Zekat Nedir?

Zekat, Kuran'da belirtildiği gibi; fakire, yoksula, borçluya, yolcuya, mücahide veya kalbi İslam'a ısındırılmak istenene bir şeyler vererek yardımcı olmak da değildir. Peki nedir zekat?...

Zekat Nedir?
27 Ocak 2020 - 19:59
Zekat sadece, İslam'ın sıradan saydığımız beş şartından biri değildir. Zekat, sadece malın yirmide veya kırkta birini muhtaca vermek değildir. Zekat, Kuran'da belirtildiği gibi; fakire, yoksula, borçluya, yolcuya, mücahide veya kalbi İslam'a ısındırılmak istenene bir şeyler vererek yardımcı olmak da değildir.

Peki nedir zekat?


Zekat, Kuranı Kerim'de bir ayın günleri kadar geçmektedir. Zekat, Kuranı Kerim'de bir ayda hafta sayısını çıkarttığımız oranda da, yani çalışma günü sayısınca da namaz ile beraber zikredilmektedir. Düz şekilde söylemek gerekirse, 30 defanın 26'sında zekat ve namaz bir aradadır.
"Namazı dosdoğru kılın, zekatı verin."
Defalarca zikrediliyor bu emir... Ve bu şekilde defalarca. Yok mu bir hikmeti? Namaz, dînin direği... Eee zekat yanında ne oluyor.
Benim diyeceğim şu...
Zekat bir ilaçtır. Zekat, toplumda adaletin kılıcıdır. Zekat, toplumsal sorunların ilacı; adaletin de tecellisidir.
Unutmayalım... Hz. Ebu Bekir, iki tane yalancı peygamber, isyancı varken; onları bir tarafa bıraktı ve zekat vermeyi reddeden kabilelere savaş açtı...
Ya da daha uç bir örnek... Al Capone... Vahşi ve zaptı mümkün olmayan bir mafya babası. Dünyanın en büyük devleti, en büyük ekonomisi Amerika bu gangsteri, sadece vergi borcundan yakaladı, yakalayabildi...
Parayı toplamak güç için, adalet için ve yapılacaklar için önemli...
Zekat niye namaz kadar önemli?
Nasıl adaletin tecellisi oluyor?
Nasıl toplumsal ilaç oluyor?
İslam, materyalist bir dîn değilse bunun açıklaması ne?
Şöyle...
Bugün dünyada borca dayalı bir kalkınma modeli var. Bankalar, simsarlar ve rantçı tefecilerin izin verdiği kişiler ekonomide rol alabiliyor. Ama zekat müessesi düzgün çalışırsa, her yıl yeni dürüst zenginler ortaya çıkar. Hem de topluma ve sisteme minnet duyan iyi zenginler...
Türkiye için, kısa bir hesap ve bir beyin jimnastiği...
Türkiye'de toplanabilir zekat kapasitesi 80 milyar dolar civarında... Kaynak soran olursa, bu hesabı credit suisse yaptı... Her yıl bu para en az milyar dolar civarında 80 kişiye verilse, 10 yılda 800 adet milyar dolarlık zenginimiz olur.
Bir soru: 90 yıllık cumhuriyetimizde kaç adet dolar milyarderimiz var? Sadece 32 adet...
90 yolda 32 girişimci neresi, 10 yolda 800 girişimci neresi?
Adalet, adalet olalı topluma bu denli muhteşem bir kalkınma modeli sunmamıştır.
Kalkınma yönü bir yana, zengin ile fakirin namazda omuz omuza kıyama durmasının sokaktaki devamı zekat ile olur. Bu nedenle toplumsal sorunların ilacı, barışın vesilesidir.
Fıkhî detayları ilmihal kitaplarında yazar... Orayı geçiyorum.
Zekat, göstere göstere, toplumda insanların gözünün içine soka soka verilir. Alanın hakkı olduğu, hissettirilerek verilir. Sağ elin verdiğini sol elin görmemesi meselesi sadaka içindir. Muhtaç olanın gururu incitilmesin diyedir. Ama bugün faiz ile kredi çekmek ve günaha girmek için bin takla atan insanları düşününce, sanki toplumun bu konudaki algıları tecavüze uğramış gibi hissediyorum. Yanlış... İhtiyacı olana, hele ki Allah yolunda projeleri olana devlet, zekat parasını zorla vermelidir.
Hiç bir direk boşlukta durmaz... Namaz, dînin direği ise, zekat da o direğin payandasıdır. Namazı kasden terkeden küfürdedir; ya namaz ile beraber 26 defa beraber zikredilen zekatı terkeden ne alemdedir?
Bence fazlası ile düşünmemiz gereken bir konudur.
Özel Haber; Gündüz Demirhan

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum