Doğum parası nasıl alınır? 2021 doğum ücreti kaç TL?

ABONE OL

Yeni doğum parası yani süt parası almak için sigortalının çalışmış olduğu işyerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik kurumuna müracaat etmek gerekir. Doğum parası alabilmek için doğan bebeğin kimlik bilgileriyle birlikte bağlı bulunulan Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurulduğunda SGK kişinin banka hesabına bu bedeli öder. Peki 2021 doğum parası ne kadar?

Doğum parası, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından her doğum yapan T.C vatandaşına verilmektedir. Doğum parası, ilk çocuk, ikinci çocuk, üç ve daha fazla çocuk doğuran annelerin ücretleri farklılık göstermektedir. Belirtilmiş olan kanuna göre, çalışmayan anneye birinci çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü ve sonrasında doğan çocuk için ise 600 TL doğum parası ödenmektedir. 

Doğum Parası Şartları Nelerdir?

Doğum parasının şartları tamamlanıyorsa aile yardım için başvuru yapar. Doğum parası almak isteyen aile için gereken şartlar şu şekildedir:

Çalışan kadın doğum izni başlamadan önce işten ayrılmamalıdır.

Çalışan kadının sigortalılık halinin devam etmesi gerekir.

Belirlenen sürede yani 112 gün içinde iş yerinde çalışmamanız gerekir.

Doğumun gerçekleşmiş olması şarttır.

Doğumun sonucunda bebeğin sağ kalması gerekir.

Doğum yapan bir kadın için sağlanan başka haklarda bulunur. 90 gün prim şartıyla kadının rapor parası alması sağlanabilir.

Doğum Parası Başvuruları için Gerekli Evraklar Nelerdir?

Doğum yardımı başvurusu için yapmanız gerekli adımlar;

Doğan bebeğin T.C. kimlik kartı

Anne veya babasının T.C. kimlik kartı

Başvuruda bulunmak için başvuru merciinden alınmış olan belgeler ve tam, doğru biçimde doldurulmuş olması gerekir. Bu belgeler ile Sosyal Güvenlik Kurumlarına Başvuru Yapabilirsiniz.

Doğum Yardımı Sorgulama Nasıl Yapılır? 

Doğum yardımından yararlanıp yararlanamayacağınızı sorgulamak için e-Devlet üzerinden işleminizi yapabilirsiniz. e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra;

e-Devlet kapısına giriş yapabilirsiniz.

Arama kısmına ”Doğum Parası” yazarak,

Çıkan arama kısımlarından ”Doğum Parası Sorgulama” seçeneğini seçin,

Daha sonra sorgulama yapabilirsiniz.

Bir diğer sorgulama yöntemi ise 183 veya 144 numaralı çağrı merkezlerini arayarak doğum parası sorgulamanızı yapabilir ve gerekli tüm bilgileri alabilirsiniz.

Doğum Parası Nasıl Alınır?

Yeni doğum parası yani süt parası almak için sigortalının çalışmış olduğu işyerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik kurumuna müracaat etmek gerekir. Doğum parası alınabilmesi için doğan bebeğin kimlik bilgileriyle birlikte bağlı bulunulan Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurulduğunda SGK kişinin banka hesabına bu bedeli öder.

Doğum yardımı için başvur yapılan birim Aile ve Sosyal Hizmetleri Bakanlığıdır. Bakanlık tarafından belirlenen başvuru dilekçeleri titizlikle incelenerek doğum yapan annelere verilir. Dilekçe ve form örnekleri Sosyal Hizmetler Müdürlükleri ya da Kaymakamlıklara iletilir.

2021 Doğum Parası Ne Kadar?

2021 yılında süt parası yeniden düzenlenerek 232,00 TL olarak belirlendi. Bu bedel her ay bazında değil tek sefere mahsus olmak üzere sigortalının kendisine yada sigortalı olmayan eşin doğumu nedeniyle yine kendisine ödenir. Süt parasından yararlanabilmek için sigortalının çalışmış olduğu işyerinin bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik Kurumunun merkezlerine yani ilçelerdeki sosyal güvenlik merkezlerine, illerde ise Sosyal güvenlik il müdürlüklerine müracaat etmeleri yeterli olacaktır.Başvuru neticesinde SGK Nüfus kayıt sistemi üzerinden kimlik bilgileri kontrol ve teyit eder ve yapılan başvuruları neticesinde de o yıl geçerli olan doğum ücreti kişinin banka hesabına yatırır. 300 TL. ile 600, TL. arasında değişen doğum yardımı ve süt parası ise 232 TL olarak belirlenmiştir.

Süt Parası Ücreti

Başvurular Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı müdürlüklerin ve Sosyal hizmetler merkezlerine yapılacaktır. İlk ödemelerini Haziran ayında yapan bakanlığına 183 ve 144 nolu hatlardan ulaşabilirsiniz. Bu uygulama ile babalarında izin günleri de 5 güne çıkartıldı. Çalışan annelerin 16 haftalık geçici iş görmemezlik rapor paraları da verilmeye devam edilmektedir.

Doğum parası 2021 yılında aşağıda ki gibidir;

1. çocuk için 300 TL.

2. çocuk için 400 TL.,

3. çocuk için 600 TL.

Daha fazla çocuk olduğunda üzerine eklenerek doğum ve süt parası alınır. Doğum parası olarak devlet tarafından ödenmektedir.