Facebook'un haber bülteni değişiyor, Bu değişim Kullanıcıları nasıl etkileyecek?

ABONE OL

Facebook Şirketi, diğer kullanıcılardan ve Facebook sayfalarından gönderilen bilgisayarlarla seçilen yayınları görüntüleyen haber akışını çalıştıran algoritmayı değiştiriyor...

Facebook Şirketi, diğer kullanıcılardan ve Facebook sayfalarından gönderilen bilgisayarlarla seçilen yayınları görüntüleyen haber akışını çalıştıran algoritmayı değiştiriyor. Sitenin kurucusu Mark Zuckerberg , artık "alakalı içerikleri bulmanıza yardımcı olmak" için öncelik tanımayacaklarını söylüyor . Yeni hedef "daha anlamlı etkileşimlere" sahip olmanıza yardımcı olmaktır.

Ne değişecek?

Günümüzde çoğu insanın haber akışları, markalardan, işletmelerden ve haber medyasından profesyonelce hazırlanmış içerik tarafından yönetiliyor. Zuckerberg, Facebook'un bu dengeyi değiştirmesini istediğini ve bunun sonucunda feed'inizin, üye olduğunuz Facebook gruplarının yanı sıra arkadaşlarınızın ve ailenizin gönderileri hakim olacağını söylüyor .

Değişiklik henüz yürürlükte değil, bu nedenle bu yaklaşımın ne kadar farklı olacağını bilmek zor.

Ancak Facebook hafifçe dokunmatik bir yaklaşım benimsemek isterse, etki, içeriğin dengesini ustalıkla değiştiren, en başarılı olan yayın türlerini değiştiren, ancak bunları tamamen kaldırmayan haber besleme algoritmasına yapılan diğer değişiklikler gibi olabilir.

Bunu neden yapıyor?

Zuckerberg, Facebook'un akademik araştırmalar üzerinde çalıştıklarını ve sosyal medyanın yalnızca "ilgilendiğimiz insanlarla bağlantı kurmak" için kullandıklarında kullanıcıların sağlığı için iyi olduğuna karar verdiğini söyledi. Kasım ayında şirket, "pasif" sosyal medya kullanımının zararlı olabileceğini iddia eden bir yayın yayınladı ve siteye daha aktif ve toplumsal bir yaklaşım getirdiğini savundu.

Sonuç olarak, Zuckerberg, Facebook'un bu etkileşimleri teşvik eden mesaj türlerini tanıtmak istediğini söylüyor; yalnızca yüzey etkileşimlerini teşvik ediyor - seviyor ve paylaşıyor.

Değişiklik, Facebook'a başka zarar da getirecektir. Haber medyasının etkisini azaltarak, "sahte haberler" için bir çoğalma zemini haline geldiğinde , Gezi olayları misali toplumsal kitleler, bir anda toplanma olanağı sunabilir.

Şirket, daha geniş web veya profesyonel olarak üretilen videolara ve fotoğraflara bağlantıları paylaşmaktan çok, "organik paylaşım" daki düşüşten uzun süre endişe duyuyordu - kullanıcılar kendi hayatları hakkında içerik yayınlıyor. Kullanıcıların kendi hayatları hakkında daha fazla bilgi paylaşması, diğerlerini aynı şeyi yaptığını görmesi ve bu nedenle organik içeriği teşvik etmesinin daha fazla organik içerik oluşturması olasılığı daha yüksektir.

Facebook daha önce böyle bir şey yaptı mı?

Aralık 2013'te Facebook, "Facebook dışındaki bir yerde barındırılan bir fotoğrafı" üzerine "yüksek kaliteli makaleler" geliştirmek için algoritmasını değiştirdi. Bu süreçte, aynı zamanda çok çekici içeriği üreten yayıncılar için de hedef alındı . Toplumsal haber sitesi Upworthy, algoritma değişikliğinden bir ay sonra trafiğini yarı yarıya azalttı; bu da hiç olmadığı kadar geriledi.

Benzer değişiklikler , Facebook'un yerel içeriğinin bir türü olan "anlık makaleler" in tanıtımına odaklanmaya karar verdiği yıllar boyunca yaşandı ; videoyu tanıtmak için pivot yapmak; videodan canlı videoya dönmek; ve şirketin daha güçlü bir toplum duygusu inşa etme girişimi olan canlı videodan Facebook gruplarına geçmesi.