Savaş Masada kazanılmaz?

ABONE OL

Savaş hiledir, Ama, her hile savaş değildir ve her savaş da masada kazanılmaz...

Gündüz Demirhan / Özel Haber

Savaş hiledir...

Ama, her hile savaş değildir ve her savaş da masada kazanılmaz.

İki ay kadar önce, biz Afrin'e girerken, Altıncı Filo da Cebelitarık'tan Akdeniz'e giriyordu. Şimdi kısmen Suriye açıklarına kadar geldiler. Rus savaş uçakları, en son ve en üst teknoloji ile donatıldığı iddia edilen ABD uçak gemisi üzerinde taciz uçuşu yapıyor.

Kimin teknolojisi çok daha üstündür, bilmem ama ak koyun kara koyun belli olur. Mesela bir yıldan fazla zamandır, "dünyanın en iyi SİHA'sı bizde" diyordum, ispatlandı. Gördük. Göreceğiz.

Doğu Akdeniz daha çok ısınacak. Yunan ve İsrail doğalgaz arama çalışmaları belki de hepsinden daha fazla önem kazanacak.

Bugüne gelirsek...

Savaşın bir diğer cephesinde ise borsalar düşüyor. Özellikle de, Rusya ve Türkiye borsaları.

Dolar tüm zamanların rekorunu kırdı. Bu kime yarar?

Türkiye ve Rusya'daki borsa oyunları, dönen dolaplar, spekülasyon ve maniplasyonlar birbirine çok benzeşir. Çünkü, aynı tip yatırımcı profili vardır.

Hızlı ve çabuk hareket eden, birden çok para kazanmak isteyen ve oldukça kurnaz manevra sahibi bıyıklı yabancılar asıl oyuncudur. Pokerde devamlı el arttıran ama hiç bir eli alamayan oyuncudur bunlar. Felaket tellallığı görevini üstlenmişlerdir.

Mesela, onbin lira ile 5 milyon liralık işlem hacmi yapar ve tek kuruş kazanmaz... Ama kokuyu almıştır ve ayağını tuzağa kaptırmış çakal gibi debelenip durur. Öyle yaygara çıkartırlar ki, sanınılır ki ormanda başka kimse yok.

Evet, ormanda başkalarıda var. Gerçek yabancı ve yerli devasa fonlar asıl ve gerçek yatırımcılar var. Bu büyük fonlarda alım ya da satım bir günde bitmez. Günlük işlem hacmi yüzbin lot olan bir hisse senedinde, üç beş milyon lotluk alış veya satış miktarı, bazen bir ay boyınca bile bitmez.

Bu nedenle ki, borsadaki bu hareketlenmelere anlık bakmak oldukça yanlıştır.

Kaybettiler... Kaybediyorlar ve kaybedecekler... Bunu biliyorlar. Borsada yabancı payı yüzde 70'lerde. Amaç satış yapmak değil, infial ve panik havası oluşturmak. Yukarıdan satıp aşağıdan almak. Aynısını bir ay önce Çin ile olan gerilimde de yaptılar. O zamanda söyledim, yazdım. Dediğim gibi de oldu.

Borsada bu oyunun adı keriz silkelemedir. Ve her zaman tutar. Olayları kullanır, açığa satışlar yapar, piyasayı düşürür ve aşağıdan daha ucuzdan da satılanlar alınıp yerine konur. Olan budur. Olayın filleri ise, büyük fon müdürleri ile anlaşan bıyıklı yabancılardır.

Piyasalarda gördüğüm şudur... Küresel sermaye, Türkiye'nin kaybedeceği bir savaşı düşünmüyor. Ama, bu imajı vermek istiyor.

Mesele sadece para değil... Ortadoğu halklarını peşinden sürükleyecek başka, ikinci bir ülke yok.

Ben, küresel sermayenin bir Armageddon, bir Melhamei Kübra savaşı istediğine inanmıyorum.

Çünkü... Parayı seven paraya doymaz. Tevrat'ta böyle der. Masada kazanmak tek hedefleri olacaktır. Çünkü, Vietnam, Afganistan ve Suriye yenilgilerini artık yeni nesil okuyor ve doların afyonu her an patlayabilir. Dünyanın gelmiş geçmiş en büyük sanal parası olan doların başına gelebilecek bir felaket, dünyada çok ama çok şeyi kökünden değiştirir. Şeytaniler bunu göze alamaz.

Artık onların oyunlarına, aynı oyunlarla karşılık veriyoruz. Rıza Sarraf ve Hakan Atilla olayının perde arkasında da bu durum yatıyor... Ama aynı yetkiye sahip aynı işi yapan 17 şirket daha var. Sadece 2017 yılında 550 ton altın ithal ettik. Bunu da biliyorlar.

Bugün altın da yükseldi.

Bu defa masada bizim de kazanma ihtimalimiz var. Artık bizim de güzel poker oynayan oyuncularımız olduğunu biliyorlar ve hiç blöf yapmıyoruz.

Tilkinin dönüp dolaşıp geleceği yer kürkçü dükkanıdır.

Ve bu dükkan da, bizim dükkandır.

Selam ve dua ile.

Gündüz Demirhan / Özel Haber