9 Eylül: Kurtuluşun İzmir’e Vardığı Gün
9 Eylül: Kurtuluşun İzmir’e Vardığı Gün

Süleyman Aksoy Köşe Yazarı
slmnaksoy@gmail.com - 050731199709 Eylül: Kurtuluşun İzmir’e Vardığı Gün
9 Eylül 1922, yalnızca İzmir’in işgalden kurtulduğu bir tarih değildir. O gün, Türk milletinin bağımsızlık yürüyüşü Anadolu’dan denize ulaşmış; emperyalizmin milletimize biçtiği esaret gömleği parçalanmıştır.
İzmir’in işgali, 15 Mayıs 1919’da Hasan Tahsin’in sıktığı ilk kurşunla karşılanmıştı. Üç yıl boyunca Anadolu’nun her köşesinde büyük acılar yaşandı. Millet yoksuldu, ordu yorgundu, devlet dağılmıştı. Fakat Türk milletinin bağımsız yaşama iradesi teslim alınamamıştı.
Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde başlayan Millî Mücadele; yalnızca silahla değil, akılla, cesaretle, teşkilatlanmayla ve millete duyulan güvenle kazanıldı. 26 Ağustos’ta başlayan Büyük Taarruz, 30 Ağustos’ta kesin zafere ulaştı. 9 Eylül’de Türk ordusunun İzmir’e girmesiyle işgal sona erdi; bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’ne giden yol açıldı.
Bugün, 9 Eylül 2026’da kendimize şu soruyu sormalıyız:
O büyük zaferin mirasına gerçekten sahip çıkabiliyor muyuz?
Çünkü bağımsızlık yalnızca toprakların işgalden kurtarılması değildir. Bağımsızlık; milletin kendi geleceği hakkında özgürce karar verebilmesidir. Hukukun üstünlüğüdür. Adaletin herkese eşit uygulanmasıdır. Devletin liyakatle yönetilmesidir. Ekonominin dışarıdan gelecek paraya, enerji kaynaklarının yabancı iradeye, ülkenin verilerinin küresel şirketlere bağımlı hâle getirilmemesidir.
Bir ülke, bayrağı göndere çekili olduğu hâlde ekonomisini yönetemiyorsa tam bağımsız değildir.
Gençleri geleceklerini başka ülkelerde arıyorsa bağımsızlığı eksiktir.
Üreten çiftçi toprağını terk ediyor, sanayici yatırım yapamıyor, emekli geçinemiyor, çalışan aldığı ücretle ay sonunu getiremiyorsa ortada yalnızca ekonomik bir sorun değil, millî egemenlik meselesi vardır.
Bugün İzmir’den yükselen kurtuluş ruhuna yeniden ihtiyacımız var. Fakat bugünün mücadelesi cephelerde değil; hukukta, eğitimde, ekonomide, teknolojide, enerjide ve üretimde verilecektir. Bu mücadele, toplumu ayrıştırarak değil; Türk milletini ortak bir gelecek ülküsünde buluşturarak kazanılacaktır.
Hür Düşünce Hareketi olarak biz, 9 Eylül’ü yalnızca geçmişte kazanılmış bir zaferin yıl dönümü olarak görmüyoruz. Onu, geleceğimizi yeniden kurma sorumluluğu olarak kabul ediyoruz.
Türkiye’nin yeniden ayağa kalkması için ihtiyaç duyduğu güç kendi milletindedir. Yeter ki aklı özgür bırakalım, adaleti egemen kılalım, liyakati esas alalım ve devletin imkânlarını yeniden milletin refahı için kullanalım.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, Millî Mücadele’nin bütün kahramanlarını ve vatan uğruna can veren aziz şehitlerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyorum.
İzmir’in kurtuluşunun 104. yılı kutlu olsun.
9 Eylül bize bir kez daha hatırlatıyor:
Bu millet bir kere ayağa kalktığında önünde hiçbir güç duramaz.
Süleyman AKSOY
Hür Düşünce Hareketi Genel Başkanı
#9Eylül
#İzmirinKurtuluşu
#BizimHikayemizTürkiye
#YeniBirYolculuk