Aşırı stres ve unutkanlık?

Aşırı stres ve unutkanlık konusunda uzunca bir soruya Psikiyatri uzmanı Uzm

Aşırı stres ve unutkanlık?
23 Kasım 2017 - 20:30 - Güncelleme: 29 Ocak 2018 - 01:11

Aşırı stres ve unutkanlık konusunda uzunca bir soruya Psikiyatri uzmanı Uzm. Dr. Murat Ertemir tarafından cevap verilmiş.
Soru : Ben 28 yaşında bir öğretmenim. Ailemle birlikte kalıyorum.
Bügün babam bazı sıkıntılarını benimle paylaştı. Bunların normal olduğunu düşünüyor ve bir doktora gitmekte istekli değil. Karşılaştığım belirtileri size aktarıp bu konudaki fikrinizi babamla paylaşıp doğru bir adım atmak istiyorum.

En ufak şeyleri büyütüyor, telaşlanıyor. Namaz kılan birisi her namaz vakti geldiğinde sanki namazı kaçıracak gibi yarım saat öncesinden hazırlanıp ezan okunur okunmaz namazını kılıyor. Olaki o an başka bir iş oldu acayip stres yapıyor, bazen sinirleniyor.
Hastaneye gitmekten ve hastalanmaktan korkuyor.
İlaç (psikiyatrik) kullanmaktan hoşlanmıyor.Kendi kontrolünün elinden alınacağını düşünüyor.
Korktuğu , heyecanlandığı anıları unutuyor. Örneğin dün akşam kaza tehlikesi atlatmış bu gece aklına geldi.

Annemin yapmasını istemediği şeyleri yapıyor ve bunu unuttuğunu iddia ediyor. Bugün bunu niçin sürekli yaptığını sorduğum da gözeleri doldu ve hayatımda babamı ağladığını ilk defa gördüm. Bir çocuk gibi ağladı. Bana inanmıyorsunuz ama beni uyardığını unutuyorum, dedi.

Sıkıntılı olduğu durumlarda kafasını kaşıyor. Bir dönem başında sivilce şeklinde yaralar çıktı dermoloğa gitti ve bir ilaç kullanarak geçti.

Streslendiğinde kan beynine sıçramış gibi kafası kızarıyor ama sinirini dışa genelde vurmuyor. Vurduğunda da annemle aralarında kavga çıkıyor.

Babamın iyi biri olduğunu biliyorum ama streslenip kavga edeceği durumlarda sanki kişiliği kayboluyor farklı biri oluyor. Daha sonra bunları anlattığımda hatasını kabul ediyor ve elinde olmadan olduğunu söylüyor.

Cevap : merhaba ifadelerinizde babanızın kaygılarından bahsetmişsiniz, evet birtakım sıkıntılarının olduğu görülüyor.Ancak babanın yaşı genel sağlık durumu ve psikiyatrik değerlendirilmesinde yarar var , kontrolunu kaybetmeyecegını vurgulayınız ve bir doktora en azından danışmak için bir görüşme yapmnasını öneriniz sadece görüşme ile bir takım problemleri çözme şansı var ikna etmeye çalışın geçmiş olsun.


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum