyesi, Karasu, Taşlıgeçit  mah.  Muhtarlığı' Büyükyanık  mah. Muhtarlığı, olmak üzere bu kurumların onayı ve bazı kurumların dahi bilgisinin  olmadığı halde yapılan değerlendirmenin gözden kaçırılan yanlışları.

SAKARYA' KARASU  ve  KAYNARCA, İlçeleri Hudutlarında'  ( Karasu ,  Taşlıgeçit  Mah.  ve  Kaynarca, Büyük yanık Mahalleleri sınır hattında'  09.05.2012 Yılında yapılmış olan ve bulunduğu çevreye geçen süreçte zararları olan' ÇIT PİLİÇ TARIM VE İNŞ SAN TİC LTD ŞTİ ( TAVUK BESİCİLİĞİ ) İki adet Fason etlik tavuk yetiştirme kümesleri kurulmuştur.
Tavuk Çiftliği Kümeslerine İlk etapta, İki köy mahalle halkı karşı çıkmışlar olsada'  uzun bir süreç içerisinde ' Tavuk çiftliği kümeslerinin Köy ve mahalle halkını rahatsız etmeyeceği yönde gerçekleri yansıtmadan kısmen ikna edildiği anlaşılmaktadır.
Burada yapılan İki adet Tavuk çiftliği kümes' Köy ve mahalle halkından küçük bir guruba  iyi niyetli olduklarını göstererek, kesinlikle Köy ve mahalle halkına zarar ve rahatsızlık vermeyeceklerini sadece Tavuk Çiftliği kümesi İki adet yapıp süreç içerisinde Köy ve mahalle halkını rahatsız edecek, duruma gelirse  İlerideki süreçte çözümünü yapacak şekilde ikna ettirilmiş olan halka kapasite artışına izin vermezsiniz gibi sözlerle 2012 ve 2014 yıllarında Köy ve mahalle halkı bölgesinde ilk defa böyle bir Tavuk çiftliği yapılacağından dolayı sorun olmayacağı anlatımlarıyla bir kısmını ikna etmiş olsalarda bugün gerçekler ortada olup yapılacak olan Projeyi  ( 68 kişinin ) istemedikleri apaçık ortadadır.
Geçmişten bugüne gelindiği süreç içerisinde,  Köy ve mahalle halkına ciddi anlamda Tavuk çiftliği kümesleri zarar verir hale gelmiştir.
10.08.2021 yılı Saat 13.30 da başlayan İki köy mahalle halkından  108 ada 3 ve 55 Parsel, de kapasite artışı için yeni Tavuk çiftliği kümesi yapmak istediklerini ve bu konuda Köy ve mahalle halkından, Konuda bahsı  geçen projenin kapasite artışı için proje sunumu yapılmak üzere Taşlıgeçit Köy Muhtarlığının belirlediği Köy kıraathanesinde Proje sunumunun yapıldığı üzere mağdur olan Köylüler.

