YERLEŞİMCİ SÖMÜRGECİLİK BARIŞ YAPMAK İSTEMEZ!

Halper, kişisel olarak İsrail’in, siyasi bir mesele olarak devam eden İsrail-Filistin sorunu konusunda "nefret ortamı yaratmanın" çıkarına olduğunu düşündüğünü belirtti...

19 Mayıs 2021 - 03:04 - Güncelleme: 19 Mayıs 2021 - 21:15
Kudüs’te yaşayan Yahudi yazar, antropolog ve aktivist Jeff Halper, siyonizmin bir "yerinden etme" hikayesi olduğunu belirterek İsrail ve Filistin arasında devam eden çatışmalar için "İsrail bir tür kalıcı çatışma yaratıyor çünkü Filistinlileri bastırma ve uluslararası desteği sürdürmeye devam etmenin tek yolu bu." dedi.

Jeff Halper, kişisel olarak İsrail’in, siyasi bir mesele olarak devam eden İsrail-Filistin sorunu konusunda "nefret ortamı yaratmanın" çıkarına olduğunu düşündüğünü belirtti.

Jeff Halper, "Bence İsrail, kasıtlı olarak dini meseleleri gündeme getirmeye çalışıyor. Çünkü eğer (meseleyi) dini bir çatışma haline getirebilirse, yani Yahudiliğe karşı İslam'ı veya Yahudilikle birlikte İsrail'in arkasında duran Hristiyanlığa karşı İslam'ı koyabilirse, o zaman bütün sorun teolojik bir savaşa dönüşecek ve çözümsüz içinden çıkılamaz hale gelecek ve bir bakıma İsrail'in istediği de bu.” değerlendirmesinde bulundu.

Jeff Halper, "Bence İsrail, kasıtlı olarak dini meseleleri gündeme getirmeye çalışıyor. Çünkü eğer (meseleyi) dini bir çatışma haline getirebilirse, yani Yahudiliğe karşı İslam'ı veya Yahudilikle birlikte İsrail'in arkasında duran Hristiyanlığa karşı İslam'ı koyabilirse, o zaman bütün sorun teolojik bir savaşa dönüşecek ve çözümsüz içinden çıkılamaz hale gelecek ve bir bakıma İsrail'in istediği de bu.
” değerlendirmesinde bulundu.


"Bakın, bu kalıcı bir çatışma, kalıcı bir savaş haline geliyor. Bu iki nedenden dolayı (İsrail için) iyidir: 'Birincisi, şimdi bir yükümlülükten kurtuluruz, pazarlık yapmamıza gerek yok. Barış aramak zorunda değiliz, diğer tarafı tanımak zorunda değiliz çünkü meşru değiller. Onlar sadece düşmandır, bu kadar ve sonunda, savaş herkes tarafından anlaşılır, kendimiz için bir bahane bulmak zorunda kalmayız. İkincisi, biz kazanırız çünkü biz Filistinlilerden çok daha güçlüyüz.'”
 
“Bence Mescid-i Aksa olayının arkasında yatan şey, İsrail dini bu şekilde manipüle ederek aslında bir tür kalıcı çatışma yaratması. Çünkü bu, Filistinlileri bastırma ve uluslararası desteği sürdürmeye devam etmenin tek yolu.


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum