Son Dakika: Elçiliklerden art arda açıklama: Geri adım attılar

ABONE OL

Son dakika haberine göre 10 büyükelçinin Osman Kavala'nın serbest bırakılması yönünde çağrı yapması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın büyükelçiler için istenmeyen adam talimatı sonrası ABD'nin Ankara Büyükelçiliğinden bir açıklama geldi. ABD ve diğer bazı ülkelerin büyükelçilikleri geri adım atarak Viyana Sözleşmesi'nin 41. maddesine riayet ettiklerini duyurdu. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan mesajları olumlu karşıladı.

18 Ekim'de Ankara'da görev yapan ABD, Almanya ve Fransa da dahil 10 büyükelçi, Osman Kavala'nın serbest bırakılması için çağrıda bulunmuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu duruma tepki göstererek 10 ülkenin büyükelçisinin istenmeyen adam ilan edilmesi talimatını Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na verdiğini açıklamıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Çavuşoğlu'na talimat: 10 büyükelçi istenmeyen adam ilan edilecek

ABD BÜYÜKELÇİLİĞİNDEN AÇIKLAMA

ABD ve diğer bazı ülkelerin Ankara büyükelçilikleri, diplomatların bulunduğu ülkelerin kanun ve nizamlarına riayet etmesini öngören Diplomatik İlişkiler Hakkındaki Viyana Sözleşmesi'nin 41. maddesine riayet edildiğini açıkladı.

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nin, Twitter hesabından yapılan açıklamada, "ABD, 18 Ekim tarihli açıklamaya ilişkin bazı sorunların yöneltilmesi vesilesiyle, Diplomatik İlişkiler Hakkındaki Viyana Sözleşmesi'nin 41. maddesine riayet etmeyi teyit eder." ifadesini kullanıldı.

pic.twitter.com/mySQMTUKnz

— U.S. Embassy Turkey (@USEmbassyTurkey) October 25, 2021

DİĞER BÜYÜKELÇİLİKLER

 

Osman Kavala açıklamasına imza atan Kanada, Finlandiya, Danimarka, Hollanda, İsveç, Norveç ve Yeni Zelanda'nın Ankara büyükelçilikleri de ABD'nin Twitter'da yaptığı açıklamayı retweet etti.

Hollanda, 18 Ekim tarihli açıklamaya ilişkin bazı soruların yoneltilmesi vesilesiyle, Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi’nin 41. maddesine riayet etmeyi teyit eder.

— Marjanne de Kwaasteniet (@MdeKwaasteniet) October 25, 2021

ERDOĞAN OLUMLU KARŞILADI

 

'nın Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından aldığı bilgiye göre, ABD'nin ve bazı ülkelerin Ankara büyükelçiliklerinin Viyana Sözleşmesinin 41. maddesine ilişkin yaptıkları açıklama, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından olumlu karşılandı.

41. MADDE NE DİYOR?

 

Diplomatik İlişkiler Hakkındaki Viyana Konvansiyonunun 41. maddesi, bir diplomata, bulunduğu ülkenin yasalarına ve düzenlemelerine saygı duymayı şart koşuyor.

Maddede, "Kabul eden devletin kanunlarına ve nizamlarına riayet etmek, ayrıcalıklarına ve bağımsızlıklarına halel gelmeksizin, bu gibi ayrıcalıklardan ve bağışıklıklardan yararlanan her şahsın görevidir. Anılan devletin iç işlerine karışmamak da bu şahısların keza görevidir." ifadeleri yer alıyor.

Kanada, 18 Ekim tarihli açıklamaya ilişkin bazı soruların yöneltilmesi vesilesiyle, Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi’nin 41. maddesine riayet etmeyi teyit eder.

— Kanada Turkiye (@KanadaTurkiye) October 25, 2021