                                        Projenin Madde ve gerekçeleri.
                        SAKARYA VALİLİĞİ ,  Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü
                                                 AÇILIŞ KONUŞMASI
İlimiz, Karasu İlçesi, Taşlıgeçit Mah. 108 ada 3 ve 55  nolu parsellerde kayıtlı alanda Şenol ÇITLAK tarafından yapılması planlanan Etlik Piliç Yetiştirme Tesisi Kapasite Artışı Projesi hakkında, ÇED Yönetmeliği EK-III 'de yer alan ÇED Genel formatı çerçevesinde hazırlanan ve Bakanlığımıza sunulan dosya ile ilgili, ÇED yönetmeliği 8.Madde gereği ÇED süreci başlatılan projeye ilişkin, ÇED Yönetmeliği 9.Madde gereğince ÇED süresine halkın katılmasını sağlamak, halkı proje hakkında bilgilendirmek, görüş  ve önerilerini almak amacıyla 10 Ağustos 2021 tarihinde Saat : 14.00 ' da, İlimiz Karasu İlçesi, Taşlıgeçit Mah.No.23 adresinde bulunan Merkez Kıraathanesi'nde ÇED Sürecine halkın Katılımı Toplantısı yapmak üzere toplanmış bulunmaktayız.
Ben Hasan ŞAHİN,  Sakarya Çevre ve Şehircilik İl Müd.ÇED ve Çevre İzinl.Şube Müdür Vekiliyim Bu toplantıya Başkanlık yapacağım.
Ayrıca Bakanlığımız ve diğer Kurumlardan katılım olmuştur.
Söz konusu proje ile ilgili olarak başlamış veya bitmiş bir süreç yoktur. Bu toplantıda projenin çevreye olabilecek olumlu ve/ veya olumsuz etkileri üzerinde durulacaktır.
Ayrıca proje ilgili halkın görüşleri, önerileri ve çekinceleri alınacaktır.
Önce proje anlatılarak bilgi verilecek , daha sonra konu hakkında soru, yorum ve önerileri olan varsa önce ismini soyadını, katıldığı kurum veye Mah söyleyip fikirlerini söyleyebilirler.
ÇED başvuru dosyasını hazırlayan firma tarafından yapılmıştır.

Burada halkın görüşü ve fikirleri hangi anlam ve düşünceyle değerlendirilip karar mercileri karar vermiştirler?  Böylesine verilen karar karşısında Yöre ve Köy mahalle halkı neden ve niçin toplanmışlardır?  Görüş ve fikirleri maddelerde anlam ve önem taşımasına rağmen alınması gereken gerçek mağdurlar ile görüşülmüşmüdür? Görüşüldü ise kaç kişi ile görüşülmüştür? Toplantıya katılamayan ve toplantıdan haber edilemeyenlerin görüşleri niçin önemsenmemiştir. 68 kişi ve diğer mağdurlar hangi madde ve gerekçeyle mağdur olduklarını anlamak istiyorlar.

Burada yapılacak olan Projeden bizzat  Karasu, Taşlıgeçit ve Kaynarca, Büyükyanık  Mahalle Muhtarları bilgisi dahilinde Proje, yakınında bulunan ve Projenin önceki yapılarından büyük ölçüde Evinde, bağ, bahçesinde zarar gören ve bu bölgede oturan insanların sağlığı zedelenen, İsim Soy isim ve imzaları altında ( 68 Kişi ) direk etkilenen, Projeye itiraz etmeleri dahilinde, hangi gerekçe ile  ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK  ve İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI’ halkı zor şartlarda ve koşullarda yaşamaya iten kararı vermişlerdir.
 
ÇED raporu hangi hal ve koşullarda verilmelidir, ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ, İZİN VE DENETİM, ANKARA' GENEL MÜDÜRLÜĞÜ' Hangi yol ve yöntemleri izleyerek ÇED raporuna onay vermiştir, Karasu, Taşlıgeçit ve Kaynarca,  Büyükyanık Mahalle halkları ( başta 68 kişi ) olmak üzere bu yaşanan sorunların cevabını ve çözümünü'   TC  .ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ, İZİN VE DENETİM, ANKARA' GENEL MÜDÜRLÜĞÜ' den bir açıklama beklenmektedir.
ÇED Raporu verilme hallerine göre halk diyorki Çevreyi kirletiyorsunuz rahatsız ediyorsunuz bak işte ne güzel yapıyorsunuz, bizde size izin veriyoruz daha fazla rahatsız edin insanları, Doğayı gerektiğinden fazla kirletin diyemi verildi düşüncesi ile ve Dostlar alış verişte görsün mantığı ilemi yapıldı diye soruyor mağdur Halk.

Ayrıntılı bilgi ve belgeler Sakarya' Karasu, Taşlıgeçit Mah. Muhtarı, Sn. Veysel AKSU, da mevcuttur.

     Dilekçe.: EK. I
                                                        T.C
                                               Sakarya İli Karasu İlçesi
                                            Taşlıgeçit Mahalle Muhtarlığı
Sayı     :   2022/1                                                                               11.02.2022
Konu   :   Çed Raporuna İtiraz
                         ÇEVRE ŞEHİRCİLİK  ve  İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI’NA
                                                                                                                             ANKARA
Sakarya İli Karasu İlçesi Taşlıgeçit Mahahallesi 108 ada 3 ve 55 nolu yan yana olan 2 parsel üzerine  Şenol ÇITLAK Tarafından yapılması planlanan etlik piliç yetiştirme tesisi (Kümes) kapasite artışı yapmak istediklerine dair   ÇED    raporu talebi ile ilgili halkın katılım toplantısı yapmış olup   Toplantı oldu bittiye getirilerek kısa bir sunum yapılmıştır. 55 nolu parsel üzerinde 2 adet büyük tesis (kümes) mevcut bulunmakta ve aynı parsel üzerinde 2 katlı tesis (kümes) yapılacağını söylediler. 3 Nolu parselden hiç bahsetmediler. 3 Nolu parsel üzerine hiç bir işlem yapmayacaklarını buraya ÇED raporu almak istemediklerini beyan ettiler.
3 ve 55 nolu parsellere  30 mt  ile  250  mt  mesafede 25 adet  ev  bulunmaktadır.  İnsanlar   evlerinde  kokudan ve tozdan dolayı  oturamamakta,   Tarlalarında çalışamamaktadır.  Bu nedenle halkın katılım toplantısında yeni bir tesisi  ( kümes )  yapılmasına  vatandaşlar kesinlikle ve şiddetle karşı çıkmışlardır.  Toplantıdan sonra, da Dilekçe yazıp Mahalle halkı imzaları ile Resmi olarak itirazda bulunmuşlardır.  Daha sonraki aşamalarda hiçbir Resmi kurum,  İlgili Mahalleye gelip yerinde görmemişlerdir, Halkın fikrini ve resmi verdikleri itiraz dilekçelerini dikkate almamışlardır.
Halkın itirazları hiçbir şekilde dikkate alınmayarak   Şenol ÇITLAK’ a  3 ve 55 nolu parseller için gayri resmi düşündüğümüz olumlu ÇED raporu verilmiştir.    ÇED  raporu veren kurum yanıltılmıştır.  Şenol ÇITLAK  Tarafın,dan halk resmen kandırılmıştır.  Resmi kurumlarda  buna alet edilmiştir.  Bu ÇED  raporu ile ilgili gerekli araştırmaların yerinde yapılarak, Halkın huzurlu ve sağlıklı bir şekilde evlerinde yaşayabilmeleri   ve Tarım arazilerinde bahçelerinde çalışabilmesi için  ÇED  raporunun iptal edilmesi hususunda :
Gereğinin yapılmasını önemle ve saygılarımla arz ederim.
                                                                                                                       Veysel AKSU
                                                                                                                                     MUHTAR
Ek: Konu ile ilgili yazışmalar
Taşlıgeçit Mah. Karasu- SAKARYA     Tel..: 0 (532 000 00 00  ) Ayrıntılı bilgi için Veysel AKSU


