Jandarma telefon dolandırıcılığına karşı bilgilendirme yaptı
Sakarya İl Jandarma Komutanlığı personeli, ev ev dolaşıp kırsal kesimde oturan vatandaşları telefon dolandırıcılığına karşı bilgilendirdi.
Sakarya İl Jandarma Komutanlığı personeli, kırsal mahallelerde ikamet eden yaşlı vatandaşları kahvelerde ve evlerinde ziyaret ederek hal hatır sordu. Ziyaret sırasında vatandaşlara telefon, internet ve mobil bankacılık dolandırıcılığı konusunda bilgilendirme yapıldı.
Jandarma yetkilileri, yaşlı vatandaşların yanında olduklarını hissettirmek ve güvenlik konularında bilinçlendirme yapmak amacıyla bu tür ziyaretlerin devam edeceğini belirtti. Yaşlı vatandaşlar, jandarma personelinin bu duyarlı yaklaşımından memnun olduklarını ifade ettiler.
Jandarma ekipleri ellerinde broşürleri kırsal kesimlerde yaşayan vatandaşların evlerine tek tek gidiyor ve kahvehanelerde oturan yaşlı vatandaşlara dağıtıyor ve bilgilendiriyor.
Sakarya İl Jandarma Komutanlığı personeli Jandarma Üst ÇVŞ. Dilek Uğur, “Eğitimlerimiz güzel gidiyor. Biz bunu bir süreç olarak başlattık. Kapı kapı dolaşarak altı aydır vatandaşlarımıza dolandırıcılığın bir suç olduğunu, dolandırıcılığın türlerini, nasıl önlemler alınabileceğini, bizler komutanlığımız olarak şimdiye kadar nasıl bir çalışmalar yaptık bu süreçlerden bahsediyoruz. Dolandırıcılığın türlerinden bahsediyoruz. Yaklaşık 20 yıldır ülkemizde süre gelen bir durum var. Kendini hakim, savcı, polis, jandarma olarak tanıtıp, isminiz bir terör örgütüyle bağlantılı ya da herhangi bir banka soygununda isminiz geçti, şu kadar bir meblağı öderseniz suç dosyasından isminiz silinebilir ya da operasyonda kullanılacaktır gibi mesajlar alıp, maalesef dişiyle tırnağından arttırdığı paralarını heba eden insanlarımız var. Sosyal medya üzerinden yapılan sahte internet alışveriş sitelerimiz var. Bunlara dikkat etmeleri lazım. Sosyal medya üzerinden yabancı kişilerle tanışıp, maalesef belli aralıklarla para aktarımı yapıyorlar. Sırf tanışabilmek için, çay kahve içebilmek için bunlara dikkat etmeleri lazım. Bankalardan arayıp şifrenizi ihtiyacımız duydu, ihtiyaç duyuldu şeklinde ifadeler var, mesajlar var. Böyle bir durum söz konusu değil. Hiçbir banka personeli arayıp da vatandaşın şifresini talep edemez. Bizler de bunlarla ilgili vatandaşımızı birleştirmek için. Kapı kapı dolaşarak dolandırıcılıkla ilgili broşürleri, mektupları dağıtıyoruz, hem de kısa bir seminer veriyoruz.” dedi.
Vatandaş Cevat Çobanoğlu, “Bizim için çok faydalı oldu. Allah razı olsun komutanlarımız anlattı, dinledik. Şimdiden sonra yapılacak böyle dolandırılacak şeyleri öğrettiler bize. Biz de şimdi komutanlarımız burada yardımcı oldular. Allah razı olsun geldiler, dinledik. Şimdiden sonra inşallah böyle bir şeyler olmaz. Biz de tedbirimizi alırız. Biz hakimiz, karakoldan geliyoruz. Bunları anlattılar. Yok jandarmaya gitmeyin, biz sizin işinizi halledeceğiz. Böyle şeylere inanmayın diye bize anlattılar. Allah razı olsun.” dedi.
Kırsal kesimde yaşayan vatandaş Sümeyye Kumral, “Bizim için çok faydalı oldu. Özellikle karısal bölgede olanlar. Biraz daha bu konulardan uzak oluyorlar. Yani bilgi sahibi olmakta uzak oluyorlar. Telefon üzerinden gelen aramalar özellikle işte asker, savcı, polis gibi işte adınız işte terör örgütüne karıştı gibi ifadeler kullanıp. Bizden para isteyip de hesaplarınızdan kesinlikle para göndermeyin veya elden vermeyin diye bizi uyardılar. Bizim için çok faydalı oldu. Çok teşekkür ediyoruz kendilerine.” dedi.