Dilekçe.: EK.II

                                                              T.C
                                               Sakarya İli Kaynarca İlçesi
                                            Büyükyanık Mahalle Muhtarlığı
Sayı     :   2022/1                                                                            11.02.2022
Konu   :   Çed Raporuna İtiraz
                           ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK  ve İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI’NA
                                                                                                                             ANKARA
Sakarya İli Karasu İlçesi Taşlıgeçit Mahahallesi 108 ada 3 ve 55 nolu yan yana olan 2 parsel üzerine  Şenol ÇITLAK Tarafından yapılması planlanan etlik piliç yetiştirme tesisi (Kümes) kapasite artışı yapmak istediklerine dair   ÇED    raporu talebi ile ilgili halkın katılım toplantısı yapmış olup.  Toplantı oldu bittiye getirilerek kısa bir sunum yapılmıştır. 55 nolu parsel üzerinde 2 adet büyük tesis (kümes) mevcut bulunmakta ve aynı parsel üzerinde 2 katlı tesis (kümes) yapılacağını söylediler. 3 Nolu parselden hiç bahsetmediler. 3 Nolu parsel üzerine hiç bir işlem yapmayacaklarını buraya ÇED raporu almak istemediklerini beyan ettiler.
3 ve 55 nolu parsellere  30 mt  ile  250  mt  mesafede 25 adet  ev  bulunmaktadır.  İnsanlar   evlerinde  kokudan ve tozdan dolayı  oturamamakta,   Tarlalarında çalışamamaktadır.  Bu nedenle halkın katılım toplantısında yeni bir tesisi  ( kümes )  yapılmasına  vatandaşlar kesinlikle ve şiddetle karşı çıkmışlardır.  Toplantıdan sonra, da Dilekçe yazıp Mahalle halkı imzaları ile Resmi olarak itirazda bulunmuşlardır.  Daha sonraki aşamalarda hiçbir Resmi kurum,  İlgili Mahalleye gelip yerinde görmemişlerdir, Halkın fikrini ve resmi verdikleri itiraz dilekçelerini dikkate almamışlardır.
Halkın itirazları hiçbir şekilde dikkate alınmayarak   Şenol ÇITLAK’ a  3 ve 55 nolu parseller için gayri resmi düşündüğümüz olumlu ÇED raporu verilmiştir.    ÇED  raporu veren kurum yanıltılmıştır.  Şenol ÇITLAK  Tarafın,dan halk resmen kandırılmıştır.  Resmi kurumlarda  buna alet edilmiştir.  Bu ÇED  raporu ile ilgili gerekli araştırmaların yerinde yapılarak, Halkın huzurlu ve sağlıklı bir şekilde evlerinde yaşayabilmeleri   ve Tarım arazilerinde bahçelerinde çalışabilmesi için  ÇED  raporunun iptal edilmesi hususunda :
Gereğinin yapılmasını önemle ve saygılarımla arz ederim.
                                                                                                                       Şaban ÇİMEN
                                                                                                                                     MUHTAR
Ek: Konu ile ilgili yazışmalar
Büyükyanık Mah. Kaynarca- SAKARYA     Tel..: 0 (535 000 00 00 ) Ayrıntılı bilgi için  Şaban ÇİMEN




 














68 KİŞİNİN İTİRAZ İMZALARI VE HAKLI GEREKÇELERİ.!!
DİKKATE ALINMAMA SEBEBİ ARAŞTIRILIYOR.!!












BU GÜBRELERİN DÖKÜLDÜĞÜ YERLERDE TAVUK ÖLÜLERİ EVLERİN BAHÇELERİNDE ÇOCUKLARIN SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR.!!


BU ÇİFTLİKLERDE YETİŞEN TAVUKLARIN GÜBRESİNDEN ÇIKAN KOKU VE BUHAR ÇEVREDE YAŞAYANLARIN SAĞLIĞINI OLUMSUZ ETKİLİYOR.!!


İNSANIN NEFESİNİ KESECEK KADAR AĞIR KOKULARIN YAYILDIĞI BÖLGELERDE ASTIM HASTASI VE NEFES DARLIĞI ÇEKEN İNSANLARIN YAZ AYLARINDA YAŞAM MÜCADELESİ VERİYOR OLMALARI ŞİKAYETLERİ ARTIRMIŞTIR.!!
BU KONUDAKİ ŞİKAYETLERİN YETERİNCE DEĞERLENDİRİLMEMESİ HALKI TEDİRGİN ETMEKTEDİR.